Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Ιφιγένεια Χριστοπούλου: Μια Σερραία από την Αλιστράτη στο Σικάγο! (ΦΩΤΟ)

Η Ιφιγένεια Χριστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλιστράτη Σερρών...

Πνεύμα ανήσυχο ήθελε να γνωρίσει ξένους τόπους και πολιτισμούς. Τα όνειρά της όμως ήταν τόσο μεγάλα  που δεν χωρούσαν στο χωριό της. Έφυγε στην Αθήνα για σπουδές, δούλεψε ως αεροσυνοδός εδάφους και  σήμερα βρίσκεται στο Σικάγο όπου εργάζεται σε εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ναυτιλίας. Θυμάται πως όταν αντίκρισε για πρώτη φορά τους επιβλητικούς ουρανοξύστες έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Σήμερα όμως έχει συνηθίσει την θέα τους, κινείται με άνεση στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Αμερικής κι έμαθε να αντέχει το κρύο που τους μήνες του χειμώνα φτάνει τους -40C. 

Αυτό που της λείπει περισσότερο από τις Σέρρες είναι οι δικοί της άνθρωποι, το ελληνικό φαγητό και η μπουγάτσα. Από το μακρινό Σικάγο μιλά στα serraikanea.gr για την ιστορία και τα όνειρά της....

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥΑ
πό πού κατάγεσαι;

Κατάγομαι από την Αλιστράτη Σερρών όπου έζησα μέχρι τα 18 όταν και έφυγα για σπουδές.

 

Τι σπούδασες;

Σπούδασα Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα μάθαινα Αγγλικά και Γαλλικά αφού είχα σκοπό να δώσω εξετάσεις στο διπλωματικό σώμα. Επαγγελματικά,όμως,αμέσως μετά εργάστηκα στο αεροδρόμιο για 3 χρόνια ως σύνοδος εδάφους και αργότερα στην εταιρεία που βρίσκομαι μέχρι και σήμερα. Τέλος, σπούδασα shipping management σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο στην Αθήνα.

 

Πότε έφυγες από τις Σέρρες και κάτω από ποιες συνθήκες; 

Έφυγα από το χωριό το 2009, τη χρόνια που οι γονείς μου άνοιξαν την οικογενειακή μας επιχείρηση την «Ταβέρνα Ιφιγένεια» στην οποία βοηθάω όποτε πηγαίνω μέχρι και σήμερα!

 

Πιάτο της Ταβέρνας Ιφιγένεια στην Αλιστράτη:

Πού βρίσκεσαι τώρα και με τι ασχολείσαι;

Τον τελευταίο 1 μισή χρόνο μένω στο Σικαγο όπου εργάζομαι στην ίδια εταιρία που εργαζόμουν και στην Ελλάδα! Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας και μας έχει μεταφέρει εδώ αρχικά για εκπαίδευση κι βλέπουμε.

Πώς είναι η ζωή εκεί για μια νέα Ελληνίδα;

Για έναν Έλληνα δεν θεωρώ πως  είναι δύσκολο να προσαρμοστεί( αν εξαιρεσεις φυσικά το κρύο που Ιανουάριο και Φεβρουάριο φτάνει -40C🥶). Αν και μεγάλη πόλη αισθάνεσαι μια οικειότητα και οι άνθρωποι είναι ευγενικοί κατά βαση. Επίσης, στο Σικαγο βρίσκεται η 2η μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων στην Αμερική (μετά τη Αστόρια της Νέας Υόρκης ). Επίσης, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Greektown με πολλά ελληνικά εστιατόρια και καφε, σε περίπτωση που πεθύμησεις το ελληνικό φαγητό και ένα φρέντο εσπρέσσο.

Τι σε εντυπωσίασε πιο πολύ

Έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ όταν πήγα πρώτη φορά  downtown το βράδυ με τα φώτα και τόυς ουρανοξύστες! Είναι ένα θέαμα που στην Ελλάδα δεν το έχουμε. Για ένα 3μηνο περίπου εντυπωσιαζόμουν κάθε φορά που παρατηρούσα αυτήν την αρχιτεκτονική, τώρα κάπως έχω συνηθίσει εντάξει 😝 Είναι πανέμορφη πόλη είναι η αλήθεια!

Οι εργασιακές συνθήκες;

Προσωπικά οι εργασιακές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και πολύ αφού δούλευα στην ίδια εταιρεία και στην Ελλάδα. Έχει αλλάξει φυσικά ο μισθός! Απ ότι παρατηρώ όμως υπάρχει οργάνωση και αυτό που θα έλεγα είναι ότι η δουλειά για τον καθένα είναι πολύ σημαντική, της δίνουν μεγάλη σημασία και αυτό το καταλαβαίνεις όταν γνωρίζεις κάποιον νέο άνθρωπο που μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θα σου κάνουν είναι «Τι δουλειά κανείς;». Οι μισθοί είναι παρά πολύ καλοί και βλέπεις πως νέοι άνθρωποι σε νεαρή ηλικία έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το σπίτι τους και να είναι τελείως ανεξάρτητοι κάτι που δεν ισχύει στην Ευρώπη δυστυχώς..Τέλος, ένα αρνητικό που αφορά τις γυναίκες που μένουν έγκυες είναι ότι εδώ δεν έχουν τόσες μέρες άδεια και τόσα προνόμια όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μένει χρόνος για σένα; Τι άλλο κάνεις όταν δεν δουλεύεις; Έχεις κάποια χόμπι;

Είμαι ευτυχώς σε ένα τμήμα αρκετά οργανωμένο όποτε δεν χρειάζεται συχνά να δουλεύουμε παραπάνω από 8 ώρες. Τις καθημερινές δεν έχω πολλές δραστηριότητες πέρα από το μαγείρεμα που κάνω καθημερινά και απολαμβάνω. Τα ΣΚ εξερευνούμε την πόλη και όσο μπορουμε λόγω COVID εξερευνούμε και άλλες πολιτείες αφού λατρεύω τα ταξίδια! Μ αρέσει επίσης η ζωγραφική και το μακιγιάζ  και όλα αυτά τα μοιράζομαι στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram "iphigenia_chris" που είμαι πολύ ενεργή!

Ταξίδι στη Νέα Υορκη

Με την πανδημία πώς ειναι η κατάσταση; Τι μέτρα εφαρμόζονται και πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά; 

Αν και η μάσκα είναι υποχρεωτική εδώ απο τον Απρίλη σχεδόν, ο κόσμος άργησε πολύ να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώ χιλιαδες κόσμος πέθαινε ηδη στην Ευρώπη κάθε μέρα, γι αυτό και αυξηθηκαν θεωρώ τόσο πολυ τα κρούσματα στην Αμερική. Lockdown όπως στην Ελλάδα δεν έχει γίνει εδώ ποτέ... Που τελικά δεν ξέρω αν είναι καλό ´η κακό, η ιστορία θα δείξει!  Εδώ στο Σικαγο οι επιχειρηματίες της εστίασης ( το Σικαγο θεωρείται γαστρονομική πρωτεύουσα της Αμερικης)περνάνε πολύ δύσκολα και πολλά μαγαζιά που δουλεύουν χρόνια έχουν κλείσει οριστικά αφού μόνο με το takeaway δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους...

 

Είναι εύκολο για έναν νέο απο την ελληνική επαρχία να πάει στο εξωτερικό, να βρει μια καλή δουλειά και να ζήσει μια ζωή με ποιότητα; 

Αν πω ότι είναι εύκολο θα είναι ψέματα. Θέλει γερό στομάχι στην αρχή και να βλέπεις τις αναποδιές ως εμπειρίες κι ως ευκαιρείες να μάθεις και να σκεφτείς διαφορετικά τα πράγματα αλλιώς είναι πολύ δύσκολα..γιατί έχεις και την τάση να μεγαλοποιείς αν σου τύχει κάποια αναποδιά που ίσως αν ήσουν στην Ελλάδα να το έπαιρνες πιο χαλαρά.Είναι εμπειρίες ζωής όμως και εγώ θα το πρότεινα σε όλους να το δοκιμάσουν αν τους δωθεί ευκαιρία για να δουν πως ζει και άλλος κόσμος τελείως διαφορετικός από τον δικό μας.

Γνώμη μου είναι ότι δεν έχει σημασία αν είσαι από την επαρχία ή την Αθήνα για να είναι πιο εύκολα η πιο δύσκολα τα πράγματα. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενος και πως θελει να είναι η ζωή του. Γενικά όμως αν είσαι αποφασισμένος μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά και να έχεις μια ποιοτική ζωή με ανέσεις αφού οι ευκαιρίες εδώ είναι πολλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν παίρνεις τον κατώτατο μισθό με τα δεδομένα της Αμερικής μπορείς να έχεις μια αξιοπρεπή ζωή και να πληρώνεις τα έξοδα σου κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει με τον κατώτατο μισθό της Ελλάδος.

 

Τι σου λείπει πιο πολύ από τις Σέρρες

Μου λείπει η οικογένεια μου παρά πολύ και το μαγαζί μας, το ελληνικό φαγητό. Είχα κλείσει εισιτήρια να έρθω το καλοκαίρι και λόγω COVID  δεν έγινε και μου στοίχισε πολύ! Μου λείπει και η ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ παρά πολύ, οι καλύτερες είναι μόνο στις Σέρρες! 

 

Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις να ζήσεις και να εργαστείς μόνιμα στις Σέρρες;

Προς το παρόν όχι γιατί είμαι ανήσυχη ακόμα και θέλω να δω και αλλά μέρη..Στο μέλλον όμως δεν το αποκλείω αφού έχουμε την επιχείρηση στην Αλιστράτη, έχω και τους γονείς μου ιδιαίτερα τον μπαμπά μου που έχει συνέχεια νέες ιδέες για καινούργια πράγματα που ελπίζω μια μέρα να κάνουμε πραγματικότητα για να βοηθήσουμε και εμείς να ακουστεί ο τόπος μας λίγο παραπάνω!

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.