Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Ιωάννα Καμπούρη: Η Σερραία Φιλόλογος που «σάρωσε» σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

Συνέντευξη στην Ελένη Λαζάρου

Ιωάννα Καμπούρη: Η Σερραία Φιλόλογος που "σάρωσε" σε διαγωνισμό λογοτεχνίας 


Με ένα κείμενο βγαλμένο μέσα από την ευαίσθητη ψυχή της η Σερραία φιλόλογος Ιωάννα Καμπούρη κέρδισε το πρώτο βραβείο σε λογοτεχνικό διαδικτυακό διαγωνισμό. Η Ιωάννα είναι  πτυχιούχος του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Γεννήθηκε και ζει στις Σέρρες όπου εργάζεται σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης. Λατρεύει το διάβασμα, τη μουσική και τον χορό μα νιώθει  πλήρης όταν γράφει. Λατρεύει τη δουλειά της και στόχος της είναι να μεταδίδει στους μαθητές της αγάπη για να γίνονται πρώτα καλύτεροι άνθρωποι και μετά καλύτεροι μαθητές. Με αφορμή την πρώτη θέση που κατέκτησε στον διαγωνισμό μιλά στα serraikanea.gr 
 Aπό που κατάγεσαι; 

Γεννήθηκα το 1992 και κατάγομαι από τις Σέρρες. Σπούδασα κλασική φιλολογία στο τμήμα ελληνικής φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζομαι σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης.

Το διάβασμα και το γράψιμο πως μπήκαν στη ζωή σου; 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να διαβάζω βιβλία και έτσι αγάπησα ακόμη περισσότερο τη λογοτεχνία και την ποίηση. Πριν ακόμα μάθω ανάγνωση έβλεπα τις εικόνες των βιβλίων και έπλαθα μόνη μου τις ιστορίες. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι σαν μικρόβιο ή το έχεις μέσα σου ή όχι.


Μίλησε μας λίγο για αυτόν τον διαγωνισμό που κέρδισες 

Ευτυχώς στα μέσα δικτύωσης υπάρχουν και αξιόλογες σελίδες, όπως το ''Πυθαγόρειο Θεώρημα'' και πάντα θαύμαζα τα κείμενα που ανέβαιναν εκεί. Έτσι, μόλις είδα για τον διαγωνισμό χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να συμμετέχω, γιατί εξάλλου πάντα έγραφα. Με αφορμή ότι πρόσφατα βίωσα την προδοσία φιλίας έγραψα κάτι που με εξέφραζε πλήρως, παίρνοντας το μάθημα πριν βγει η χρονιά ''ότι δεν είναι η ζωή σκληρή αλλά οι άνθρωποι''. Χαίρομαι τόσο που το κείμενο άγγιξε το κοινό, αυτή ήταν και η ανταμοιβή για εμένα.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; 

Όνειρο μου είναι να εκδώσω παραμύθια γιατί αγαπώ τα παιδιά, μα ακόμα μεγαλύτερο όνειρο είναι να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζω στόχος μου είναι να μεταδώσω τη θετικότητα που υπάρχει σε κάθε δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε...εξάλλου όλα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό.

Πολλοί πτυχιούχοι νέοι της ηλικίας σου αποφάσισαν να φύγουν στο εξωτερικό. Εσύ σκοπεύεις να μείνεις στην Ελλάδα; 

Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι. Αγαπώ τόσο τη χώρα μου όμως δεν αποκλείω το γεγονός να φύγω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ποτέ η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια απόφαση, γιατί για εμένα θα ήταν ρίσκο. Οι συνθήκες εργασίας που βιώνω μέχρι και σήμερα είναι πολύ δύσκολες και το μόνο που με κρατά είναι ότι κάνω αυτό που αγαπώ.

Τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; 


Στον ελεύθερο χρόνο μου κάνω χορό και προσπαθώ να τον περνάω με όσους αγαπώ. Θεωρώ ότι η επαγγελματική επιτυχία είναι από τα ωραιότερα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς, όμως για εμένα η οικογένεια είναι κάτι ανώτερο και εύχομαι να αποκτήσω δική μου.


Ποιο είναι το μότο σου; 

«Προσπάθησε όσο μπορείς να κατακτήσεις όσα περισσότερα επιθυμείς και μη φοβάσαι...αν κοπιάσεις πραγματικά, ό,τι θες θα γίνει δικό σου». 


Τρεις λέξεις που θα με χαρακτήριζαν:


 Πείσμα, υπομονή και θέληση.

 


 

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Ιωάννας Καμπούρη 

Αντίστροφη μέτρηση...

  Λίγο πριν την αλλαγή, μέσα σε εκείνα τα δευτερόλεπτα ξεκινά αυτόματα ο απολογισμός για όσα κέρδισες, έχασες, χάρηκες, λυπήθηκες, κατάφερες, μετάνιωσες! Κάθε χρονιά μια νέα αρχή μαζί με τόσους στόχους και υποσχέσεις, μα το σημαντικότερο οι άνθρωποι που είχες δίπλα σου...οι αληθινοί...που στον κίνδυνο ήταν η ασφάλεια, στην καταστροφή η λύτρωση, στην επιτυχία η επιβράβευση, στη χαρά ήταν απλά εκεί! Φίλος λέγεται και αν μπορούσε να μεταδώσει το μέσα του...φαντάσου σαν να πνίγεσαι και εκείνα τα δευτερόλεπτα πριν την τελευταία αναπνοή να έρχεται από το πουθενά μια ανάσα μόνο με δυο κατάλληλες λέξεις, φαντάσου σαν να καίγεσαι κι όταν δεν έχει άλλο δέρμα να καεί να σε σβήνει με ένα φιλί, φαντάσου σαν να χάνονται όλες οι αισθήσεις σου και να τις επαναφέρει με μια αγκαλιά! Σχέση σχεδόν υπερφυσική, φίλοι που χωρίς λόγια επικοινωνούν στη σιωπή και χτίζουν εμπιστοσύνη με θεμέλιο την αγάπη...!

  Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι ''φίλοι'' που σε έκαναν να πιστέψεις στο ''εμείς'', πείθοντας με τα ωραιότερα ψέματα και φορώντας τα καλύτερα προσωπεία! Τόσο καλοί στο να προκαλούν τύψεις και ενοχές και εσύ να κινδυνεύεις να χάσεις τον εαυτό σου μέσα στην τόση ανοχή! Και μετά αναρωτιέσαι πώς γίνεται άνθρωποι να χαίρονται με τις αδυναμίες σου και ο πόνος σου να είναι ικανοποίηση για αυτούς! Εκείνο το "τι κρίμα" γεμάτο προσποίηση και εσένα να σε πυρώνει η τόση υποκρισία! Και η τραγική ειρωνεία εσύ να συνεχίζεις να δίνεις, γιατί εμπιστεύεσαι, γιατί αγαπάς, γιατί σκέφτεσαι ότι στη ζωή ό,τι δίνεις παίρνεις! Εκεί όμως που νομίζεις ότι θα πάρεις τα διπλά καταλήγεις να αδειάζεις ακαριαία! Μάθε λοιπόν ότι στη ζωή παίρνεις ότι ζητάς...μάθε να φεύγεις όταν η διαίσθησή σου στο λέει, όταν το μέσα σου φωνάζει...δεν ανταποδίδουν το καλό οι τοξικοί όσες ευκαιρίες και να δίνεις η ζήλεια τους είναι καταστροφική...!

Ξέρεις κάτι αναγνώστη μην ξεχνάς όσα έταξες στον εαυτό σου σε εκείνη την αντίστροφη μέτρηση! Κάθε νέα χρονιά σηματοδοτεί και μία αλλαγή, μην αλλάξεις όσα δεν είναι αρκετά στους άλλους, άλλαξε μόνο για να γίνεις καλύτερος...για να γίνεις αναντικατάστατος! Μάθε να μην απογοητεύεσαι και μη στηρίζεσαι σε ανθρώπους περιμένοντας να ανταμειφθείς! Μάθε να συγχωρείς και μη μετανιώνεις για τους εχθρούς που απέκτησες, γιατί μέσα από τη σύγκρουση σου έμαθαν να αντιδράς, να δοκιμάζεσαι, να ανακαλύπτεις το μέσα σου...και δε φαντάζεσαι τι μπορείς να ανακαλύψεις εκεί...δεν ξέρω αν λέγεται αντανακλαστικά, δεν ξέρω αν λέγεται δύναμη, δεν ξέρω αν λέγεται αντοχή, δεν ξέρω αν λέγεται πείσμα, δεν ξέρω αν λέγεται νεύρο, δεν ξέρω αν λέγεται ψυχή, δεν ξέρω πως στην ευχή λέγεται...ξέρω όμως ότι υπάρχει γι' αυτό όπως και να λέγεται ξύπνα το και σταμάτα να λες τι σκληρή και οξύμωρη που είναι η ζωή...δεν είναι η ζωή σκληρή αλλά οι άνθρωποι...!Ακολουθήστε την Ιωάννα Καμπούρη στο Facebook: https://www.facebook.com/ioanna.kampouri

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.