Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

μαγειρικη

Συνέντευξη: Ο Xρήστος Λυγκοβανλής από τη Λυγαριά Σερρών μας μαθαίνει τα μυστικά του brunch! (ΦΩΤΟ)

Τον Χρήστο Λυγκοβανλή τον είδα για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Σε ζωντανή σύνδεση από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης στον Alpha στις εκπομπές Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση και Happy day...

Με άνεση που δεν μαρτυρούσε σε τίποτα πως ήταν η πρώτη του φορά που έβγαινε στον τηλεοπτικό αέρα καλούσε τους τηλεθεατές να δοκιμάσουν πεντανόστιμα και λαχταριστά  brunch από όλο τον κόσμο στο «Zaf» όπου είναι υπεύθυνος.

Από αφράτα ψωμάκια bao γεμισμένα με ξεψαχνισμενο κοτόπουλο και κινεζικά λαχανικά (Κίνα),hot dog με αυγά τηγανητά (Αμερική), blinis Με sour cream αβγά ποσέ και χαβιάρι (Ρωσία) μέχρι choripan με black angus σε ζυμωτό ψωμί με tsimitsuri sauce (Αργεντινή). Οι περιγραφές του για τα πιάτα με καθήλωσαν και με την πρώτη ευκαιρία που κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας πήγα στο Zaf να δοκιμάσω κάποια από τα πιάτα που μου έκαναν εντύπωση. Οι μυρωδιές που έσπασαν τη μύτη, οι γευστικές προτάσεις ήταν η μία καλύτερη από την άλλη με αποτέλεσμα να μην ξερω τι να διαλέξω από το μενού. Τότε ο Χρήστος Λυγκοβανλής με πλησίασε χαμογελώντας  και με ρώτησε αν θέλω κάποια βοήθεια. Πιάσαμε τη συζήτηση για τα πιάτα . ¨Στις Σέρρες δεν είχαμε τέτοια” του είπα χαριτολογώντας. Έτσι έμαθα πως και ο ίδιος κατάγεται από τις Σέρρες και συγκεκριμένα από την Λυγαριά.  Κι ενώ απολάμβανα ένα πεντανόστιμο πιάτο συνοδευόμενο από ένα ποτήρι εκλεκτό λευκό κρασί μου είπε εν συντομία την ιστορία του για τα SerraikaNea.gr 



Tης Ελένης Λαζάρου 



Από πού κατάγεσαι; 

Από τις Σέρρες. Η μαμά μου ήταν από την Λυγαριά.  Η οικογένεια της γιαγιάς μου ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Αρχικά είχαν εγκατασταθεί στο Δημητρίτσι και μετά μεταφέρθηκαν στην Λυγαριά.  Ο πατέρας μου ήταν από Θεσσαλονίκη.



Έζησες καθόλου στην Λυγαριά; 

Λίγα χρόνια. Μόλις τρία αλλά έχω ωραίες και έντονες αναμνήσεις.  Οι γονείς μου ήταν οικονομικοί μετανάστες στην Γερμανία. Εγώ γεννήθηκα στην Γερμανία και πήγα σχολείο εκεί. Όταν γυρίσαμε οικογενειακώς εγκατασταθήκαμε στην Λυγαριά. Τα χρόνια του Λυκείου. Έφυγα όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα…


Πού πέρασες; 

Επειδή ήμουν  και είμαι καλός στα μαθηματικά πέρασα πληροφορική. Δεν ήταν όμως συνειδητή επιλογή. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα πως δεν ήταν αυτό που ήθελα πραγματικά. Έτσι τα παράτησα. Πήγα σε σχολή διακοσμητικής καθώς πάντα είχα ανεπτυγμένη αισθητική και έδινα σημασία στο όμορφο περιβάλλον. Μετά επέστρεψα στην Θεσσαλονίκη, πήγα φαντάρος. Όταν απολύθηκα έπιασα δουλειά στην εστίαση στο σέρβις  αμερικανικού  fast foodαδικου και τελικά αυτός ο τομέας με κέρδισε. Μου έβγαλε από μέσα μου το ταλέντο και την χαρά της επικοινωνίας με τον κόσμο.  Δούλεψα σε πολλά και γνωστά μαγαζιά Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και μετά Αθήνα όπου  συνεχίζω τώρα ως υπεύθυνος. 


Και τώρα δουλεύεις εδώ στο ZAF;

Ναι είμαι υπεύθυνος εδώ αλλά και στο διπλανό το «Pizza School» που ανήκουν στους ίδιους ιδιοκτήτες. Είναι πολύ ωραία εδώ. Η πλατεία της Αγίας Ειρήνης  στην καρδιά της Αθήνας έχει ανέβει πολύ, ο κόσμος που έρχεται είναι ωραίος , νέος και ψαγμένος κι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να τυς ικανοποιήσουμε. Όπως βλέπεις προσπαθούμε να φτιάξουμε την διάθεση των πελατών μας από την πρώτη «καλημέρα» μέχρι το βραδινό, χαλαρό ποτό που θα κλείσει ευχάριστα τη μέρα τους.  Το ανανεωμένο «ZAF» υποδέχεται το καλοκαίρι με ανάλαφρη διάθεση και άρωμα φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ να γεμίζει ενέργεια την πλατεία από νωρίς, αλλά και προτάσεις από τον σεφ Γιάννη Καραγιάννη. Με ένα μενού που παντρεύει fine dining με το casual eating από όλες τις γωνιές του κόσμου, η κουζίνα του «Zaf» μας ταξιδεύει από τη Βαρκελώνη στην Ιταλία και πάλι πίσω, χάρη σε πιάτα όπως τα λευκά μανιτάρια με λουκάνικο τσορίθο και η παέγια με θαλασσινά και κρεατικά τα αχνιστά μύδια με τσίλι και οι παπαρδέλες με σπαράγγια – γεύσεις ιδανικές για pairings με την πλούσια wine list από τον ελληνικό αμπελώνα, η οποία διατίθεται μάλιστα και by the glass.


Ενώ το «School Pizza Bar» εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα βέρας ιταλιάνικης γεύσης , με τις φινετσάτες πίτσες του να παραμένουν στα SOS, αλλά και πληθωρικά πιάτα όπως τα χοιρινά σκαλοπίνια με σάλτσα λεμονιού, τα μπιφτέκια μοσχαριού, ζυμωμένα με μανιτάρια porcini, ή το χοιρινό φιλέτο σε σάλτσα τεσσάρων πιπεριών και λάδι μαύρης τρούφας, να πλασάρονται δίπλα σε πληθωρικά ριζότο, αφράτες σαλάτες και μια δελεαστική γκάμα από ανάλαφρα ορεκτικά, με την καλοδουλεμένη wine list να ολοκληρώνει τη γαστριμαργική εμπειρία.


Σου περισσεύει χρόνος για εσένα; 

Προσπαθώ να κρατάω λίγο χρόνο και για μένα. Μου αρέσει να χαλαρώνω στο σπίτι με φίλους αλλά και να ασχολούμαι με την διακόσμηση. Και για το δικό μου σπίτι και για φίλους μου...



Στις Σέρρες πηγαίνεις καθόλου;

Δυστυχώς έχω να πάω πολλά χρόνια. Από το  2003. Αλλά πάντα το χω στο μυαλό μου και στην πρώτη ευκαιρία θα πάω. Έχω συγγενείς και φίλους που έχουμε χαθεί και θα θελα να τους ξαναδώ. 


Θα το σκεφτόσουν να μετακομίσεις στις Σέρρες και να δουλέψεις εκεί;

Δύσκολα. Εδώ έχω μία πολύ καλή δουλειά οπότε προς το παρόν δεν το σκέφτομαι…


Τα όνειρά σου για το μέλλον; 

Να κάνω ένα δικό μου μαγαζί...


Πώς το φαντάζεσαι; 

Θα ναι ένα μαγαζί στο οποίο θα βάλω όλο μου το κέφι, το μεράκι , την αγάπη , την εμπειρία και την γνώση μου. Το φαντάζομαι μικρο και ζεστο. Χωρίς πολλά καθίσματα με μενού λιτό αλλά ξεχωριστό…


Ακολουθήστε τον Χρήστο Λυγκοβανλή εδω: https://www.facebook.com/christos.lygovanlis/

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.