Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Σέρρες, Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών: Συναυλία – αφιέρωμα στον Αντώνη Κοντογεωργίου

Πριν ένα χρόνο έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, μετά από ανακοπή καρδιάς, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, καλλιτέχνης της φωνητικής τέχνης, αρχιμουσικός και μεγάλος δάσκαλος της χορωδιακής μουσικής.

Ο Αντώνης Κοντογεωργίου από το 1995 μέχρι το θάνατό του το 2018 ήταν Διευθυντής του Ωδείου του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

Εκτός από τα σπουδαία προσόντα που είχε ως μουσικός, ο Αντώνης Κοντογεωργίου ήταν και σπάνιος άνθρωπος.

Το ήθος, η εντιμότητα και η ανιδιοτέλεια του είναι τα χαρακτηριστικά, που διαμόρφωσαν έναν ακέραιο χαρακτήρα.

Οι γνώσεις του και ο λόγος του αποκάλυπταν μια έντονη προσωπικότητα.

Στη μνήμη του ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα που θα δοθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν καθηγητές και απόφοιτοι του Ωδείου του Συλλόγου:

Άρης Μιχάλης Γαληνός, πιάνο

Ελίνα Γραμματοπούλου, πιάνο

Νίκος Κακαϊδής, φλάουτο

Χρήστος Κόζαλης, βιολοντσέλο

Κωνσταντίνος Κουζώφ, βιολί

Αναστασία Μισυρλή, πιάνο

Ελένη Ναουμίδου, πιάνο

Γιάννης Στέφος, βιολοντσέλο

Δημήτρης Τσέλιος, σαξόφωνο

Δημήτρης Τσιντσάρης, πιάνο

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των: Frédéric Chopin, John Rutter, Tomaso Antonio Vitali, Ante Grgin Johannes Brahms,  Ludwig van Beethoven.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ωδείου του Συλλόγου Χαράλμπος Καραμανίδης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Αντώνης Κοντογεωργίου

Ο αρχιμουσικός Αντώνης Κοντογεωργίου υπήρξε εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε θεωρία της μουσικής, πιάνο και τραγούδι στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παράλληλα με τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' όπου αποφοίτησε με δύο διπλώματα - Magister Artium-Διεύθυνσης Χορωδίας και Lied-Ορατορίου. Παρακολούθησε μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, τη σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και, μεταξύ άλλων, των χορωδιών Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων. Δίδαξε ως προσκεκλημένος καθηγητής στα μεταπτυχιακά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μιράντα Καλδή.  Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1200 παραστάσεις (Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Φινλανδία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς) και συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους, (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner). Διηύθυνε τα μεγάλα χορωδιακά σύνολα στο Millenium και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Δίδαξε μουσική στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά ωδεία, σε 34 σεμινάρια και οργάνωσε πολλές συναντήσεις χορωδιών.

Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία μεταξύ των οποίων 5 τόμους υπό τον γενικό τίτλο "ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΜΑΣ", 29 δισκογραφικές παραγωγές, πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο, πολλούς άλλους θιάσους, τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα "Οι Τραγουδιστές", με το οποίο, πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder.

Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους (Θεόδωρος Αντωνίου, Περικλής Κούκος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α.)

Έχει λάβει τις εξής βραβεύσεις:

  • από τον διεθνή διαγωνισμό "Μαρία Κάλλας" (Lied-Ορατόριο)
  • από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»)
  • από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»)
  • από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο)
  • από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο).

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.