«Η κωμική πλευρά του Τσέχωφ» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Τρία κωμικά μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ  ειδομένα με σύγχρονο τρόπο και δεμένα σε μια ενιαία παράσταση ανεβαίνουν από την το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.

Τα πρόσωπα απλά και καθημερινά απεικονίζουν το ήθος της εποχής με τρόπο διαχρονικό, απόλυτα κατανοητό και στο σήμερα. Ασυμφωνίες χαρακτήρων, παρερμηνείες, εγωισμοί, παρεξηγήσεις ανάμεσα στους ήρωες συνθέτουν  ένα σκηνικό εκρηκτικής κωμωδίας που φανερώνει την κωμική πλευρά ενός συγγραφέα που ξέρει μοναδικά  να αποτυπώνει την ανθρώπινη ψυχή.

Η παράσταση φέρει τον τίτλο: ¨Η κωμική πλευρά του Τσέχωφ: Πρόταση Γάμου – Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού – Η αρκούδα».

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στις 9.15μ.μ., στη μικρή σκηνή του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια». Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 8,9,14,15 και 16 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Νικολαϊδου

Μουσική: Κώστας Βοζίκης

Σκηνογραφία: Λιάνα Σπυριδωνίδου

Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Παίζουν: Αστέριος Πολυχρονίδης, Βασιλική Δαλίσκα , Χαράλαμπος Παυλίδης και ο Δημήτρης Κουστολίδης.

Πρόσκληση προς τους Σερραίους να παρακολουθήσουν την παράσταση απηύθυνε ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης. «Θέλω να συγχαρώ για την καλή δουλειά που κάνουν όλα τα μέλη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, τον Πρόεδρο, την Καλλιτεχνική διευθύντρια, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές. Θέλω να καλέσω τον κόσμο να έρθει και να παρακολουθήσει το έργο, απολαμβάνοντας ευχάριστες στιγμές. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός  ό,τι το πρόγραμμα μας το παρακολουθούν όλο και περισσότερα σχολεία καθώς και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι».

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ. Δημήτρης Τσαλίκογλου ανέφερε:

‘’Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών. Άλλη μια παραγωγή, η δεύτερη για την πρώτη περίοδο στη μικρή μας σκηνή ανοίγει αυλαία την Παρασκευή. Θέλω να ευχαριστήσω την Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Καλλιόπη Ευαγγελίδου, την σκηνοθέτη κ. Τατιάνα Νικολαϊδου όπως επίσης και όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης. Δηλώνω ικανοποιημένος από την προσέλευση του κοινού, που τιμά το Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Σερρών και φέτος και καλώ τον κόσμο για άλλη μια φορά να  <<πάμε θέατρο!>>

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών σημείωσε τα εξής:

   ‘’Οι Σέρρες έχουν μεγάλη καλλιτεχνική δύναμη. Είμαι υπερήφανη για τις δουλειές που παρουσιάστηκαν ως τώρα στο θέατρο. Είναι σημαντικό για μένα το Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Σερρών να δημιουργήσει γερές βάσεις επενδύοντας στους νέους καλλιτέχνες του τόπου. Η στήριξη των νέων Σερραίων καλλιτεχνών είναι για μένα στόχος πρωταρχικής σημασίας και ελπίζω να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός σύγχρονου και στέρεου προσανατολισμού του θεάτρου, οικείου και εξωστρεφή.” 

Η σκηνοθέτις της παράστασης κ. Τ. Νικολαΐδου υπογράμμισε:

‘’Δουλεύω πάνω στον Τσέχωφ αρκετούς ήδη μήνες με στόχο να φωτιστεί το έργο του και αυτό που ο ίδιος θέλει να μας πει πέρα από τα στερεότυπα. Θεωρώ ότι είναι μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη και  διαφορετική προσέγγιση σε έργα που έχουν παρασταθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν σε όλες τις μεγάλες κρατικές σκηνές. Η θεματολογία είναι οικεία. Μιλάμε για πράγματα καθημερινά, για ανθρώπινες σχέσεις ιδωμένες πάντα μέσα από κωμικές καταστάσεις. Ο πυρήνας της έμπνευσής μου ήταν το « τσίρκο». Οι πρωταγωνιστές είναι σαλτιμπάγκοι. Η ατμόσφαιρα κουβαλάει τα στοιχεία και τα χρώματα ενός περιοδεύοντος θιάσου.’’

Τέλος ο κ. Κ. Βοζίκης που συνέθεσε τη μουσική της παράστασης επεσήμανε:

 ‘’Πολύ μεγάλη χαρά για μένα να υπογράφω τη μουσική για την παραγωγή αυτή . Μετά από αρκετές συνεργασίες τόσο με το Κ.Θ.Β.Ε, όσο και με το Φεστιβάλ Αθηνών χαίρομαι που έφτασε η ώρα να παρουσιάσω ένα μέρος της δουλειάς μου και στην πόλη μου. Στόχος πάντα είναι να δημιουργούμε ένα καινούριο σύμπαν .Τα τρία μονόπρακτα είχαν κάτι διαφορετικό το καθένα, η προσέγγιση κάθε φορά είχε ένα καινούριο στοιχείο με έναν κοινό όμως παρονομαστή, την κωμωδία. Την Τατιάνα την γνωρίζω από την Θεσσαλονίκη. Ζούμε και δημιουργούμε στους ίδιους κύκλους. Χαίρομαι που βρεθήκαμε στις Σέρρες σε μια κοινή θεατρική δουλειά. ’’

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C