Πολιτισμος

Σέρρες: Παρουσίαση του βιβλίου της Συπρίς Κωφίδου «Το παιδί από την Τραπεζούντα»

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών θα παρουσιάσει το ενδια-φέρον βιβλίο της Συπρίς Κωφίδου «Το παιδί από την Τραπεζούντα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαϊου 2019 και ώρα 9:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Β. Βασιλείου 12).
Θα προλογίσει η Φιλίτσα Κωφίδου – Σταυλά, φιλόλογος, την παρουσίαση θα κάνει η Αντωνία Θεοχαρίδου, φιλόλογος – συγγραφέας.
Η ίδια η συγγραφέας Συπρίς Κωφίδου θα μιλήσει για το βιβλίο της και θα συ-νομιλήσει με το κοινό.
Η μεγάλη τραγωδία που αποδεκάτισε τους Έλληνες του Πόντου αποτελεί το ιστορικό φόντο του μυθιστορήματος που η Συπρίς Κωφίδη αφιερώνει στον πατέρα της που ήρθε από την Τραπεζούντα. Η προσωπική της αφήγηση δανείζεται από την ποίηση και από το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Διηγείται τη συγκλονιστική στιγμή της απώλειας του πατέρα, τον οποίο συντροφεύει κατά τις τελευταίες του μέρες. Ένα συ-γκινητικό πορτρέτο του πατέρα που ξεκινάει από την εκτόπιση του, όταν, αγοράκι ακόμα, ρίχνεται πάνω σ’ ένα καράβι προς τις ελληνικές ακτές, και αφηγείται έπειτα τα στάδια και τις χαρές μιας ζωής.
Η προσφυγιά, που ίσως είναι από τα βαρύτερα πένθη των ανθρώπων, σκια-γραφείται σαν σφραγίδα στην ψυχή του πατέρα. Αλλά εκείνο που επίσης είναι εντυ-πωσιακό είναι πώς μέσα από αυτή την αφήγηση, και από ανθρώπους που έζησαν την Ελληνικότητά τους μόνο από πρώιμες μνήμες - του πατέρα - ή ακόμα έμμεσες μνήμες -της κόρης και συγγραφέα - αυτή η Ελληνικότητα μοιάζει τόσο πηγαία και ζωντανή, τόσο αυθεντική και αληθινή, λες και αποτελεί πραγματικό βίωμα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Βασ. Βασιλείου 12 – 62122 – ΣΕΡΡΕΣ
Τηλ. 2321 0 57444 Fax: 2321 0 57444
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συπρίς Κωφίδου
Η Συπρίς Κωφίδου είναι ελληνογαλλίδα. Με σπουδές στην ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία – διδακτορικό με θέμα το σουρεαλισμό – είναι η συγγραφέας δύο συλλογών ποιημά-των με ελεύθερο στίχο, «A Échos multiples» και «La Nuit traversière» (εκδόσεις Guy Chambelland), και ενός βιβλίου – μαρτυρία για τον καλλιτέχνη – ζωγράφο Philippe Gouret, με τίτλο «L’Éternité végétale»·στις εκδόσεις Diabase, έχει συντάξει ποικίλα εισαγωγικά σημειώματα και έχει συγγρά-ψει πολυάριθμα βιβλία με συνεντεύξεις, με βασικότερο το D’une rive à l’autre, με τον Charles Juliet. Το παιδί από την Τραπεζούντα είναι το πρώτο της διήγημα. Τον Μάρτιο του 2019 εκδίδεται το πρώτο της μυθιστόρημα Vingt-deux petits soleils, une jeunesse de Chiron.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.