Στο βορειότερο χωριό της Ισλανδίας, το μακρινό Σιγκλουφιόρδουρ (Siglufjörður) των 1350 κατοίκων κυματίζει από χθες η ελληνική σημαία. Ο καπετάνιος Γιώργος Αλευράς από το Μεσολόγγι που εδώ και πέντε χρόνια μένει μόνιμα με την οικογένειά του στο χωριό, την ανέβασε στον τεράστιο ιστό που βρίσκεται στο σπίτι ενός φίλου του και πλέον όλο το χωριό βλέπει την ελληνική σημαία.

islandia1.jpg
islandia2.jpg


"Εξήγησα στον φίλο τι γιορτάζουμε στην Ελλάδα την 25η Μαρτίου και με πολλή χαρά μου έδωσε την άδεια να ανεβάσω την σημαία στον ιστό", λέει από το Siglufjörður, στο makthes.gr ο Γιώργος Αλευράς, στέλνοντας παράλληλα τις ευχές του για την επέτειο της εθνικής εορτής. "Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά Έλληνες!".

 

Το Siglufjörður βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ισλανδίας, είναι το τελευταίο κατοικημένο μέρος της χώρας και απέχει 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Ο 35χρονος Γιώργος Αλευράς μετακόμισε εκεί το 2016 και αρχικά ήταν ο μοναδικός Έλληνας. Σήμερα ζουν εκεί οι γονείς του και ο αδερφός του με την οικογένειά του, ενώ και ο ίδιος έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια με την Ελληνίδα σύζυγό του. Μένουν όλοι μαζί στην εσχατιά της Ευρώπης σε ένα μέρος όπου είναι όλο το χειμώνα καλυμμένο από χιόνι και ο παγωμένος αέρας φτάνει στα 12-13 μποφόρ.

Στο Μεσολόγγι ήταν ψαράς και αυτό το επάγγελμα εξασκούσε τα πρώτα χρόνια στο χωριό. Είχε μάλιστα...ειδικευτεί στην αλιεία μπακαλιάρου, που πάντως, όπως εξηγεί γίνεται σε πολύ επαγγελματικές βάσεις, διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν περιοχές όπου επειδή τα αποθέματα έχουν μειωθεί, η αλιεία απαγορεύεται ακόμη και για δέκα χρόνια (!). Οι μπακαλιάροι της βόρειας Ισλανδίας είναι πολύ μεγάλοι και ο ίδιος έχει ψαρέψει μπακαλιάρους μέχρι και 45 κιλά. Τα ψάρια φιλετάρονται και παστώνονται πάνω στο σκάφος. Η Ισλανδία έχει μεγάλες εξαγωγές σε παστό μπακαλιάρο και το 80% της παραγωγής εξάγεται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

islandia3.jpg
islandia4.jpg


Σήμερα ο Γιώργος Αλευράς εργάζεται σε μεγάλη βιομηχανία στον τομέα της βιοτεχνολογίας, αλλά δεν ξεχνά την αγάπη του για το ψάρεμα και την Ελλάδα, ενώ ονειρεύεται κάποια στιγμή να καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του με την σύζυγο και τα παιδιά τους.

 

Το Siglufjörður είναι από τα πιο γνωστά χωριά της Ισλανδίας και έχει μακραίωνη παράδοση στην αλιεία της ρέγγας, αν και λόγω της υπεραλίευσης που μείωσε τα αποθέματα, λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για την προστασία του είδους. Εκεί υπάρχει και το ονομαστό στη χώρα Μουσείο Ρέγγας, από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ισλανδίας και κάθε καλοκαίρι γίνεται ένα μεγάλο Φεστιβάλ Ρέγγας.

ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/h-ghalanolefki-kimatizei-stin-eskhatia-tis-islandias-370971