Lifestyle

ΑΝΑΝΙΑΣ ΦΕΣΤΕΡΗΣ: Ένας Σερραίος υδραυλικός στην Ελβετία, μαγεύει με το μπουζούκι του! - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην Ελένη Λαζάρου...

ΑΝΑΝΙΑΣ ΦΕΣΤΕΡΗΣ: Ένας Σερραίος υδραυλικός στην Ελβετία που μαγεύει με το μπουζούκι του


Γεννήθηκε  και μεγάλωσε στο Λιβαδοχώρι Σερρών. Μόλις τελείωσε το σχολείο έμαθε την τέχνη του υδραυλικού. Σε ηλικία 19 ετών  αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και ακολουθώντας ένα κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων βρέθηκε στην Γερμανία. Εκεί έκανε πολλές δουλειές  , ξαναπήγε σχολείο , ξαναπήρε πτυχίο και τελικά εργάστηκε ως υδραυλικός. Στις αρχές του 2000 οι δουλειές έπεσαν έτσι πήρε την απόφαση να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στην Ελβετία. Μέσω αγγελιών βρήκε μία καλή δουλειά. Μετακόμισε λοιπόν  στην Ελβετία και από τότε ζει και εργάζεται εκεί ως ελεύθερος επαγγελματίας και όποτε έχει χρόνο παίζει το μπουζούκι του που είναι το μεράκι του. Για τον Ανανία έμαθα μέσω ενός φίλου μου που δουλεύει στην Ελβετία και όταν μου έλεγε πως περνάει εκεί μου μετέφερε πως δεν υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο  αλλά υπάρχει ένας Έλληνας που παίζει καταπληκτικό μπουζούκι. Τον βρήκα και του ζήτησα να μας πεί για τα serraikanea.gr την ιστορία του
Πως είναι η ζωή στην Ελβετία; τον ρώτησα . “Σπίτι δουλειά, δουλειά σπίτι...Εδώ  στην Ελβετία έχει πάρα πολλή δουλειά, περισσότερη και από την Γερμανία . Στην άδεια μας βέβαια μπορούμε να περάσουμε ωραία”.


Ισχύει πως οι μισθοί είναι καλοί; Για παράδειγμα τι μισθό παίρνει ένας υδραυλικος;

“Ισχύει. Οι μισθοί είναι υψηλοί. Να σας δώσω να καταλάβετε ένας νεαρός υδραυλικός που τελειώνει τη σχολή που έχει διάρκεια 3 χρόνια στα 19 του  θα πάρει 4100 φράγκα που είναι γύρω στα 3.900 ευρώ. Κια κάθε χρόνο το εισόδημά του θα αυξάνεται.”


Υπάρχει ζήτηση για υδραυλικούς; Δηλαδή αν ένα νέος Έλληνας θελήσει να έρθει να δουλέψει θα βρει δουλειά;

Ζήτηση υπάρχει αλλά αν έρθει κάποιος από Ελλάδα θα έχει κάποια ζητήματα με το κράτος. Δηλαδή το ελληνικό πτυχίο δεν αναγνωρίζεται. Θα  πρέπει να ξαναπάει σε σχολή, να περάσει εξετάσεις. Πάντως είναι βέβαιο πως εδώ όποιος έχει όρεξη για δουλειά, δουλεύει και αμείβεται.

Τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν μία καλή ποιότητα ζωής;

Το κόστος ζωής είναι κάπως ανώμαλο θα έλεγα σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα τα σπίτια είναι αρκετά ακριβά. Εγώ μένω σε ένα παλιό τριάρι και πληρώνω ενοίκιο 1220 ευρώ. Όσο για την διατροφή είναι και αυτή πανάκριβη. Στην πόλη Χουρ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το προάστιο στο οποίο μένω υπάρχει ένα ελληνικό γυράδικο. Εκεί μία πίτα με γύρο κοστίζει 12 φράγκα δηλαδή 10 ευρώ! Αν πεινάς και θέλεις να φας 2-3 και ένα αναψυκτικό θα πρέπει να πληρώσεις περίπου 50 ευρώ.Στην Ζυρίχη πρόσφατα άνοιξαν και άλλα γυράδικα που πουλάνε την πίτα λίγο πιο φθηνά.


Υπάρχουν δηλαδή ελληνικά μαγαζιά;

Λίγα αλλά έχουν μεγάλη ζήτηση. Εδώ υπήρχαν κυρίως κεμπαμπτζίδικα που έχουν ανοίξει Τούρκοι, Σύροι ή Λιβανέζοι και οι Ελβετοί δεν τα προτιμούν.Αντίθετα επειδή λατρεύουν τον ελληνικό γύρο στο Ελληνικό γυράδικο βλέπεις τους Ελβετούς να σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων .
Όση ώρα μιλάμε με τον Ανανία ο τόνος της φωνής του παραμένει σταθερός και σοβαρός. Μόλις τον ρωτάω για το μπουζούκι αλλάζει. Γλυκαίνει. Είναι η μεγάλη του αγάπη.


Παίζεις για σένα η για τους άλλους; τον ρωτάω…


Παίζω μπουζούκι 37 χρόνια. Είναι η μεγάλη μου αγάπη! Με ευχαριστεί και με γαληνεύει. Παίζω μόνο παλιά ελληνικά λαικά  τραγούδια. Μην με ρωτήσεις για τα καινούρια. Δεν ξέρω κανένα. Εδώ κοντά δεν έχει ταβέρνες. Έτσι μαζευόμαστε 2-3 φίλοι και τους παίζω. Σεν είναι ούτε χόμπι ούτε παρηγοριά. Το αγαπάω. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου


Ποιο είναι το αγαπημένο σου;


Όλα τα παλιά. Μου αρέσει το “βρέχει φωτιά στη στράτα μου” ή το “βουνό”. Και πολλά άλλα


Τραγουδάς κιόλας;


Μόνο όταν είμαι μόνος μου  .Δεν έχω τόσο καλή φωνή (χα χα γέλια)Στο Λιβαδοχώρι έρχεσαι;


Πέρυσι ήρθα. Φέτος όχι ακόμα. Όλα εξαρτώνται από την δουλειά...


Τι σου λείπει περισσότερο από τις Σέρρες ;


Ο τρόπος ζωής. Αυτή η χαλαρότητα που έχουμε. Και ο αυθορμητισμός στις ανθρώπινες σχέσεις. Εκεί είναι όλα πιο ανθρώπινα…


Το σκέφτεσαι να επιστρέψεις κάποια στιγμή;


Αν ήμουν σίγουρος πως θα έβρισκα μία δουλειά ναι. Λείπω 33 ολόκληρα χρόνια. Αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν προσφέρει τίποτα στα παιδιά της….


Δείτε τον Ανανία Φεστέρη εδώ: https://www.facebook.com/ananias.festeris

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C