Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

Ο Σερραίος συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο

Το νέο βιβλίο - Ντοκουμέντο του Βασίλη Τζανακάρη με πρώτη παρουσίαση...

την Πέμπτη στις 9 Μαΐου στις 7 μ.μ.στη Θεσσαλονίκη, στη διεθνή έκθεση βιβλίου (εγκαταστάσεις HELEXPO, περίπτερο 13, αίθουσα Cosmos)

ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922

Αριστείδης Στεργιάδης

εναντίον Χρυσόστομου

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο "ΣΜΎΡΝΗ 1919-1922" και υπότιτλο "Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου". Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη με το οποίο ο Σερραίος συγγραφέας επιστρέφει στην προκυμαία της Σμύρνης εκεί όπου, εκατό χρόνια πριν, στις 2 Μαΐου 1919, γράφτηκε η ματωμένη αρχή του τέλους της Μεγάλης Ιδέας. Εκείνης που μας οδήγησε από τα φανταχτερά χρόνια της δόξας σ΄ εκείνα της καταισχύνης.

Ένα συναρπαστικό χρονικό μιας φλογισμένης τριετίας που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την σκοτεινή και άγνωστη σύγκρουση των δύο κορυφαίων ηγετών της Σμύρνης: του Ύπατου Αρμοστή της Αριστείδη Στεργιάδη και την κορυφή της ορθοδοξίας, τον μητροπολίτη Χρυσόστομο. Μια σύγκρουση που κόστισε στον Ελληνισμό ποτάμια από αίμα και δάκρυα. Με μοναδικό γέρας για τους πρωταγωνιστές της δύο στεφάνια από αγκάθια: Για τον Χρυσόστομο του εθνομάρτυρα και για τον Αριστείδη Στεργιάδη του εθνικού ολετήρα. Με τον πρώτο πιστό "άχρι θανάτου" στα νάματα της ορθοδοξίας και της Μεγάλης Ελλάδας και τον εντολοδόχο της Ελληνικής Πολιτείας, Αριστείδη Στεργιάδη, πιστό οπαδό του δόγματος της Ελληνοτουρκικής συνύπαρξης και φιλίας. Με τον Χρυσόστομο να λατρεύεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες των Μικρασιατών και την ορθόδοξη Ελληνική εκκλησία ως άγιος και τον Στεργιάδη να φορτώνεται, ως άλλος εφιάλτης, το μίσος και τις κατάρες ενός ολόκληρου λαού.

Και μαζί τους η Σμύρνη και η Μικρασία. Τα αιματηρά γεγονότα της προκυμαίας που έκαναν έξαλλο τον Βενιζέλο, η καθημερινότητα των ανθρώπων, οι διπλωματικές ίντριγκες και συνωμοσίες, τα πάθη και οι επικές πολεμικές επιχειρήσεις και τέλος ο εξολοθρεμός και η καταστροφή. Ένα γλαφυρό βιβλίο 700 σελίδων που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή με τα πάθη τις μικρότητες, τις ελπίδες, τα όνειρα και τις μεγαλοσύνες των ανθρώπων. Ένα βιβλίο που προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: ήταν εθνικός προδότης και ο υπ΄ αριθ. 1 υπαίτιος της Μικρασιατικής καταστροφής ο Αριστείδης Στεργιάδης ή ήταν ένας ψυχρός σκεπτικιστής που γνώριζε από πρώτο χέρι ποιοι πραγματικά ήταν οι εφιαλτικοί κίνδυνοι που απειλούσαν το επικό εγχείρημα της Μικρασιατικής εκστρατείας;

Το βιβλίο θα κάνει την "επίσημη πρώτη" του, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της, 9 Μαΐου 2019, στις 7 μ.μ. που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της HELEXPO, στο περίπτερο 13, (αίθουσα Cosmos).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης και ο επίσης συγγραφέας και δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς, ενώ ο Βασίλης Τζανακάρης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.


Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.