Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

μαγειρικη

Σταύρος Καλοβελόνης: Ο Σερραίος που μαγειρεύει στην κουζίνα του Αγίου Όρους! (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Σταύρος Καλοβελόνης είναι από τους μάγειρες που σε κάθε φαγητό που κάνει βάζει το μεράκι του. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά που τα κάνουν πεντανόστιμα.


Όσες φορές έφαγα κάτι από τα χέρια του θυμάμαι πως έγλειφα τα δάχτυλά μου. Είχα να τον δω από τότε που έκλεισε το ψητοπωλείο που διατηρούσε επί της Βενιζελου ώσπου χάρη στον αλγόριθμο του facebook τον εντόπισα ….στο Άγιο Όρος. Οι αναρτήσεις του με φωτογραφίες από λαχταριστές πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές μου άνοιξαν την όρεξη. Του ζήτησα μία συνταγή, πιάσαμε την συζήτηση κι έτσι έμαθα πως μαγειρεύει στην κουζίνα της Μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος. Από το Περιβόλι της Παναγιάς μιλά στα SerraikaNea.gr για την ζωή του και τα μυστικά της μοναστηριακής κουζίνας...



ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Από πού κατάγεσαι;

Είμαι από την πόλη των Σερρών ειμαι 46 ετών έχω 2 παιδιά τον Πολ 18 και τον Δημήτρη 14 ετών.

Ποιο είναι το επάγγελμά σου;

Είμαι υπεύθυνος εστιατορικων και συναφών μονάδων.



Πού έχεις δουλέψει;


Ασχολούμαι επαγγελματικά 27 χρόνια αποκλειστικά στο χώρο της εστίασης στην Ελλάδα σε καλοκαιρινά θέρετρα σέ αρκετά όμορφα μέρη όπως της Χαλκιδικής , Κέρκυρας αλλά και του Στρυμονικού κόλπου παραλία Οφρυνίου, Βρασνών είχα μια άριστη συνεργασία με τον καλό μου φίλο Βασίλη Πουλιάκα στην Θεσσαλονίκη με το πρώτο κατάστημα Mparmpastergios στην Τούμπα απέναντι από το γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ. πού δεν μπορώ να κρύψω άλλωστε ότι είναι η μεγαλύτερη αγάπη στην ζωή μου μαζί με την δουλειά που κάνω....

Εργάστηκα επίσης και στο εξωτερικό σε Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Είχα και στην πόλη των Σερρών το ψητοπωλείο εκκοκκιστήριο από το 2000 έως το 2012 και έναν όμορφο χώρο τα τελευταία 3 χρόνια στα γήπεδα της ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε νά χαρούμε τo "Paradise" μέχρι και σήμερα λόγω της υγειονομικής κατάστασης πού επικρατεί ως και σήμερα....



Πότε ξεκίνησαν οι επισκέψεις σου στο Άγιο όρος;

Η 1η επαφή μου με το Άγιο Όρος ήταν πριν αρκετά χρόνια με την Ιερά Μονή Ξενοφώντος που απαρτίζεται κυρίως από Σερραίους μοναχούς και δεν πέρασαν πολλές ώρες για να βρεθώ στον χώρο της κουζίνας τού μοναστηριού ως επισκέπτης που μου έγινε συνήθεια για αρκετά χρόνια να βοηθάω και να μαθαίνω πράγματα και διατροφικές συνήθειες των μοναχών. Για μένα ήταν πρωτόγνωρη η διαφορετικότητα της μοναστηριακής κουζίνας....

Τι είναι αυτό που κάνει την μοναστηριακή κουζίνα τόσο γευστική;

Θα σταθώ ιδιαίτερα στις πρώτες ύλες και την αυτονομία που έχει η μοναστηριακή κουζίνα με λίγα αλλά εκλεκτά προϊόντα που παράγονται από τους ίδιους τους μοναχούς με αποτέλεσμα η διατροφή τους αν και λιτή να είναι αξιοζήλευτη....



Και πώς βρέθηκες να εργάζεσαι εκεί;

Ξαφνικά πριν λίγο καιρό μπορώ να πω ότι βρέθηκα χωρίς να το καταλάβω στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Πλέον, ως μάγειρας, παρά την πίεση της ακρίβειας του προγράμματος της μοναστηριακής ζωής μπορώ να πω ότι βρέθηκα στο πιο όμορφο μέρος που έχω δει με χαρακτηριστικά απίστευτη ηρεμία και πάνω απ'όλα ψυχική υγεία.....

Τι σχέδια κάνεις για το μέλλον;

Σχέδια για το μέλλον όπως έλεγαν οι παλιότεροι μήν κάνεις γιατί τα βλέπει ο Θεός και γελά.... Αν ξεπεραστεί όμως όλο αυτό που ζούμε και επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς δεν θα κρύψω ότι μία σκέψη είναι να μοιραστώ την εμπειρία της μοναστηριακής διατροφής μέσω ενός καταστήματος που είμαι σίγουρος ότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα οποιαδήποτε άλλη λόγω της υψηλής ποιότητας προϊόντων που απαιτούνται.



Πες μας μια νόστιμη νηστίσιμη συνταγή για αυτήν την περίοδο της Σαρακοστής.

Μια που έχουμε νηστεία πάρτε μια γεύση από ένα πολύ απλό αλλά εύγευστο ωγκρατέν πατάτας: για 5-6 μερίδες βράζουμε 6-7 πατάτες στο 70 % βουτυρώνουμε ένα ταψί με βούτυρο σόγιας απλώνουμε τις πατάτες κομμένες ακανόνιστες φέτες (όχι πολύ λεπτές) και αλατοπιπερώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό βούτυρο σόγιας σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένα: κρεμμύδι, πράσο και λίγο σκόρδο, μανιτάρια φρέσκα και σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε αρκετό ζωμό λαχανικών και λίγο ψιλοκομμένο μάραθο. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε γάλα σόγιας, λίγο αλατοπίπερο και λίγο κουρκουμά. Το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας 10 λεπτά περίπου. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και, πριν το ρίξουμε στις πατάτες, απλώνουμε φυτικό τυρί και κασέρι τριμμένα. Ανακατεύουμε ελαφρά το ταψί μας και, πριν το βάλουμε στο φούρνο, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, 30 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια κρούστα. Το φαγητό μας, είναι έτοιμο και μην ξεχνάμε προτού το απολαύσουμε να θυμηθούμε ότι μια μικρή προσευχή σίγουρα θα το κάνει νοστιμότερο.

Καλό Πάσχα!!


Δείτε περισσότερες συνταγές στο προφίλ του στο Facebook: https://www.facebook.com/stavros.kalovelonis


Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.