Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Γιάννης Αρελάκης: Ο Σερραίος που μαγεύτηκε από το Σιγλουφίρδι - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ήταν 12 Απριλίου του 1981 όταν ο Σερραίος Γιάννης Αρελάκης πάτησε  το πόδι του επί Ισλανδικού εδάφους. Τα μάτια του άνοιξαν διάπλατα και σκέφτηκε: “εδώ πρέπει να είναι ο Παράδεισος”.


Και αποδείχθηκε Παράδεισος για τον ίδιο αφού βρήκε μία καλή δουλειά που του εξασφάλισε μία άνετη και ποιοτική  ζωή και  δημιούργησε μία όμορφη οικογένεια.


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


Ο Γιάννης ήταν το 4ο παιδί μίας πολύτεκνης οικογένειας από το Βαλτερό Σερρών. Η μητέρα του έφυγε νωρίς από την ζωή  από καρκίνο όταν ο ίδιος ήταν μόλις 12 χρονών και το βάρος της ανατροφής του ανέλαβε ο μεγαλύτερος αδελφός του. Χωρίς καλή εκπαίδευση στο Βαλτερό ήταν καταδικασμένος στην φτώχεια και ως μονόδρομος για το επαγγελματικό του μέλλον ήταν η οικοδομή. Ο Γιάννης όμως -πνεύμα ανήσυχο- είχε άλλα όνειρα … Ήθελε να γνωρίσει και άλλους τόπους και πολιτισμούς. Έτσι το 1969  αποφάσισε να  πάει στην Θεσσαλονίκη όπου έπιασε δουλειά σε καφενείο. Μόλις αντίκρυσε την θάλασσα ένιωσε το κάλεσμά της και αποφάσισε πως θέλει να γίνει ναυτικός. Δούλεψε σκληρά, μάζεψε λίγα χρήματα, έβγαλε φυλλάδιο και μπάρκαρε. Όταν επέστρεψε για πρώτη φορά στο Βαλτερό ήταν ο πιο πλούσιος πιτσιρικάς. 

Ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Έκανε ένα διάλειμμα 32 μηνών για να εκτίσει την στρατιωτική του θητεία και συνέχισε. Ταξίδεψε στην Ιαπωνία, την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική . Το τελευταίο του ταξίδι ήταν από την Γερμανία στην Φινλανδία, την Ιταλία, την Αφρική , την Αγγλία και την Ισλανδία. Εκεί όπου έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα του καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνει 40 ολόκληρα χρόνια. 


Δείτε την ιστορία του όπως την διηγήθηκε στον ALPHA και τον Νίκο Μάνεση : 

https://www.facebook.com/watch/?v=2031816560179396Από την πρώτη στιγμή στην Ισλανδία  η χώρα του φάνηκε όμορφη και ήρεμη ενώ  δεν ένιωσε ξένος ούτε μία στιγμή. “Οι κάτοικοι εδώ είναι λίγοι κλειστοί χαρακτήρες αλλά άμα τους γνωρίσεις καταλαβαίνεις πως είναι καλόκαρδοι” λέει στα serraikanea.gr . Κατάφερε να βρει δουλειά αμέσως σε ένα εργοστάσιο που καθαρίζουν ψάρια.Εκεί έμεινε 8 μήνες. Εκεί  γνώρισε και  την σύζυγό του την οποία κατάφερε να κατακτήσει με τα λίγα αγγλικά που γνώριζε τότε…Ήταν η μαγείρισσα της επιχείρησης. Γνώρισε κι  έναν φίλο που είχε καϊκι κι έτσι έγινε ψαράς. Μαζί με τον φίλο του ψάρευαν μπακαλιάρο με δίχτυα και παραγάδια..Στην συνέχεια απέκτησε και δικό του καϊκι. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Απολαμβάνει τις στιγμές με την οικογένειά του αλλά επειδή του λείπει η θάλασσα βοηθάει φίλους του ψαράδες στο ψάρεμα….

https://www.facebook.com/giorgos.aleyras/videos/10213222582982266


Τι γνωρίζατε για την Ισλανδία πριν βρεθείτε εκεί πρώτη φορά; 

Ότι έχει πολύ ψάρι. Ήμασταν στην Αγγλία και ο καπετάνιος μάς είπε ότι θα πηγαίναμε Ισλανδία, αλλά κανείς δεν είχε ξαναέρθει εδώ. Νομίζαμε ότι ήταν Εσκιμώοι εδώ πέρα. Είχα διαβάσει ότι το 1976 η Ισλανδία βρέθηκε σε πόλεμο με την Αγγλία για τον μπακαλιάρο. Έγινε μεγάλη φασαρία τότε. Έρχονταν και ψάρευαν οι Άγγλοι ψαράδες, μέχρι που η Ισλανδία έκανε τα 50 μίλια με απαγορευτικό για τους ξένους, 200. Η Αγγλία δεν το δέχτηκε, έστειλε τα πολεμικά της και οι Ισλανδοί βγήκαν με τα καΐκια. 

Πώς πήρατε την απόφαση να μείνετε  για πάντα; 

Με μάγεψε το μέρος από την πρώτη στιγμή. Εγώ ήμουν ναύκληρος και πρώτα φτάσαμε στο Ρέικιαβικ. Ήρθαμε αμέσως μετά στο Σιγλουφίρδι, όπου μείναμε 7 μέρες. Ήθελα να μείνω, αλλά ο καπετάνιος δεν με άφηνε. Έφυγα, ξεφορτώσαμε Γιουγκοσλαβία και ο καπετάνιος μού πλήρωσε τα εισιτήρια και γύρισα. 


Τι το ιδιαίτερο έχει το Σιγλουφίρδι;

 Δεν μπορώ να το πω με λόγια. Πάντως, όλοι έχουν περάσει από εδώ, σπουδαίοι και μη, έχει μεγάλη ιστορία. Έχουμε και το Μουσείο της Ρέγκας εδώ, όπως η Αθήνα έχει την Ακρόπολη. Έχουμε πολύ τουρισμό. Το μέρος εδώ θεωρείται χωριό αλλά έχουμε τα πάντα: σχολείο, νοσοκομείο, αγορά...Το Σιλγουφρίδι έχει 1350 κατοίκους και απέχει από την κοντινότερη μεγάλη πόλη 70 χιλιόμετρα. 

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές της ζωής εκεί με την Ελλάδα; 

Είναι τεράστιες οι διαφορές. Άσπρο και μαύρο. Εδώ με το που πιάνεις δουλειά είσαι ασφαλισμένος. Από την πρώτη μέρα. Υπάρχει αξιοκρατία. Αν δουλέψεις θα πας μπροστά. Είναι στο χέρι σου. Επίσης εδώ δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Απαγορεύονται. Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα το λύνουν οι δάσκαλοι στα σχολεία. Όπως επίσης άγνωστη έννοια είναι το φακελάκι. Και οι συντάξεις είναι αξιοπρεπείς. Εδώ οι συντάξεις δίνονται μόνο από έναν ασφαλιστικό φορέα. Δηλαδή είτε είσαι ο πρόεδρος της χώρας είτε ο Γιάννης ο ψαράς θα έχεις σύνταξη από το ίδιο ταμείο. 

Με διαφορετικό ποσό όμως έτσι; 

Ε ναι...Ότι πληρώσεις θα πάρεις.


Η δική σας σύνταξη πόσα χρήματα είναι; 

Εγώ παίρνω 2000 ευρώ καθαρά. Με τοπικό νόμισμα 311.000 κορόνες. 

Με αυτά ζω άνετα καθώς παίρνει σύνταξη και η σύζυγός μου. Έχουμε δικό μας σπίτι και δεν μας λείπει τίποτα. Και τα παιδιά μας δεν χρειάζονται την στήριξή μας όπως γίνεται στην Ελλάδα...Με άκουγαν όταν ήταν μικροί που τους έλεγα να δουλέψουν και τώρα στέκονται στα δικά τους πόδια και μου λένε ευχαριστώ…

Πόσα παιδιά έχετε; 

Έχω 2 αγόρια. Ο Αντώνης μου είναι ψαράς και ο Γιάννης ασχολείται με ηλεκτρονικά. Έχω και 5 εγγόνια. 4 κορίτσια κι ένα αγόρι και νιώθω ο πιο πλούσιος παππούς του κόσμου …


Στις Σέρρες έρχεστε συχνά; 

Έρχομαι κάθε χρόνο. Μόνο πέρσι δεν ήρθα λόγω κορονοϊού.  Και φέτος δεν ξέρω αν τα καταφέρω πάλι λογω της πανδημίας. Το Βαλτερό είναι η φωλιά μου. Ζουν εκεί αγαπημένοι μου συγγενείς. Η σύζυγός μου δεν έρχεται μαζί μου επειδή φοβάται τα αεροπλάνα. Ήρθε μόνο μία φορά επειδή με αγαπάει και ήθελε να δει που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Κατανοώ τον φόβο της και δεν την πιέζω να με ακολουθεί. 

Σας λείπει το Βαλτερό; 

Βασικά όταν έρχομαι μετά από δύο εβδομάδες μου λείπει το Σιλγουφρίδι  καθώς η ζωή μου πια είναι εδώ...Θλίβομαι βλέποντας την Ελλάδα να πηγαίνει κάθε χρόνο και χειρότερα. Στενοχωριέμαι βλέποντας τους νέους να μην έχουν δουλειά. Ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες η ανεργία είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Εγώ πιστεύω πως μία χώρα μπορεί να πάει μπροστά μόνο αν οι νέοι έχουν δουλειά. Εδώ δουλειες υπάρχουν και το μόνο που μπορεί να σε σταματήσει είναι ο εαυτός σου...


Το φαγητό; Δεν σας λείπει; 

Α αυτό μου λείπει σίγουρα. Δεν συγκρίνεται η σερραική κουζίνα με την Ισλανδική. Εδώ οι συνταγές είναι απλές. Αλλά εγώ επειδή έχω ταξιδέψει και πολύ έχω γίνει βολικός στο φαγητό. Τρώω κυρίως ψάρι που εδώ υπάρχει άφθονο...

Πως είναι τα μέτρα για τον κορονοϊό; 

Εμείς τα πάμε καλά με τον ιό. Δεν έχουμε κρούσματα. Ο κόσμος προσέχει. Φυσικά πάμε με μάσκα στα σούπερ μάρκετ και τα νοσοκομεία. 

Θα το σκεφτόσασταν να γυρίσετε πίσω τώρα που σταματήσατε να εργάζεστε; 

Ούτε μία στο εκατομμύριο...Να γυρίσω να κάνω τι; Στα χωριά οι Έλληνες υποφέρουν. Κυρίως οι συνταξιούχοι. Δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή και τους κόβουν συνέχεια την σύνταξη. Εδώ αυτό δεν γίνεται. Ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση οι συντάξεις έμειναν ανέγγιχτες.


Βρείτε τον Γιάννη Αρελάκη στο facebook: https://www.facebook.com/jannis.arelakis

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.