Πολιτισμος

Σέρρες: Παρουσίαση βιβλίου «Οι Ρετσίνες του Βασιλιά», Ισίδωρος Ζούργος

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Το βιβλίο «Οι Ρετσίνες του Βασιλιά» του Ισίδωρου Ζουργού θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο « Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών στις 7 το βράδυ.

Θα παρουσιάσει το βιβλίο και θα συζητήσει με τον συγγραφέα η φιλόλογος κυρία  Νατάσα Δάγκου.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν  η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων της, το βιβλιοπωλείο «Επικαιρότητα» και οι εκδόσεις «Πατάκης».

Κάποιο απόγευμα του φθινοπώρου, ένας ηλικιωμένος άντρας κάνει την εμφάνισή του στο χωριό. Μερικοί τον αναγνωρίζουν και ισχυρίζονται πως τον είχαν δει τον προηγούμενο χειμώνα να επιθεωρεί τις εργασίες στον πύργο, αυτόν που στέκεται στο τέρμα της μεγάλης ανηφόρας.
Οι “Ρετσίνες του βασιλιά” είναι ένα μυθιστόρημα νόμισμα. Στη μια του όψη ένας αναμαλλιασμένος γέροντας που κάποτε ήταν βασιλιάς. Στην άλλη ένας κοιλαράς που μοιάζει να είναι ο Γαργαντούας ή ένας γεωργός που χαμογελάει βαστώντας στο χέρι ένα κρασοπότηρο.
Ο αφηγητής στρίβει το νόμισμα στον αέρα, κι αυτό, καθώς περιστρέφεται, φανερώνει μέσα από γράμματα και μυστικά οικογενειακές ιστορίες και εικόνες μιας χώρας αμήχανης, βουτηγμένης στην ανεργία και στη νέα μετανάστευση.
Στη διάρκεια ενός χρόνου -όσο κρατάει το μυθιστόρημα-, πίσω απ’ τις κουρτίνες της κάθε μέρας ελλοχεύει ο σαιξπηρικός κόσμος ως αδιάγνωστη ασθένεια: πύργοι, βασιλιάδες, κόρες, γελωτοποιοί, εξουσία, προδοσία, αίμα…
Όλα αυτά ώσπου το νόμισμα να πέσει στη γη, εκεί στη χθόνια σαγήνη της γονιμότητας και του τάφου. Εκεί στο χώμα-χωριό ο γερο-Έξαρχος, ο επισκέπτης του φθινοπώρου, καθώς τον αποδομεί ο χρόνος, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Στο καφενείο, ?προς στα μεθυσμένα γέλια, εκλιπαρεί για την τελευταία ευκαιρία που θα του χαρίσει την ανακαίνιση του κόσμου μέσα από τη θαλπωρή του κρασιού, της σάρκας και της αγάπης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

πηγή: https://www.anexartitos.gr/events/oi-retsines-toy-vasilia-toy-isidoroy-zoyrgoy-sti-dimosia-vivliothiki

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.