Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Αθανασία Νταλθανασάρα: Η Σερραία που ζει στο Ντύσελντορφ κι έχει κάνει στόχο ζωής τη διατήρηση της Θρακιώτικης παράδοσης! (ΦΩΤΟ)

Πριν από λίγες μέρες...

η πανέμορφη φωτογραφία της Αθανασίας Νταλθανασάρα μαζί με την 6χρονη ανηψούλα της ντυμένες αμφότερες ντυμένες με παραδοσιακές Θρακιώτικες στολές βραβεύτηκε από την ιστοσελίδα Θρακιώτς.gr επειδή αποτελεί ενσάρκωση της ιδέας μετάδοσης της κουλτούρας και της παράδοσης από γενιά σε γενιά. Η ιδέα αυτή είναι στόχος ζωής για την Σερραία Αθανασία Νταλθανασάρα η οποία είναι μετανάστρια στην Γερμανία και δραστήριο μέλος του Θρακιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΚΡΙΤΑΣ» Ντύσελντορφ . Όπως λέει στα serraikanea.gr μπορεί να έχει αφομοιωθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία αλλά στο σπίτι της προσπαθεί να κρατά τα Θρακιώτικα ήδη κι έθιμα ζωντανά όπως κάνουν όλοι οι Έλληνες της περιοχής. 

Από το μακρινό Ντύσελντορφ μας διηγείται την ιστορία της ζωής της και μας μιλά για το όνειρό της να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα...


Της Ελένης ΛαζάρουΑπό πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βαλτερό Σερρών. Οι πρόγονοί μου ήρθαν το 1904 από το Μπασκί και το Καράμπουναρ της Αντολικής Ρωμυλίας  και εγκαταστάθηκαν εκεί...


Τι σπούδασες;

Αποφοίτησα από το Λύκειο Σιδηροκάστρου και συνέχισα τις μετά λυκειακες μου σπουδές στο Κρατικό Ι.Ε.Κ Σερρών στην ειδικότητα Προσχολικής Αγωγής και Ημερησίας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.


(Στα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα)


Πότε αποφάσισες να φύγεις και γιατί; Πώς επέλεξες την Γερμανία;

Μετά το τέλος των σπουδών μου, εργάστηκα στο ΚΑΑΜΕΑ Σερρών. Παράλληλα, παντρεύτηκα και απέκτησα παιδί. Στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε με την οικογένεια μου να μεταναστεύσουμε στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη του Ντύσελντορφ όπου είχαμε φίλους και συγγενείς οι οποίοι μας βοήθησαν ώστε να γίνει ομαλή η μετεγκατάσταση μας στην νέα μας ζωή.(Μνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Θρακιωτών  6 Απριλίου)


Πώς ήταν τα πράγματα εκεί στην αρχή; Τι δυσκολίες συνάντησες; Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα για σένα;

Ήμασταν από τους τυχερούς μετανάστες, καθώς όπως προανέφερα είχαμε πολύ στήριξη από φίλους και συγγενείς... Η επαγγελματική μας αποκατάσταση ήταν άμεση και η μόνη αρχικά δυσκολία ήταν η γλώσσα…


(Αναβίωση του εθίμου της μπάμπου γκιουνιού που τηρείται στις 8 Ιανουαρίου)(Πανευρωπαϊκό Θρακιώτικο αντάμωμα στην Στουτγκάρδη με τους πολιτιστικος σύλλογος Εσσλιγκεν Μεταξάδες και θρακικός σύλλογος Μοναχού Δημόκριτος)


Τώρα με τι ασχολείσαι και πώς είναι η ζωή σου στη Γερμανία;

Τα τελευταία 3 χρόνια απασχολούμαι πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου. Εργάζομαι σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για παιδιά με ιδιαιτερότητες. Το Ντύσελντορφ είναι μια όμορφη πόλη όλες τις εποχές. Ζούμε ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς... Στο σπίτι τηρούμε τα ελληνικά ήθη και έθιμα και κυρίως τα θρακιώτικα λόγω της καταγωγής και στην εργασία μου τα τοπικά έθιμα των Γερμανών.


(Πολιτιστικός θρακιωτικος σύλλογος του Ντύσελντορφ)


(Πανελλήνιο Πανθρακικό αντάμωμα στο Σουφλί)


Τι σου λείπει πιο πολύ;

Αυτό που λείπει πιο πολύ είναι οι γονείς μου και οι κοντινοί μου άνθρωποι, η Ελληνική κουλτούρα και νοσταλγώ τις μεγάλες γιορτές με τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες γιορτάζουμε. Στο κρατίδιο της NRW υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και τα τελευταία χρόνια γίνονταν πολλές δραστηριότητες  και εκδηλώσεις με βάση την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Είμαι μέλος του Θρακιώτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΚΡΙΤΑΣ» Ντύσελντορφ. Σύλλογος ενεργός με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται με εκδηλώσεις που κρατούν τα ήθη και έθιμα των Θρακιωτών «ζωντανά».


(Από το Πανελλήνιο Πανθρακικό αντάμωμα στην Ξάνθη το 2018)


Πρόσφατα βραβεύθηκες για την συμμετοχή σου σε διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η σελίδα Θρακιώτς.gr. Τι σημαίνει για σένα η συνέχιση της παράδοσης; Είναι εύκολο να ασχολεισαι με την παράδοση ενώ ζεις στο εξωτερικό;

Η ιστοσελίδα Θρακιώτς.gr  κάθε τέλος της χρονιάς διοργανώνει έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα πάντα την θρακιώτικη κουλτούρα. Αποφάσισα να συμμετέχω με την συγκεκριμένη φωτογραφία η οποία απεικονίζει δυο γενεές, άλλωστε για αυτό προσπαθούμε. Όλες οι προσπάθειες και οι στόχοι μέσου του συλλόγου Ακρίτας γίνονται για την  μετάδοση και η διατήρηση της θρακιώτικης κουλτούρας από γενεά σε γενεά. Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι η ανιψιά μου Συρματούλα Παπαδάκη με καταγωγή από το Βαλτερό Σερρών ηλικίας 6 ετών η οποία είναι μέλος του μικρού χορευτικού του συλλόγου. Στη φωτογραφία αναδεικνύεται η τοπική φορεσιά της περιοχής Μακράς Γεφύρας της ανατολικής Θράκης. Η εργασία, μου αφήνει αρκετό ελεύθερο χρόνο έτσι ώστε να μπορώ να ασχολούμαι με τις δραστηριότητες του συλλόγου. Κάποιες από αυτές είναι η προετοιμασία για την συμμετοχή του Συλλόγου μας στο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα, οι χοροεσπερίδες, και η αναβίωση εθίμων, (όπως είναι η Βαρβάρα, η Μπάμπω, η Γενοκτονία των Θρακών και τα κάλαντα).


(Από το Πανελλήνιο Πανθρακικό αντάμωμα στην Ξάνθη το 2018)


(Πανελλήνιο Πανθρακικό αντάμωμα στο Σουφλί)


Κάθε πότε έρχεσαι στις Σέρρες; Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα και να ζήσεις εδώ;

Στην Ελλάδα συνήθως έρχομαι 1 με 2 φορές το χρόνο και το όνειρο της ζωής μου είναι να επιστρέψω κάποια στιγμή με την οικογένειά μου...Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.