Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

μαγειρικη

Παναγιώτης Ζάγκας: Ο Σερραίος σεφ που δούλευε στο ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ! (ΦΩΤΟ)

Ο Παναγιώτης Ζάγκας κατάγεται από το Βαλτοτόπι Σερρών όπου έζησε ως τα 12 χρόνια του. Γιος τετραμελούς αγροτικής οικογένειας ξεκίνησε να 'χει μαγειρικές ανησυχίες από πολύ μικρός...

Μόλις τελείωσε το δημοτικό σχολείο ξεκίνησε δειλά-δειλ;a να πειραματίζεται με την μαγειρική όχι γιατί δεν είχε τι άλλο να κάνει αλλά γιατί έπρεπε να φροντίσει για το φαγητό της ημέρας καθ;vς οι γονείς έλειπαν όλη μέρα στις αγροτικές εργασίες τους.

Έτσι τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο, αν και πολύ μικρός, εγκαταστάθηκε μόνος του στην στην κοντινότερη πόλη στις Σέρρες για τις γυμνασιακές του σπουδές. Εκεί μπήκε για τα καλά το μικρόβιο της μαγειρικής μέσα του καθώς κάθε μέρα ήθελε να μαγειρεύει κάτι διαφορετικό με πολύ φαντασία, χρώμα και άρωμα. Χρόνια αργότερα ο έρωτάς του για μία ελληνοαμερικανίδα θα τον έκανε να μεταναστεύσει στην Αμερική όπου δούλεψε σε ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ ενώ επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο καθώς είναι φίλος του σεφ του Αμερικανού. Αυτήν την περίοδο είναι ο αρχισεφ σε 5στερο ξενοδοχείο στην Χανιώτη Χαλκιδικής. Από εκεί διηγείται την ιστορία του στα SerraikaNea.gr, μοιράζεται μαζί μας τις συμβουλές του για τους νέους επίδοξους μάγειρες ενώ μας εκμυστηρεύεται το όνειρό του για την ανάδειξη των θησαυρών της Σερραϊκής γης.


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι επαγγελματικά με το φαγητό; 

Όταν ήμουν έφηβος ακόμη και σπούδαζα στις Σέρρες μία μέρα έμαθα ότι το καλύτερο εστιατόριο της εποχής ο Βάκχος ζητούσε βοηθό μάγειρα και αποφάσισα να πάω, αν και το νεαρό της ηλικίας μου δεν έπειθε τον καταστηματάρχη παρόλα ταύτα μου έδωσε την ευκαιρία που ήθελα. Ήταν το καλύτερο ξεκίνημα που μπορούσα να κάνω καθώς έμαθα δίπλα σε ικανούς μάγειρες ενώ εξυπηρετούσαμε την αφρόκρεμα της Σερραϊκής κοινωνίας. Θυμάμαι πελάτες μας ήταν ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, πολιτικοί…


Τι ακολούθησε; Πώς συνδύαζες σπουδές και δουλειά;

Το πρωί στο σχολείο, το απόγευμα στο εστιατόριο, έτσι περνούσε ο καιρός και εγώ καταλάβαινα μέρα με την μέρα πόσο αγάπη, μεράκι, πάθος είχα για αυτό που λέγεται μαγειρική.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο στις Σέρρες γράφτηκα στην κρατική τουριστική σχολή Θεσ/νίκης μαγείρων όπου και πήρα το πτυχίο μου.

Το 1983 άσκησα την πρακτική μου στο θρυλικό Ledra Marriot hotel στην Αθήνα.

Το 1984 εργάστηκα στο Grecotel Pella Beach στη Χανιώτη Χαλκιδικής ως επαγγελματίας β’ μάγειρας όπου εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεδιπλώσω το ταλέντο μου.

Στα δεκαοχτώ μου χρόνια υπηρέτησα στο στρατό ως μάγειρας στις λέσχες αξιωματικών.

Όταν απολύθηκα από το στρατό οι ανησυχίες μου ήταν μεγάλες και έτσι αποφάσισα να ταξιδέψω στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Pennsylvania όπου και υπήρχαν κάποιοι συγγενείς.


Εκεί δούλεψες στο ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ; 

Όχι. Στην αρχή εργάστηκα στο Hersey Park Hotel στην Pennsylvania ως chef  , o σκοπός μου ήταν να δείξω-μεταφέρω την ελληνική μεσογειακή κουζίνα ΄όπου και βραβεύτηκα γι αυτό.

Έδωσα πολλά σε αυτή την δουλειά αλλά αυτά που πήρα-έμαθα ήταν άλλα τόσα. Εκεί διδάχτηκα  το show kitchen ,μαγείρεμα ανοιχτής κουζίνας , σμίλευμα σε πάγο και σμίλευμα λαχανικών.

Επέστρεψα στην  Ελλάδα και εργάστηκα στο  ξενοδοχείο του νυν προέδρου ξενοδόχων κ. Τάσιου Γρηγόρη  Philoxenia hotel ως chef.

Οι φιλοδοξίες μου μεγάλωναν   ήθελα να γνωρίσω ,να επισκεφτώ διάφορες χώρες του κόσμου με σκοπό να διευρύνω τις γαστρονομικές μου γνώσεις .Ετσι στέλνοντας βιογραφικά  με κάλεσαν για εργασία στο Παρίσι στο Hilton  Paris, εργάστηκα εκεί  ως chef για διάστημα έξι μηνών  όπου εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μου και το βιογραφικό μου .

Το 1991 επέστρεψα στην Ελλάδα και δούλεψα στο ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. Το 1992 ταξίδεψα και παλι στην αμερική όπου και εργάστηκα στο New Jersey  στο Atlantic City στο Donald Trump Casino Atlantic CityΤον γνώρισες; Του μαγείρεψες ποτέ; 

Τον γνώρισα αλλά δεν του μαγείρεψα. Οι άνθρωποι αυτής της οικονομικής επιφάνειας τρώνε συγκεκριμένο μενου, σε καθορισμένες ώρες που μαγειρεύουν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Υπάρχει δηλαδή πρωτόκολλο. Δεν τον γνώρισα στο ξενοδοχείο του αλλά στον Λευκό Οίκο όπου βρέθηκα για να  επισκεφθώ τον σεφ που είναι φίλος μου.


Πώς ήταν από κοντά; 

Ήταν απλός και πολύ φιλικός και μου είπε πως του αρέσει η ελληνική κουζίνα ιδίως τα ψάρια και πως θα 'θελε να επισκεφθεί την χώρα μας. 


Πόσο καιρό έμεινες εκεί;

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις με υποχρέωσαν να επιστρέψω 1994 στην Ελλάδα όπου και  εργάστηκα έως το 1996 στο Gerakina Beach.

Το 1996 εως 2003 μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ως chef στο Grand & Strand hotel  στη Χανιώτη Χαλκιδικης. Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής τότε, το οποίο είχε βραβευτεί από τηνThomson Holidays .

2004 εως 2010 εργάστηκα ως chef στο Possidi Holidays Resort & Suite Hotel 5* .

2011 έως και σήμερα εργάζομαι στην Elinotel Apolamare 5* Ως Executive chef.

Από το 1996  είμαι ιδρυτικό μέλος –στέλεχος  στο chef club Βορείου Ελλάδας ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ . όπου μου απένειμαν το δίπλωμα chef.

Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια γύρω από το χώρο της εστίασης ,γαστρονομία ,ασιατική κουζίνα, μπουφέ για resort και πολυτελή ξενοδοχεία.

2012 έπειτα από εξετάσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νικης και σε συνεργασία με την Α-c-ta  απέκτησα την πιστοποίηση του EXECUTIVE CHEF  

Εργάζομαι από το 2010 έως και σήμερα στα Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΩΝ ως καθηγητής μαγειρικής τέχνης.


Ποια είναι η βασική συμβουλή που δίνεις στους μαθητές σου; 

Πρώτα να μάθετε να δουλεύετε και μετά να μαγειρεύετε!”.. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στις περισσότερες σχολές μαγειρικής. Οι φοιτητές βγαίνουν από τις σχολές και νομίζουν πως είναι σεφ. Θέλουν να ετοιμάζουν γκουρμέ πιάτα αλλά όταν πάνε στα μεγάλα ξενοδοχεία αποτυγχάνουν. Μόνο αν μάθεις να δουλεύεις μπορείς να μαγειρεύεις. Να φανταστείς εγώ είμαι 54 ετών και ανακαλύπτω καθημερινά νέες συνταγές… Να είναι λοιπόν πειθαρχημένοι, καθαροί και μετά θα μάθουν να μαγειρεύουν. Η μαγειρική εξελίσσεται καθημερινά, όπως η ιατρική. 


Πώς πιστεύεις πως θα μπορούσαν να προωθηθούν καλύτερα τα προϊόντα της σερραϊκής γης; 

Η σερραϊκή κουζίνα έχει πολλά προϊόντα. Το ρύζι, το αλεύρι, όσπρια, πατάτες τα τυριά μας...Μάλιστα έχω προτείνει να καθιερώσουμε στα ξενοδοχεία μας το “σερραϊκό πρωινό”. Δηλαδή να υπάρχει μία γωνιά στους μπουφέδες  του πρωινού με αποκλειστικά σερραϊκά προϊόντα. πχ χειροποίητες σπανακόπιτες, τυριά από το τυροκομείο του Σφελινού, σερραϊκό γάλα. Προσπαθώ να το υλοποιήσω.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Ζάγκα εδώ: https://www.facebook.com/ApolamareHotel/

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.