ΠΡΟΣΩΠΑ: Τρεις Σερραίοι που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο,τα λένε με τον Γιώργο Σταυρακίδη

Τρεις νέοι. Με πολλά κοινά κι ας μη γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Μια μέρα, έφυγαν από τις Σέρρες για να ζήσουν στο Λονδίνο και να δώσουν...

χρώμα στα όνειρα τους. Σε μια εποχή όπου στη χώρα προσπαθούμε να συνέλθουμε (χρόνια τώρα) από τις απανωτές σφαλιάρες της κρίσης και να δημιουργήσουμε ωραία πράγματα (ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί που ακόμα ονειρεύονται και δημιουργούν εντός των συνόρων), κάποια παιδιά πήραν την μεγάλη απόφαση και άφησαν πίσω εικόνες, αναμνήσεις, φίλους και οικογένεια για να ακολουθήσουν ένα όνειρο… «Η επιστροφή 

στην Ελλάδα νομίζω θα είναι πάντα κάτι που θα παραμένει ως κρυφή επιθυμία στο πίσω μέρος του μυαλού μου» μου απαντάει ο Παναγιώτης στη σχετική ερώτηση μου, η Κατερίνα μου λέει «Είμαι αρκετά περίεργη για το πώς θα ήταν να δούλευα στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα», ενώ ο Μίλτος, μου απαντά «Θα επέστρεφα όπως έφυγα, δηλαδή χωρίς χρονικούς περιορισμούς στο κεφάλι μου».    

Γιώργος Σταυρακίδης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΛΑΣ (Ραδιοφωνικός παραγωγός London Greek Radio 103,3)

Όταν έφυγες από την Ελλάδα, ήσουν ήδη αρκετά γνωστός στο χώρο. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις την απόφαση να φύγεις;

Η απόφαση για να φύγω προήλθε από την ανάγκη και την επιθυμία να κάνω μεταπτυχιακό στα ΜΜΕ και στην επικοινωνία. Αυτό ήταν κάτι που το σκεφτόμουν πολύ αφότου πήρα το πρώτο πτυχίο στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν το έπαιρνα απόφαση καθώς δουλεύω συνεχόμενα από τα 13 μου και ήταν δύσκολο λόγω των υποχρεώσεων και των συγκυριών. Ήταν πάντως κάτι πολύ ωραίο που έδωσα την ευκαιρία στον εαυτό μου να περάσει δεύτερη φοιτητική ζωή και επίσης άκρως ανακουφιστικό που μετά από τόσα χρόνια δουλειάς πήρα έναν ολόκληρο χρόνο «άδειας» και αφιερώθηκα στις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο. Είναι πραγματικά δύσκολο να αφήνεις τον τόπο σου και όλα όσα έχεις χτίσει αλλά παράλληλα, ενέχει και την πρόκληση του τι μπορείς να πετύχεις αν το ρισκάρεις.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους «παλιούς» σου ακροατές και αυτούς που σε ακούνε τώρα στο Λονδίνο;

Οι «παλιοί» ακροατές  μου προέρχονταν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας  και ενίοτε από το εξωτερικό. Τώρα το ακροατήριο είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο καθώς μέσα του θα βρεις εκτός από Έλληνες και Ιταλούς, Ισπανούς, Βούλγαρους, Άραβες, Τούρκους, Αιγύπτιους, Αρμένιους ή Ρώσους, εθνικότητες στις οποίες η ελληνική μουσική είναι πάρα πολύ προσφιλής. Τώρα πια βέβαια αισθάνομαι ότι έχω διττό ρόλο, όχι μόνο να ψυχαγωγώ μέσω του ραδιοφώνου δηλαδή, αλλά και να διαδίδω την σύγχρονη ελληνική κουλτούρα στους Έλληνες που έχουν γεννηθεί ή ζουν εκτός Ελλάδας μέσω της μουσικής.

Όταν επιστρέφεις Σέρρες, υπάρχουν σημεία της πόλης που θα πας οπωσδήποτε;

Κάθε φορά που έρχομαι Σέρρες, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να παίρνω το αυτοκίνητο και να κάνω μια μεγάλη βόλτα στην πόλη, αυτό το κάνω συνήθως βραδινές ώρες όταν δεν έχει πολύ κόσμο έξω στους δρόμους. Επειδή μεγάλωσα και σαν παιδί έπαιξα στις γύρω περιοχές του Δευτέρου Γυμνασίου Σερρών, περνάω πάντα από εκεί. Η οδός Ασκανίας και η Πλατεία Νίκης (το κυκλικό πάρκο που τότε αποκαλούσαμε «Στρόγγυλο») είναι τα σημεία αναφοράς μου ως παιδί και πάντα θα τα αγαπώ πολύ καθώς κρατούν τις πολυτιμότερες αναμνήσεις μου από τις οποίες είμαι φτιαγμένος. Έχω πολλούς φίλους στις Σέρρες και η οικογένεια μου είναι εκεί οπότε με κάθε μου επίσκεψη είναι σαν να αναβιώνω κατά κάποιον τρόπο όλα αυτά που με συνδέουν με την πόλη.

Το Λονδίνο σου δίνει τη δυνατότητα ποιο εύκολα να κάνεις αυτό που αγαπάς;

Το Λονδίνο αποτέλεσε το εφαλτήριο όχι μόνο για να κάνω τα πράγματα που αγαπώ, αλλά και για πολλά περισσότερα. Εδώ οι ευκαιρίες είναι υπερπολλαπλάσιες αρκεί να ξέρεις πώς να τις προσεγγίσεις και να τις αξιοποιήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια εδώ, έχω γνωρίσει ανθρώπους πολύ σημαντικούς οι οποίοι με βοήθησαν να εξελιχθώ όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Νομίζω τελικά ότι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας χωρίζονται σε 50% της προσωπικής μας προσπάθειας και σε 50% της τύχης και συγκυριών. Επειδή λοιπόν τις συγκυρίες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, τουλάχιστον ας κάνουμε ότι μπορούμε για το άλλο 50%, την προσωπική προσπάθεια.

Για ποιον λόγο θα επέστρεφες στην Ελλάδα;

Η επιστροφή στην Ελλάδα νομίζω θα είναι πάντα κάτι που θα παραμένει ως κρυφή επιθυμία στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Σκεπτόμενος όμως όλη την προσπάθεια που έχω καταβάλει και τις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν για να φτάσω σε αυτό το σημείο σήμερα, γυρνώντας πίσω, θα ήταν σαν να αγνοούσα τον κόπο και τις θυσίες. Δεν είναι πάντα η οικονομική κρίση αυτό που σε κρατάει μακριά. Εγώ εστιάζω περισσότερο στην κρίση αξιών και θεσμών, πράγματα που καθορίζουν και την ποιότητα ζωής σε έναν τόπο. Ελπίζω τα πράγματα να εξελιχθούν στο καλύτερο με τα χρόνια για την χώρα μας και φαινόμενα όπως η αναξιοκρατία και η γραφειοκρατία να πάψουν να υφίστανται.

Αν οι Σέρρες ήταν τραγούδι ποιο θα ήταν;

Ένα από τα δικά μου πολύ αγαπημένα ελληνικά τραγούδια είναι το «Θάλασσες» του Δημήτρη Μητροπάνου. Η μελωδικότητα του μου θυμίζει τα όμορφα χρόνια που έζησα στις Σέρρες και επειδή πολύ συχνά κατά το παρελθόν αποτέλεσε το soundtrack των συναθροίσεων και συζητήσεων με καλούς φίλους εκεί, πάντα θα είναι στις πρώτες μου επιλογές. Επίσης το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν από τα πρώτα που μετέδωσα στο πρώτο ραδιόφωνο στο οποίο δούλεψα στις Σέρρες τέλη της δεκαετίας του 90’ και μάλιστα ήταν από δίσκο βινυλίου LP 33 στροφών. Μαγικές εποχές!

*Ο Παναγιώτης Μπαλαλάς είναι στον αέρα του London Greek Radio 103,3 κάθε Παρασκευή απόγευμα στις 18:00 ώρα Αγγλίας και στις 20:00 ώρα Ελλάδας & Κύπρου.

___________________________________________________

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ (Ηθοποιός)

Για ποιον λόγο έφυγες από την Ελλάδα;

Έφυγα για να γίνω ηθοποιός. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επέλεξα να μετακομίσω στο Λονδίνο. Αργότερα βέβαια, επέλεξα να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο πριν πάω στη δραματική, χωρίς όμως να αμφισβητήσω ποτέ τον επαγγελματικό μου στόχο.

Ποια ήταν τα συναισθήματα σου όταν έφυγες; Ήσουν πολύ μικρή…

Έφυγα το 2011, αφού τελείωσα το Λύκειο. Τα συναισθήματά μου ήταν πάντα ανάμεικτα… Θυμάμαι πως σκεφτόμουν ότι είναι δύσκολο να χωρέσεις ολόκληρο τον κόσμο σου σε 2-3 βαλίτσες. Ένιωθα βέβαια ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση, αλλά παράλληλα ήμουν ενθουσιασμένη που θα έκανα μία νέα αρχή.

Τι μπορεί να σου λείπει από την Ελλάδα και τι καθόλου;

Μου λείπει παρά πολύ η οικογένεια μου! Οι δικοί μου άνθρωποι που είναι στην Ελλάδα. Αυτό που δεν μου λείπει καθόλου είναι το πόσο δύσκολο είναι να βρεις vegetarian ή vegan φαγητό… Όχι παιδιά, δε νηστεύω 365 μέρες το χρόνο!

Στο Λονδίνο θεωρείς πως είναι πιο εύκολο να ασχοληθείς με την τέχνη σου;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δε μπορώ να κάνω σύγκριση, καθώς έφυγα σε τόσο μικρή ηλικία που δε μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να δω πώς είναι να δουλεύεις στην Ελλάδα. Από όσο γνωρίζω όμως, στην Ελλάδα ο χώρος της υποκριτικής είναι από τους πιο δύσκολους και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, φαντάζομαι πως τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Από την άλλη μεριά, στο Λονδίνο υπάρχει τρομερή ζήτηση, καθώς ο χώρος της υποκριτικής είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένος λόγω περισσότερων παραστάσεων, ταινιών και διαφημιστικών. Παρόλα αυτά, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, ο χώρος θεωρείται κορεσμένος. Πιστεύω πάντως ότι γενικότερα η υποκριτική είναι δύσκολο επάγγελμα και επομένως και πρόκληση, όπου και αν επιλέξεις να το ασκήσεις.

Όταν έρχεσαι Σέρρες, σε ποιες γειτονιές σου αρέσει να πηγαίνεις;

Επειδή συνήθως έρχομαι τα καλοκαίρια, πρέπει οπωσδήποτε να πάω για περπάτημα στη κοιλάδα. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τις χρονιές που πήγαινα συχνά με τους γονείς και το σκυλάκι μου. Αν προχωρήσεις αρκετά βαθιά και περάσεις το ρυάκι, υπάρχουν δρομάκια που σε οδηγούν στην άλλη μεριά της κοιλάδας. Η θέα είναι πραγματικά πανέμορφη από εκεί!

Για ποιον λόγο θα επέστρεφες στην Ελλάδα;

Είμαι αρκετά περίεργη για το πώς θα ήταν να δούλευα στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα και να σου πω την αλήθεια, θα το ήθελα πολύ. Παρόλα αυτά, δε θα επιθυμούσα να επιστρέψω μόνιμα, διότι η βάση μου πλέον είναι μία, το Λονδίνο.

Πρόσφατα συμμετείχες σε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στην Αμερική. Τι σου άφησε αυτή η εμπειρία;

Ήταν ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία διότι ήταν η πρώτη φορά που έκανα γυρίσματα σε τόσο μεγάλο στούντιο του Λονδίνου και μπροστά σε Green Screen. Τα γυρίσματα έγιναν με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, πράγμα το οποίο δεν το είχα βιώσει σε προηγούμενες δουλειές μου. Αυτό απαιτούσε πολλή φαντασία, υπομονή, ακρίβεια και συγκεκριμένη τεχνική. Ένα από τα πράγματα τα οποία με έκανε να συνειδητοποιήσω σχετικά με τη ζωή του ηθοποιού και το μέλλον μου, είναι το ποσό μοναδική και διαφορετική είναι η κάθε δουλειά: τη μια μέρα παίζεις σε ένα μικρό θέατρο στα περίχωρα του Λονδίνου και την άλλη έχεις τρία άτομα να σου φτιάχνουν τα μαλλιά. Δεν θα το άλλαζα με τίποτα!

*Η Κατερίνα Κωνσταντινίδου (Katerina Konstas) είναι ηθοποιός. Έχει συμμετοχή σε πολλές ταινίες μικρού μήκους και πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικό spot της Trivago για την Αμερική.

_____________________________________________

ΜΙΛΤΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΦΝΗΣ (Συγγραφέας)

Για ποιόν λόγο έφυγες από την Ελλάδα;

Η εύκολη απάντηση θα ήταν λόγω της κρίσης. Σίγουρα και η κρίση έπαιξε κάποιον ρόλο, αλλά περισσότερο ως αφορμή. Είμαι απ’ τα παιδάκια, πάντως, που λέγανε μικρά, ότι, κάποια στιγμή  – όταν μεγαλώσω – θα φύγω, θα πάω στο εξωτερικό. Καθώς φαίνεται, μεγάλωσα και το έκανα.

Λείπεις αρκετά χρόνια πλέον. Τι είναι αυτό που κάθε φορά επιθυμείς από την Ελλάδα;

Όταν συνεχίζεις να ζεις στον  τόπο που μεγάλωσες, μπορεί πάλι να σου λείπει κάτι. Ίσως επιθυμείς κάτι που είχες μόνο στο παρελθόν. Όταν ζεις σ’ έναν καινούργιο τόπο μπορεί να επιθυμείς ένα παρόν που θα μπορούσες να έχεις και το χάνεις.

Έχει επηρεάσει το Λονδίνο τον τρόπο που γράφεις;

Το γράψιμο συμβαίνει ως ένα βαθμό αυτόματα και είναι και λίγο μυστήριο. Όπως φυσικά συμβαίνει σε οτιδήποτε εμπεριέχεται το στοιχείο της δημιουργικότητας. Οπότε, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Όσο μπορώ να καταλάβω απ’ τον εαυτό μου, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα με ενδιαφέρουν, στα ίδια πάνω-κάτω πάντα εστιάζεται η προσοχή και αυτά με κάνουν να θέλω να γράψω και να δω πως τα εξέλαβα και πως τα τοποθετώ απέναντι μου.

Η Ελλάδα είναι τελικά μια χώρα για διακοπές μόνο;

Δεν μπορείς να πεις «όχι, δεν είναι» σ’ έναν νέο άνθρωπο που θέλει να προχωρήσει και δεν βλέπει κάποια προοπτική και από την άλλη όμως, δεν μπορείς να πεις «ναι, είναι» σε όλους όσοι προσπαθούν ν’ αλλάξουν όλα αυτά που τους φαίνονται άσχημα, όσο μικρά ή μεγάλα και αν είναι αυτά.

Για ποιον λόγοι θα επέστρεφες εσύ στην Ελλάδα;

Θα επέστρεφα όπως έφυγα, δηλαδή χωρίς χρονικούς περιορισμούς στο κεφάλι μου τόσο στενούς όσο το «για πάντα». Τον λόγο δεν μπορώ να τον φανταστώ. Ελπίζω ευχάριστος. Με πολλά-πολλά μηδενικά!

*Ο Μίλτος Χατζηδάφνης έγραψε το βιβλίο «Ο Τελευταίος Ήρωας» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Οι συνεντεύξεις δημοσιευτηκαν στο meta magazino (Νοέμβριος 2018)Το διαβάσαμε στην ιστοσελίδα: AllaNea.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C