Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

ΒΙΝΤΕΟ-Σέρρες: Κούρεμα αιγοπροβάτων / Sheep shearing - Σφελινός Σερρών

Στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τα μέσα του θεριστή (Ιούνη), που ο καιρός ζεσταίνει καλά, γίνεται το κούρεμα των γιδοπροβάτων.
Ο «κούρος», δηλαδή το κούρεμα των προβάτων αποτελεί μία δύσκολη εργασία για τους Σαρακατσάνους. Αναμφίβολα απαιτείται γνώση της συγκεκριμένης τακτικής, το κούρεμα τον Γιδοπροβάτων γινόταν σε δύο φάσης. Η πρώτη φάση γινόταν την άνοιξη τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, γίνεται το κωλοκούρισμα, «κουλουκρίζουν» τα πρόβατα, δηλαδή κουρεύουν τους μηρούς, την ουρά, και την κοιλιά, είναι η εποχή που τα πρόβατα «τσιρλόνται», επειδή τρώνε χλωρά χόρτα. Σκοπό έχει να απαλλάξει τα πρόβατα από τις ακαθαρσίες που κολλούσαν στο τριχωτό της κοιλιάς, και να μη λερώνονταν τα μαλλιά των προβάτων από την κοπριά τους. Δεύτερη φάση ο ολικός κούρος γίνονταν λίγο πριν φύγουν για τα βουνά, έπρεπε να κάτσουν λίγες μέρες να μαλλιάσουν τα πρόβατα διότι ή άνοιξη στα βουνά είναι ιδιαίτερα βροχερή και κρύα, και τα πρόβατα αν δεν ήταν μαλλιασμένα, θα έκοβαν το γάλα.. Το ολικό κούρεμα γίνεται για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη. Η ημέρα του κούρου ορίζονταν εγκαίρως από τον κεχαγιά και κοινοποιούνταν νωρίς ώστε την ημέρα εκείνη να υπάρχουν αρκετοί κουρευτάδες . Από μέρες πριν κάνουν ετοιμασίες τα ψαλίδια («προβατοψάλιδα»), που το τρόχισμά τους γίνεται με μαλακό ακόνι. Έχει γίνει γνωστό ποιές μέρες θα κουρέψει καθένας και η βοήθεια από άλλους τσοπάνηδες είναι δεδομένη, αφού και οι ίδιοι υπολογίζουν στη δική του. ΠΗΓΗ:
http://www.hxwsarakatsanwn.gr/arthogr... Sheep shearing is the process by which the woollen fleece of a sheep is cut off. The person who removes the sheep's wool is called a shearer. Typically each adult sheep is shorn once each year (a sheep may be said to have been "shorn" or "sheared", depending upon dialect). The annual shearing most often occurs in a shearing shed, a facility especially designed to process often hundreds and sometimes more than 3,000 sheep per day. MUSIC: ΣΚΑΡΟΣ/ SKAROS

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.