Lifestyle

Πέτρος Παυλίδης: Ο Σερραίος γιατρός και πρώην κοινοτάρχης Αχλαδοχωρίου, που έγινε ξενοδόχος στη Μονεμβασιά! - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην Ελένη Λαζάρου

Θυμάμαι πως κάθε φορά που πήγαινα στο απομακρυσμένο ορεινό χωριό με τα περίτεχνα πέτρινα γεφύρια μας  υποδεχόταν με χαρά, μας έδειχνε τις ομορφιές του και μας μιλούσε για το όραμά του : την δημιουργία ενός χιονοδρομικού κέντρου καλύτερου από το Bansko της Βουλγαρίας που θα στήριζε την τοπική οικονομία και θα έδινε δουλειά σε πολύ κόσμο. Λίγα χρόνια μετά μετακόμισε στους Μολάους Λακωνίας,δούλεψε, βγήκε στη σύνταξη  και τώρα έχει ανοίξει μία μικρή τουριστική επιχείρηση και νοικιάζει πέτρινες βίλες χτισμένες σε έναν επίγειο παράδεισο της φύσης ανάμεσα σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα και φραγκοσυκιές. Με δική τους πισίνα και την θάλασσα να απέχει λίγα μέτρα η Κριανή Ακτή είναι ιδανικός προορισμός για να βρει κανείς την απόλυτη ηρεμία  απολαμβάνοντας την μοναδική θέα ή κάνοντας μπάνιο παρέα με τα αστέρια του ουρανού. Του ζήτησα μία συνέντευξη για τα @serraikanea.gr. Δέχτηκε με χαρά αφού όπως μου είπε η καρδιά του έχει μείνει στις Σέρρες όπου έχει και πολλούς φίλους.

Πως ήταν τα παιδικά χρόνια στο Αχλαδοχώρι;


Γεννήθηκα στο Αχλαδοχώρι Σερρών το 1950 .τότε το χωριό μου αριθμούσε περίπου 3.000 ανθρώπους με ένα δημοτικό σχολείο 300 περιπου παιδιών.
Τα χρόνια δύσκολα από όλες τις απόψεις.και ακόμα δυσκολότερα καθ'ότι ήμασταν παραμεθόριος περιοχή με πολλές απαγορεύσεις.
Τα χρόνια εκείνα 'της δεκαετίας του 50  -60 ήταν για τις δημοκρατικές οικογένειες όπως και η δική μου "κατάρα".
Οι άνθρωποι νιώθανε φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι... γι'αυτό και αναγκάστηκαν σιγά σιγά να μεταναστεύουν στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό κυρίως Δ. Γερμανία.

Πότε φύγατε;


Οπως είναι φυσικό και η δική μου οικογένεια ακολούθησε τον δρόμο της ξενιτιάς (Δ. Γερμανία).το 1967.... Εγώ με τα άλλα δύο αδέρφια μου τον Παύλο μεγαλύτερο και τον Γιάννη μικροτερο κατεβήκαμε στην Αθήνα και δη στο Χαλάνδρι όπου έμενε ο αδερφός του πατέρα μου για να μας έχει υπό την επίβλεψη του και προστασία του.
Ένα χρόνο μείναμε στου θείου μας σε ένα γιαπί μαζί με τα ξαδέρφια μου συνολο ατομων  16. Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν ήταν εύκολο να μένουμε όλοι μαζί σε ένα σπίτι .... αποφασίσαμε και νοικιασαμε ένα δωμάτιο μόνοι μας τα τρία αδέρφια  19-15-12 χρονών αντίστοιχα.
Ο μεγάλος ήταν φοιτητής στην γυμναστική ακαδημία και μεις τα μικρά γυμνάσιο και λύκειο.
Ευτυχώς ήμουν καλός μαθητής και αυτό βοήθησε να κάνω φίλους γρήγορα σχετικά γιατί είχαμε και το πρόβλημα της προσφοράς που μας έκανε αντικείμενο πειραγμάτων από τους συμμαθητές!!! .Τα χρόνια περάσανε έγινα γιατρός ουρολόγος  εξειδικεύτηκα στην παιδική ουρολογία. Δουλεψα Γερμανία μέχρι το 84 και τότε αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα μετά από πίεση φίλων για να βοηθήσουμε τον τόπο .
Ερχόμενος στην πατρίδα και οργανωμένος στο Πακ.και μετέπειτα στο ΠΑΣΟΚ. ξεκίνησα με το ΕΚΑΒ.
Η όρεξη για προσφορά ήταν μεγάλη .Τότε μαζί με τον συγχωρεμενο τον Μιχάλη τον Τσαγκαράκη και άλλους συναδέλφους αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το ΕΚΑΒ..
Με στείλανε στην Γαλλία και τον επόμενο χρόνο στο Σαν Μαρίνο να εκπαιδευτώ στην "Ιατρική μαζικών καταστροφών"


Το 86 η 87νομιζω έγινα και τακτικος καθηγητής στην σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής αστυνομίας.


Μέσα σε όλα αυτά πως προέκυψε η ενασχόληση με τα κοινά;


Όλα αυτά τα χρόνια όμως είχα μέσα μου ένα κρυφό πόθο.να κάνω κάτι και στο χωριό μου .. αποφάσισα έτσι να ανέβω στο χωριό με σκοπό να βγάλω και το χρέος μου. Το 94 παίρνω  μετάθεση για τις Σέρρες και μαζί με την γυναίκα μου και τα δύο μας παιδιά εγκαθισταμαι στους Επταμύλους όπου κτίζω και το σπίτι μας .Την ίδια χρονιά βάζω υποψηφιότητα για πρόεδρος στο χωριό μου και εκλέγομαι πανηγυρικά!!!
Η φιλοδοξία μου ήταν να αναδείξω το χωριό και να κρατήσω τους εναπομείναντες κατοίκους δίδοντας τους κάτι χειροπιαστό για το μέλλον.
Δυστυχώς για το χωριό αλλά και για ολόκληρο τον νομό οι κομματικές νομενκλατούρες όλων των πολιτικών φορέων  ήταν αρνητικές στις όποιες προτάσεις!
Με πολέμησαν κυρίως οι σύντροφοι μου φοβούμενοι δεν ξέρω τι;
Το όραμα μου ήταν  μέσα από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του Κρούσοβίτη ποταμού και του Λαϊλιά να δημιουργηθεί ένα χιονοδρομικό κέντρο τύπου "Bansko"δεν υπήρχε τότε   και να βοηθηθεί η τοπική οικονομία.
Θα θυμασαι   που μονίμως μιλούσα γι αυτά.

Τώρα που τα βλέπεις από πιο μακριά τί θα μπορούσε να χει γίνει καλύτερα   ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερη προβολή στον Νομό Σερρών;


Στις Σέρρες υπάρχει πολύς πλούτος φυσικός αλλά οι πολιτικοί του ταγοι είναι κοντοφθαλμοι. Βλέπουν μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Γιαυτο και βρίσκεται σ`αυτήν τη κατάσταση.
Ένας νομός που έχει τα πάντα    εκτός από τόλμη και φαντασία
Κρίμα!!!
Υπάρχει όμως ελπίδα αρκεί να πετάξουν τις παρωπιδες και τα μικρό συμφέροντα τους οι" ηγήτορες"του νομού Και να σχεδιάσουν το μέλλον.
Με απογοήτευσαν οι Σερραίοι προύχοντες, όχι ο κόσμος . Έχω πολλούς φίλους εκεί και στεναχωριέμαι που έφυγα . Πολλές φορές λέω ότι έπρεπε να επιμείνω περισσότερο.Ίσως να τα κατάφερνα.

Σήμερα με τί ασχολείσαι;


Σήμερα συνταξιούχος πια μένω στον Δήμο Μονεμβασίας και κάνω τον ξενοδόχο έχω μια μικρή τουριστική επιχείρηση πάνω στην θάλασσα "Krianiakti". Γκουκγλάρεις και με βλέπεις. (https://www.facebook.com/krianiakti/)


Εξακολουθώ και κάνω ψαροντούφεκο με καλά αποτελέσματα και τα βράδια διαβάζω    ....πάντα έχω μπροστά μου όμως και ένα βιβλίο των Σερραίων Λ.Μαραγκακη...Β.Τζανακαρη....και των ευρύτερων Μακεδόνων..... όπως τον Ζουργού.....κλπ


Στις Σέρρες ανεβαίνεις συχνά;


Επισκέπτομαι το χωριό κάθε χρόνο τουλάχιστον μία φορά και κυρίως τον χειμώνα...
Θα ήθελα να εγκατασταθώ μόνιμα επάνω .Οι ρίζες βλέπεις είναι που βαθειές και με τραβάνε.....

Με την πολιτική συνεχίζεις να ασχολείσαι; Και πως βλέπεις τα πράγματα με τον ΚΙΝΑΛ;

Όσο για το ΚΙΝΑΛ τι να πω ;;;;;;μια σκέτη απογοήτευση
Όλοι αυτοί οι σφογγοκολαριοι που άλλαξαν το όνομα του ΠΑΣΟΚ νόμιζαν ότι θα κρύψουν τις ανομίες τους και την ανεπάρκεια τους . Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πραγματικό κίνημα λαού και κάναν τα αδύνατα δυνατά να το εξαφανίσουν.οι περισσότεροι απ' αυτούς βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδού τααποτελεσματα.
“Κι άμα μας νίκησε η αδικία δεν σημαίνει πως είμαστε άδικοι”  έλεγε ο Μπρεχτ . Σε μια κοινωνία υπάρχουν και οι καλοί και οι κακοι αυτούς τους δεύτερους όφειλε το ΠΑΣΟΚ να τους τιμωρήσει παραδειγματικά δεν το έκανε.
Όσοι άσκησαν εξουσία όφειλαν να παραιτηθούν και να αναλάβουν νέοι άνθρωποι με σύγχρονες ιδέες ούτε αυτό έγινε και τώρα ο λαός νιώθει ναυαγός και προδομενος απ'τούς καπετάναιους...
Λυπάμαι για όλον αυτόν τον κόσμο που συνεχίζει να προδίδεται καθημερινά.....η χώρα κυβερνάται από αδαείς, άξεστους αμορφωτους, μωροφιλοδοξους και τενεκέδες ξεγάνωτους κατά την ρήση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου....Ο μύθος της κουλτουριάρικης αριστεραςτου ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη μια μεγάλη απάτη.....
Πιστεύω ότι τώρα κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης
Πιστεύω ότι απ'εδω και πέρα η χώρα θα βαδίζει σε άλλους δρόμους χωρίς τον φόβο του "ηθικού πλεονεκτήματος "...ίσως αυτό να ήταν το μεγάλο κέρδος για το μέλλον....Εγώ πάντως δεν ασχολούμαι με κόμματα απέχω συνειδητά απ αυτά ....με πόνο ψυχής βέβαια!!!! Για να εξαφανιστεί το σκοτάδι σε μας εναπόκειται να ανάψουμε το φως..........
Βρείτε τον Πέτρο Παυλίδη εδώ: https://www.facebook.com/petroshpavlidis

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C