Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σέρρες: Βαλτερό Σερρών: Ακυρώνεται το Έθιμο της Μπάμπως (ΦΩΤΟ)

Αγαπητά μέλη του "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" Βαλτερού Σερρών, Αγαπητοί συγχωριανοί, Φίλες και Φίλοι, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Βαλτερού Σερρών "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" με αίσθημα ευθύνης και τοποθετώντας το ανθρώπινο αγαθό της υγείας σε ύψιστη θέση, έχοντας πλήρη συναίσθηση και επίγνωση της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία του covid-19 και εναρμονιζόμενοι στις οδηγίες της Πολιτείας βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσει την αναβολή και ακύρωση του Θρακιώτικου Εθίμου της "ΜΠΑΜΠΩΣ" (ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ) Σας παραθέτουμε λίγα λόγια λοιπόν για το ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ Έθιμο ΤΗΣ "ΜΠΑΜΠΩΣ" (ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ) όπως γινόταν στις αλησμόνητες πατρίδες μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα θρακικά έθιμα που τελείται και σήμερα σε πολλά μέρη του 'Εβρου και της Μακεδονίας όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες θρακιώτες μετά τον ξεριζωμό είναι η “Ημέρα της Μπάμπως” . Κυρίως τελούνταν στη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη, απ’ όπου οι πρόσφυγες το μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες. Οι πρόσφυγες από τη Βουλγαρία, το έλεγαν “Μπάμπω Ντεν”, από την Τουρκία “Μπάμπω Γκιουνού”, ενώ όσοι ήρθαν από τα παράλια του Πύργου (Μεσημβίας Σωζόπολη), το έλεγαν “Μπαμπώτερα”. Το έθιμο αυτό, τελείται στις 8 Ιανουαρίου, εορτή της Αγίας Δομνίκης, ή Δόμνης και σκοπό έχει την απόδοση τιμής στο πρόσωπο της γιαγιάς, η οποία συνέβαλε στη γέννα των παιδιών. Σε πολλά χωριά του Νομού Σερρών αναβιώνεται το έθιμο της μπάμπως. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Νέα Πέτρα, Μονοκκλησιά, Άνω Καμήλα, Λιβαδιά, Ίβηρα, Κοίμηση καθώς και στο χωριό μας το Βαλτερό Σερρών.

Οι γυναίκες λοιπόν που γέννησαν την χρονιά που πέρασε και βοηθήθηκαν από την μπάμπω, την επισκέπτονται εκείνη την ημέρα και θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους την ραντίζουν με βρεγμένο βασιλικό και της δίνουν για δώρα πετσέτα, σαπούνι ,παπούτσια και γλυκά. Για να μπορεί να πλένεται, να σκουπίζεται και να τρέχει στα σπίτια όσων την έχουν ανάγκη. Η μπάμπω ανταποδίδει τα κεράσματα και τις ευχές. Μετά όλες οι γυναίκες φέρουν την μπάμπω με πομπή πάνω σ' ένα αμάξι κατάλληλα στολισμένο μέχρι τη βρύση του χωριού. Εκεί κάθε γυναίκα πλένει τα χέρια της μπάμπως και ακολουθεί διασκέδαση με χορούς και τραγούδια μόνο των εγγάμων γυναικών. Γιατί είναι η ημέρα της χειραφέτησης της γυναίκας. Αυτή την ημέρα η γυναίκα θα διασκεδάσει χωρίς να κάνει καμία δουλειά. Οι άνδρες θα υποστούν όλες τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών. Ήδη από το πρωί ομάδες γυναικών με ένα μπακιράκι νερό και δέσμη βασιλικού γυρνούν στα σπίτια του χωριού, ψάλλοντας το τροπάριο του Ιορδάνη και δίνοντας ευχές προσπαθούν να μαζέψουν τα αγαθά για το βραδινό τους γλέντι. Όποιος άνδρας προσπαθεί να τις πλησιάσει θα το μετανιώσει γιατί ή τον καταβρέχουν ή τον παίρνουν τα ρούχα του. Συνεχίζονται δηλαδή τα ΒΡΕΞΟΥΔΙΑ και την ημέρα αυτή. Αλλά αυτή την φορά βρέχουν τους άνδρες που θέλουν να πλησιάσουν την πομπή αλλά και το μέρος που διασκεδάζουν οι γυναίκες. Το μπαϊράκι της Μπάμπως είναι ένας σταυρός από ξύλο κρανιάς. Στις άκρες του είναι μυτερός και στολίζεται με τρία μήλα που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Στην κεφαλή του σταυρού τοποθετούν ματσάκι με βασιλικό,ένα άσπρο μαντήλι, σύμβολο αγνότητας και ένα κόκκινο μαντήλι,για να διώχνει το κακό. Στο σταυρό κρεμούν και ένα ρόδι.

Με εκτίμηση το Δ.Σ του "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" Βαλτερού Σερρών.


Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.