Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Δήμος Σερρών: Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Σμύρνη 1919-1922» του Βασίλη Τζανακάρη (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, 30 Σεπτεμβρίου, το βιβλίο «ΣΜΎΡΝΗ 1919-1922», του Σερραίου συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη...
Στο βιβλίο αυτό, ο βραβευμένος συγγραφέας επανέρχεται στη Σμύρνη την τραγική περίοδο 1919-1922. Βλέπει όμως τα γεγονότα μέσα απ' τη σχέση δυο μεγάλων προσωπικοτήτων και πρωταγωνιστών: του Ύπατου Αρμοστή στη Σμύρνη, Αριστείδη Στεργιάδη, και του Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομου.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. του Δήμου Σερρών, τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες Σερραίοι, ανάμεσά τους και αρκετοί επίσημοι, όπως: ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Αλέξανδρος Χρυσάφης και Δημήτρης Νότας, κ.α.

Ταυτόχρονα, στο φουαγέ του θεάτρου, φιλοξενείται από σήμερα (και θα λειτουργήσει έως τις 10 Οκτωβρίου) μεγάλη έκθεση με περισσότερες από εβδομήντα φωτογραφίες και περισσότερες από εκατό εφημερίδες και τεκμήρια της Μικρασιατικής εκστρατείας, απ' το αρχείο του συγγραφέα, που την εγκαινίασε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος συμμετείχε και στην παρουσίαση του βιβλίου.

Στη βραδιά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος και έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Τζανακάρη, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του και χαρακτηρίζοντάς τον «σκαπανέα της ιστορίας». Μάλιστα, ο κ. Χρυσάφης πρόσθεσε ότι, προκειμένου το έργο του καταξιωμένου ιστορικού να γίνει κτήμα όλων, τις αμέσως επόμενες μέρες θα επισκεφθούν την έκθεσή του μαθητές απ' τα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου, ο Δήμαρχος Σερρών εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη, τον οποίο και αποκάλεσε κεφάλαιο για τον τόπο μας, χαρακτηρίζοντας το έργο του περιουσία ολόκληρου του Σερραϊκού λαού.
Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.