Πολιτισμος

ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Μετά την Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» σχέδια για Πολιτιστικό Πάρκο Ευρωπαϊκής Εμβέλειας (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση και η κοπή πίτας του σωματείου ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΦΙΛΛΙΠΟΣ-ΞΕΝΙΑ...

Έγινε απολογισμός δράσεων του σωματείου από τον πρόεδρό του, καθηγητή κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, υποβλήθηκαν ερωτήσεις, ακολούθησε συζήτηση και τονίσθηκαν τα παρακάτω:

  1. Είναι μεγάλη η χαρά όλων, που μια προσπάθεια δεκαπέντε χρόνων περίπου για τη δημιουργία της ‘’Πινακοθήκης Κωνσταντίνος Ξενάκης’’, βρίσκεται πλέον στη φάση υλοποίησής της.
  2. Ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης με την ανάληψη της Δημαρχίας προ οκταετίας περίπου υιοθέτησε τις προτάσεις του Σωματείου και έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίησή τους. Θεωρούμε ότι η προσωπική συμβολή του ξεπερνάει τα τυπικά πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός Δημάρχου και ότι είναι απόλυτα καθοριστική για το έργο.
  3. Η έγκριση της πρότασης του έργου CULTURALDIPOLE από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία, εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση.
  4. Το έργο CULTURAL DIPOLE ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2017 και έχει καταληκτική ημερομηνία τον Οκτώβριο 2019. Στο έργο συμμετέχουν: Ο Δήμος Σερρών ως κύριος, επικεφαλής εταίρος, ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Α.Π.Θ. το  Δ.Π.Θ. και επίσης ως υποστηρικτές εταίροι η ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.
  5. Οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, που θα στεγάσει την Πινακοθήκη εκτελούνται από ιδιώτες εργολάβους, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερρών, η οποία έχει επίσης επιμεληθεί όλες τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες και εγκρίσεις.

  6. Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ενεργά το έργο, στοχεύοντας σε ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα μέσα στα χρονικά όρια που τίθενται από το πρόγραμμα, έχει μάλιστα εγκρίνει ένα σημαντικό ποσό –μαξιλάρι για απρόβλεπτες δαπάνες του έργου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εφόσον είναι αναγκαίο.
  7. Η μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη εκπονείται υπό την εποπτεία του Α.Π.Θ. και του Δήμου Σερρών, από την καλύτερη ομάδα μουσειολόγων που διαθέτει σήμερα η χώρα.
  8. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο Σερρών η ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ έχει συστήσει ομάδα εργασίας για την διατύπωση πρότασης καθορισμού χρήσεων στα υφιστάμενα κτήρια του πρώην στρατοπέδου ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, στο πλαίσιο που τίθεται από το σχετικό ΦΕΚ πολεοδόμησης του και επίσης στο πλαίσιο της πρότασης δημιουργίας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Η πρόταση της ομάδας εργασίας θα υποβληθεί στον Δήμο Σερρών στο αμέσως επόμενο διάστημα στην προοπτική υιοθέτησής της ως ενός ‘’Πανσερραϊκού Οράματος’’.
  9. Βασικός στόχος του Σωματείου για το επόμενο διάστημα, είναι η αναζήτηση τρόπων στήριξης της λειτουργίας της Πινακοθήκης Κωνσταντίνος Ξενάκης και η προσέλκυση νέων δωρητών, συλλογών στην πόλη των Σερρών.

  10. Το Σωματείο ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ συναντήθηκε επίσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και είχε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με στόχο την υποβοήθηση του έργου της, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανασκαφή του αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης και την προοπτική δημιουργίας Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις Σέρρες, στο πρώην στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, όπως προβλέπεται από το σχετικό ΦΕΚ πολεοδόμησής του.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη και φίλοι του σωματείου, καθώς επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ηλίας Γκότσης, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αραμπατζής και η υποψήφια Δήμαρχος κ. Αριάδνη Παπαφωτίου.

Πηγή: anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.