Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σαν σήμερα στ... Σέρρας

1826

Ο Αθανάσιος, αδερφός του Εμμαν. Παπά συνελήφθη από τους Τούρκους επικεφαλής σώματος 140 ανδρών στην Αταλάντη. Μετά από δίκη που έγινε στο Στρατοδικείο Αθηνών αποκεφαλίσθηκε στη Χαλκίδα.

1839

Με αποφασιστικές κινήσεις του Παλατίδη από τη Βιέννη ο οποίος κατάφερε να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Μελενίκιοι από τον τούρκο διοικητή Μουσταφά Μπέη, ο αγώνας των πατριωτών του δικαιώθηκε με το ευχάριστο άγγελμα της απομάκρυνσης του και την αντικατάσταση του με άλλον Διοικητή.

1904

Πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στις Σέρρες. Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρόξενο 3 με 4 χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης και στους γύρο δρόμους και με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελο της Λεόντιο και κάτω από τα έκπληκτα μάτια των Οθωμανών, κατευθύνθηκαν προς το Διοικητήριο της πόλης. Εκεί απαίτησαν και παρέλαβαν από τον Μουτεσαρίφη το κλειδί της ιεράς μονής του Τιμίου Σταυρού (Αγίου Προδρόμου Παλαιοκάστρου) που είχε κλείσει καθώς είχε γίνει το μήλο της έριδος μεταξύ των Ελλήνων και Βουλγάρων. Στη συνέχεια πλήθη Σερραίων κατευθύνθηκαν στη Μονή (10΄ έξω από το χωριό Κούλα στο σημερινό Παλαιόκαστρο) άλλοι με τα πόδια και άλλοι με κάρα όπου και τελέσθηκε η λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ψάλλοντας όλοι ομαδικά με συμβολικό τρόπο το «Σώσον Κύριε τον Λαό σου».

1907

Οι μακεδονομάχοι Στέργιος Βλάχμπεης και Νάσος Φεγγαράς εκτέλεσαν τον καταδότη του Έλληνα οπλαρχηγού Καπετάν – Μητρούση και των παλικαριών του που συνέβη στις 14 Ιουλίου. Η εκτέλεση γίνεται μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην κεντρική αγορά, το «Κουνλούκι» όπως ονομαζόταν. Οδηγός τους ήταν το μέλος του «Ορφέα» Γ. Ζίφκο.

1908

Λίγο καιρό μετά την κήρυξη του Νεοτουρκικού Συντάγματος ο «Ορφέας» πραγματοποίησε πολυπληθή εκδρομή στη Φράστενα (Ορεινή). Στο δρόμο προπορεύονταν η Φιλαρμονική και 30 κυνηγοί με δίκαννα. Διανυκτέρευσαν στο χωριό χορεύοντας και τραγουδώντας όλη νύχτα και την επομένη το πρωί, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του χωριού, που τελέστηκε σε γλώσσα ελληνική.

1923

Στο κινηματοθέατρο «Κρόνιον» δόθηκε από «Αθηναϊκό θίασο» που παρεπιδημούσε στην πόλη των Σερρών «Ευεργετική παράστασις υπέρ των ηθοποιών Χαλκιόπουλου, Λοράνδου και Παυλόπουλου» με το έργο «Ο Συνταγματάρχης Φελτ» και την κωμωδία «Το στοιχειωμένο σπίτι».. Στις παραστάσεις πήραν μέρος οι: Ερ. Ζαφειροπούλου, Η. Βεργόπουλος, Η. Χαλκιόπουλος, Ι. Αυλωνίτης, Λ. Λοράνδος, Κ. Παυλόπουλος, Λ. Λουκιανός, Σ. Σκιαδάς, και Α. Βεργοπούλου.

1931

Με άδεια του ΣΕΓΑΣ αναβλήθηκαν οι Α΄ εφηβικοί αθλητικοί αγώνες που είχε προκηρύξει ο Γ.Σ. «Ηρακλής» Σερρών γι’ αυτήν την ημέρα (13 – 14 Σεπτεμβρίου 1931)

«κατόπιν αιτήσεως πολλών αθλητικών σωματείων Νιγρίτης, Ζίχνης, Σιδηροκάστρου και Πενταπόλεως, λόγω της συγκομιδής του καπνού». ?ς νέες ημερομηνίες τέλεσης των αγώνων ορίστηκαν η 25η και 26η Οκτωβρίου.

1935

«…Κηρύσσεται ολόκληρος ο μεμονωμένος λόφος της αρχαίας Ακροπόλεως των Σερρών διατηρητέος, ιστορικός και αρχαιολογικός… -Εν Ύδρα τη 13 Σεπτεμβρίου 1925 ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης».

1940

Ο θίασος οπερέτας του Βασίλη Αυλωνίτη με πρωταγωνίστρια την Ξένη Δράμαλη και με σύμπραξη της Σοφίας Βερώνη, ανέβασε στο κινηματοθέατρο «Κρόνιον» το μουσικό έργο «Ο χορός της τύχης» που ήταν μία βιεννέζικη οπερέτα σε τρεις πράξεις στην οποία πήραν μέρος η Σοφία Βερώνη, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Χαρμπή, ο Ιωαννίδης και ο

«μοναδικός μπριλλαντέ» ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης, όπως τον αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής.

1940

Στον θερινό κινηματογράφο «Έσπερο» προβλήθηκε η ταινία «Μέσα στις φλόγες» με την Φλόρα Ρόμπον και τον Ραϋμόν Μάσεϋ.

1944

Έφτασε η διαταγή της απελευθέρωσης των Σερρών. Αμέσως όλες οι δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ τέθηκαν σε επιφυλακή, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Το πρωί η Π.Ε. του Ε.Α.Μ. Σερρών κυκλοφόρησε την εξής προκήρυξη:

«ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡ?ΤΙΚΟ ΜΕΤ?ΠΟ (ΕΑΜ)

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 

Προς τον Ελληνικό Λαό του Νομού μας:

 

«Ελληνικέ λαέ.

 

Έπειτα από τη δημιουργηθείσα κατάσταση στη Βουλγαρία και την κατάληψη της εξουσίας από το Πατριωτικό Μέτωπο η οργάνωσή μας ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την εδώ επιτροπή του Πατριωτικού μετώπου της Βουλγαρίας. Αυτό έγινε γιατί οι αρχές του δικού μας Εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου είναι σχεδόν σύμφωνες με τις αρχές του Πατριωτικού μετώπου της Βουλγαρίας. Γι’ αυτό καταλήξαμε στη χθεσινή συμφωνία μας, να κατέβουν αντάρτες μας σαν απελευθερωτικός στρατός για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά μας τα οποία απορρέουν από τις αρχές του Πατριωτικού Μετώπου της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα παραπάνω εξεδόθηκε και η προκήρυξη εκ μέρους του Βουλγαρικού αντιφασιστικού στρατού. Επειδή όμως η εδώ κατάσταση βρίσκεται στα χέρια των κομιτατζίδων και των φασιστών ηγετών του στρατού και της αστυνομίας, ύστερα από νεώτερες εκδηλώσεις, αποφασίσαμε και διατάξαμε ν’ αναβληθεί η κάθοδος των ανταρτών και να γυρίσει ο λαός στα σπίτια του προς αποφυγήν δυσαρέστων.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στον Ελληνικό λαό για την πειθαρχία που έδειξε και τον παρακαλούμε να εξακολουθήσει να πειθαρχεί στις οργανώσεις μας, όντας βέβαιος ότι κάθε ενέργειά μας θα πηγάζει πάντοτε από το συμφέρο και μόνο του Ελληνικού Λαού.

Να είσαι βέβαιος Ελληνικέ Λαέ του Νομού μας ότι το πρόγραμμα του ΕΑΜ θα επικρατήσει απόλυτα και η Ελληνική σημαία θα κυματίσει περήφανα παντού.

Πίστη και πειθαρχία στις καθοδηγήσεις σας!

 

Θα σας τηρήσουμε ενήμερους κάθε εξέλιξης της κατάστασης.

 

 

 

Σέρραι 13-9-1944

 

 

Με συναγωνιστικούς Χαιρετισμούς

 

Η Π.Ε. του Ε.Α.Μ. Σερρών»

 

 

 

Την ίδια ημέρα κυκλοφόρησε μια προκήρυξη από τους Βούλγαρους κομιτατζίδες που τους καλούσε σε επίθεση ενάντια στο ελληνικό στοιχείο και την επιτροπή της απελευθέρωσης. Η οργάνωση του ΕΑΜ ανέβαλε την ημερομηνία της 13ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα της απελευθέρωσης για την επομένη. Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις των βουλγαρικών κυρίως αρχών, τελικώς ελήφθη η απόφαση να εισέλθουν ένοπλοι αντάρτες του ΕΛΑΣ στην πόλη των Σερρών την επομένη ημέρα (14.9.1944).

1964

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Καταφυγίου και Χιονοδρομικού Περιπτέρου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών στον Λαϊλιά.

Γεγονότα, απο το «Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών» Επιμέλεια του δημοσιογράφου: Σάκη Π. Αραμπατζή

πηγή: https://www.anexartitos.gr/i-enosi-estiatoron-serron-den-symmetechei-stis-apergiakes-kinitopoiiseis-16-22-9

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.