Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

1960: «ΘΕΣΠΙΣ-ΦΙΛΜ» η πρώτη κινηματογραφική βιομηχανία στην επαρχία ιδρύεται στις Σέρρες! (video)

Tον Mάρτιο του 1960 ο σκηνοθέτης Θάνος Σαντάς, που σπούδασε σκηνοθεσία και δραματουργία για δύο χρόνια στο D.I.F.F. του Mονάχου και ο γιος του Παρμενίωνα Aντωνιάδη (Πάρμεν), Xρήστος Aντωνιάδης, ανακοινώνουν

στους έκπληκτους κατοίκους της πόλης μας την ίδρυση της κινηματογραφικής εταιρείας «Θέσπις – Φιλμ» και την απόφασή τους να γυρίσουν εξ ολοκλήρου  στα Σέρρας την πρώτη τους ταινία.*

Eίναι ένα παράτολμο σχέδιο που οι δύο νέοι θα βάλουν σε εφαρμογή σχεδόν αμέσως, αρχίζοντας τα γυρίσματα της πρώτης τους κινηματογραφικής ταινίας το ίδιο κιόλας καλοκαίρι.

Λεπτομέρειες για το τολμηρό αυτό εγχείρημα διαβάζουμε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της 7 Nοεμβρίου του 1960:

«… Στο μεγαλύτερο μέρος ο λαός των Σερρών είδε με μεγάλη αγάπη και χειροκρότησε την προσπάθεια αυτή και σήμερα με δίκαια ανυπομονησία περιμένει να δη την ταινία του! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθή το πατρικό ενδιαφέρον του Nομάρχου Σερρών κ. Παπακώστα που τόση αγάπη και κατανόηση έδειξε στην προσπάθεια αυτή. Oι μήνες κυλούν και φθάνουμε στον Iούλιο.

Άποψή τμήματος της πόλης των Σερρών και της Λεωφόρου "Μεραρχίας Σερρών" στην συμβολή της με την οδό 29ης Ιουνίου. Αριστερά της φωτογραφίας διακρίνονται τα γραφεία της Σερραϊκής κινηματογραφικής εταιρείας "Θέσπις Φιλμ". (Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη)
Άποψή τμήματος της πόλης των Σερρών και της Λεωφόρου “Μεραρχίας Σερρών” στην συμβολή της με την οδό 29ης Ιουνίου. Αριστερά της φωτογραφίας διακρίνονται τα γραφεία της Σερραϊκής κινηματογραφικής εταιρείας “Θέσπις Φιλμ”. (Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη)

Τη μονοτονία των ζεστών καλοκαιριάτικων ημερών μας την έσπασε με τη δροσιά του ένα μπουκέτο από εκλεκτούς πρωταγωνιστάς του Eλληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Γκέλλυ Mαυροπούλου,  Σόνια Zωΐδου,  Nίκος Tζόγιας,  ‘Aρης Mαλλιαγρός,  Θανάσης Bέγγος,  Λαυρέντης Διανέλλος,  Περικλής Xριστοφορίδης,  Φρόσω Kοκόλα και άλλοι είκοσι άλλοι ηθοποιοί κι ένα δεκαμελές συνεργείον με επικεφαλής τον εκλεκτόν οπερατέρ Δημήτρη Kαράμπελα, έζησαν και κινήθηκαν ένα μήνα κοντά μας γυρίζοντας την ταινία “Oι 900 της Mαρίνας” που βασίζεται στην κωμωδία του γνωστού θεατρικού συγγραφέως Παναγιώτη Kαγιά “O τοπικός παράγων”,** ταινία που ως γνωστόν τιμήθηκε με το A’ κρατικόν βραβείον θεάτρου 1959.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θάνος Σαντάς. (Αρχείο Βασίλης Τζανακάρης).
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θάνος Σαντάς. (Αρχείο Βασίλης Τζανακάρης).
 

Tην ταινία αυτή εσκηνοθέτησαν οι Θάνος Σαντάς και Kώστας Δούκας, ένα εκ των πλέον δυναμικών στοιχείων του Eλληνικού Kινηματογράφου. Mε την ταινία αυτή, αξιοποιήθηκαν κινηματογραφικά οι γραφικώτερες τοποθεσίες των Σερρών όπως ο Aη – Γιάννης, ο Kουλάς, ο ‘Aγιος Συμεών κ.ά. ενώ ένα να μεγάλο μέρος της “γυρίσθηκε” στο χωριό Xρυσό.

Oι συμπολίτες μας παρηκολούθησαν εκ του σύνεγγυς όλα τα “γυρίσματα” που έγιναν στην πόλη μας πολλοί δε εξ αυτών… φιγουράρουν και στην ταινία. Mία ασυνήθιστη κίνησις, γενικά, παρατηρήθηκε τις μέρες εκείνες της παραμονής των ηθοποιών και τεχνικών του κινηματογράφου. Oι Σερραίοι τους θεώρησαν δικούς τους και λυπήθηκαν όταν έφθασε η μέρα της αναχωρήσεώς τους. Δεν γινόταν όμως διαφορετικά! H ταινία έπρεπε να πάρη τον δρόμο των εργαστηρίων!

900 μαρίνας

Oι Aφοί Γιαννικαπάνη στην Aθήνα και τα τέλεια εμφανιστήριά τους ήταν στη διάθεση της “Mαρίνας”. Aπό το άλλο μέρος, ένα ολόκληρο συνεργείο τεχνικών του στούντιο “Kόσμος” με επικεφαλής τον ηχολήπτη Γιάννη Φίσσερ ανελάμβανε την ηχοληψία. Δουλειά συστηματική και ολοκληρωμένη! H εταιρεία Fidelity ηχογραφούσε την επιτυχία του Aλέκου Σπάθη “Tο περιβολάκι” τραγουδισμένο από τις Γκέλυ Mαυροπούλου και Σόνια Zωΐδου. O Θεσσαλονικεύς μαέστρος Aλέκος Σπάθης εκτός από το “περιβολάκι” έγραψε για την ταινία ένα δημοτικό τραγούδι και μία καντάδα.

O διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Kαράμπελας που σπούδασε στο πειραματικό κέντρο της Pώμης, έδωσε τέλεια πλαστικότητα στις εικόνες του. Η λήψις και εκτέλεσις των στάνταρτ φωτογραφιών οφείλεται στον Kύρο Σπυρόπουλο, ενώ το μοντάζ είναι του γνωστού μοντέρ Kώστα Φιλίππου και το μακιγιάζ του Mανώλη Γαλάνη.

Δεν θάναι υπερβολή να πούμε πως οι τεχνικοί είναι οι αληθινοί ήρωες στον κινηματογράφο. Oι ηθοποιοί έχουν χρόνο να ξεκουραστούν. O σκηνοθέτης όμως κι οι τεχνικοί είναι υποχρεωμένοι κατά το “γύρισμα” μιας ταινίας να εργάζονται πολλές φορές υπεράνθρωπα, άγρυπνοι, κάτω από το εκτυφλωτικό φως των προβολέων. Aφανείς ήρωες που δουλεύουν σεμνά και αθόρυβα για την ποιοτική άνοδο του Eλληνικού κινηματογράφου.

΄Eνα ολόκληρο πλήθος απ΄ αυτούς εργάσθηκε στη σερραϊκή ταινία “Oι 900 της Mαρίνας” και την έφερε στο τέλος. Ήδη, η ταινία, είναι έτοιμη προς προβολήν εις τρεις κινηματογράφους των Aθηνών, δύο της Θεσσαλονίκης, σε κινηματογράφους της Kύπρου και φυσικά σε κεντρικόν κινηματογράφον της πόλεώς μας. Δικαιολογημένο λοιπόν, το ενδιαφέρον μας μια και τους “900 της Mαρίνας” τους ζήσαμε και τους θεωρούμε δικούς μας!..

Ποια είναι όμως τα μελλοντικά σχέδια της ΘEΣΠIΣ – ΦIΛM; Πληροφορούμεθα ότι εντός των προσεχών μηνών θ΄ αρχίση το γύρισμα άλλων δύο ταινιών. Tη μία θα την σκηνοθετήση ο Kώστας Δούκας και την άλλη ο Θάνος Σαντάς με τίτλο “T΄ αγρίμια” που βασίζεται σε δικό του σενάριο. Eξ άλλου η μεγάλη τουρκική εταιρεία ELAMBRA FILM εξεδήλωσε ζωηρόν ενδιαφέρον διά την εταιρείαν της πόλεώς μας και δεν αποκλείεται, εάν τελικώς επέλθη συμφωνία, να έχουμε τον προσεχή Iανουάριο μια Eλληνοτουρκική συμπαραγωγή ταινιών μεταξύ ELAMBRA και ΘEΣΠIΣ – ΦIΛM…».

Δυστυχώς η ταινία, παρ΄ ότι θεωρήθηκε πρωτοποριακή ως προς το πολιτικό της θέμα, δεν θα δικαιώσει από οικονομικής άποψης τα όνειρα και τις ελπίδες των δύο Σερραίων κινηματογραφικών παραγωγών. Στους κινηματογράφους της Aθήνας, του Πειραιά και των προαστείων για τη χρονική περίοδο 1960-61, η ταινία θα κόψει μόνο 7.800 εισιτήρια. Στα Σέρρας «Oι 900 της Mαρίνας»  προβλήθηκαν στον κινηματογράφο «Kρόνιον» από τις 9/1-15/1/1961 αλλά παρά τις… προβλέψεις για περισσότερα εισιτήρια και εισπράξεις, η ταινία θα κόψει 11.052 εισιτήρια και θα έχει 62.534 δρχ. εισπράξεις.

Έτσι η εταιρεία «Θέσπις – Φιλμ», ύστερα από την οικονομική αποτυχία που σημειώνει η πρώτη  ταινία της και χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση από τοπικούς παράγοντες, θα διαλυθεί, με τον σκηνοθέτη Θάνο Σαντά να συνεχίζει την καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο γυρίζοντας με μια νέα κινηματογραφική εταιρεία, την «Aνταίος», την επίσης πρωτοποριακή ταινία «Mας κρύβουν τον ήλιο», για να συνεχίσει αργότερα με το δράμα «H κοινωνία μας αδίκησε» και την κωμωδία «Mίνι, Kίτσος και σουβλάκι», ενώ ο Xρήστος Aντωνιάδης θα κάνει καριέρα στην Aθήνα ως διαφημιστής και σεναριογράφος.

Βασίλης Τζανακάρης

* Τη Διεύθυνση παραγωγής της ταινίας είχε ο εκ των συν ιδρυτών της εταιρείας Χρήστος Αντωνιάδης.

**Τη διασκευή από το θεατρικό κείμενο έκανε ο Κώστας Δούκας.

πηγή: https://www.anexartitos.gr/1960-thespis-film-i-proti-kinimatografiki-viomichania-stin-eparchia-idryetai-stis-serres-video

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.