Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Πολιτισμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Ελλάδα του Πολιτισμού & της Παράδοσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (vids + pics)

Όποιοι αγαπούν την παράδοση δεν πρέπει να λείψουν από την Έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός που διοργανώνεται αυτό το τριήμερο στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Μία έκθεση που τα έχει όλα!  Αναπαραστάσεις εθίμων, χορευτικές παρουσιάσεις, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, λαϊκό θέατρο και πολλά άλλα από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥΕπισκέφθηκα την Έκθεση το απόγευμα του Σαββάτου την ώρα που αναβίωνε ο Βλάχικος γάμος της Θήβας ένα από
από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας-κατάλοιπο της πανάρχαιης Διονυσιακής λατρείας.

Αφού γίνει το προξενιό στήνεται τρικούβερτο γλέντι.

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε  δύο συντροφιές και πηγαίνουν η μια στην καλύβα του γαμπρού και η άλλη στην καλύβα της νύφης. Γίνεται το συγύρισμα της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού.

Ενώ γίνονται αυτά, οι δύο συντροφιές τραγουδούν γαμικά τραγούδια, άσεμνα, που υμνούν την αντρική ικανότητα και την ευγονία της γυναίκας.

Οι συμπέθεροι της νύφης τραγουδούν τούτο το χαρακτηριστικό τραγούδι:

«Να ο γαμπρός που έρχεται

στο γάιδαρο καβάλα,

φορεί τσαρούχια από λαγό

και σκούφια από κουνάβι•

βρε γαμπρέ, βρε μακροπούτση

που χεις πούτσα σα μαρκούτσι».

Και του γαμπρού η συντροφιά λέει τούτο το τραγούδι:

«Νυφούλα μ' δεν εντράπηκες

τον δόλιο πεθερό σου;

Ήρθα και σ' αρρεβώνιασα

με χίλιους συμπεθέρους•

βρε δεν είχες την τιμή σου

κ' έχεις τρύπιο το μουνί σου».

Ύστερα απ' το ξύρισμα του γαμπρού αρχίζει ο σατιρικός διάλογος ανάμεσα στους δύο συμπεθέρους. Πρώτος ανεβαίνει σε μια ράχη (εικονική) ο πατέρας του γαμπρού και φωνάζει στον συμπέθερο:

- Συμπέθερ', ε συμπέθερ'! Έβγ' εσύ στη μια ράχ' κι εγώ στην άλλ' ν' να κρυφοκουβεντιάσουμι!

Ο πατέρας της νύφης αποκρίνεται και αρχίζει ο διάλογος. Πρώτος αρχίζει ο πατέρας του γαμπρού:

- Του πδιμ' του πδισ' δεν του θέλ'.

- Γιατί ουρέ συμπέθερ';

- Έχει σφάλμα τρανό! Ο γάμους δεν γιένετ'!

- Ουρέ τί σφάλμα;

- Τάξε πανωτίμ' να σου ειπώ.

- Σ' δίνου 'ν' γίδα 'ν' κουτσοκέρα, τουν γάιδαρο τον κ' τσό, το κριάρ' το στραβό.

- Τάξε! Τάξε!

- Πες ουρέ τί έχ';

- Ουρ' είναι πατημένη!

- Τί πάτ'μα έχ';

Ο διάλογος εξακολουθεί με διάφορες παρόμοιες φράσεις, συχνά αυτο¬σχέδιες, και ύστερα ο πατέρας του γαμπρού κατεβαίνει απ' τη ράχη προφέροντας τη λέξη που δείχνει πως η νύφη δεν έχει την τιμή της. Ο πατέρας της νύφης προσφέρει πολύ περισσότερα απ' όσα είχε τάξει στην αρχή και έτσι ο γάμος δεν διαλύεται. Αμέσως ακολουθεί χορός με το γαμπρό και τη νύφη, ενώ το άφθονο κρασί που προσφέρεται σε όλους δημιουργεί γενική ευθυμία.

ΜΙΑ ΚΑΛΑΣ ΣΤΑ SERRAIKANEA.GR 

Εκεί συνάντησα και μία εκπρόσωπο της φυλής των  Καλάς από το ορεινό  Πακιστάν. Χαμογελαστή και μιλώντας Ελληνικά μου είπε πως τα μέλη της φυλής της είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ

Το «παρών» στην όμορφη εκδήλωση έδωσε η Ρένα Δούρου που όταν ανέβηκε στο βήμα για να χαιρετίσει έσυρε και τον χορό….ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο ΜΑΝΑΤΡΖΕΡ ΡΑΓΚΜΠΙ;

Στην έκθεση Ελληνικός Πολιτισμός συνάντησα και τον  παίκτη του SURVIVOR Πάνο Αγριανίδη που έγινε γνωστός ως “μάνατζερ Ράγκμπι”. Μου είπε πως δέχτηκε πρόταση να είναι περιφερειακός σύμβουλος αλλά δεν έχει πει ακόμη το ΝΑΙ….Σήμερα Κυριακή η Έκθεση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 το βράδυ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΕΟΣΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 ΑΘΗΝΑ • Τηλ. 2103610265, 2103622205 · Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www.facebook.com/EllinikosLaikosPolitismos

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.