Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Σέρρες: Συνέντευξη - Θάνος Δερμιτζάκης: Ο κτηνίατρος που γιατρεύει ζωάκια με την κιθάρα του (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Η τρυφερότητά του και η αγάπη του για τα τα ζώα σε συνδυασμό με την εφευρετικότητά του κι ένα βίντεο που έγινε viral ήταν αρκετά για να κάνουν τον Σερραίο κτηνίατρο Θάνο Δερμιτζάκη γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Η εικόνα του νεαρού γιατρού να τραγουδά σε ένα κακοποιημένο αδέσποτο σκυλί  έκανε τον γύρο του διαδικτύου και όλα τα κανάλια έσπευσαν να του κάνουν συνεντεύξεις και αφιερώματα. Όπως λέει στα SerraikaNea.gr ο Θάνος αγαπούσε πολύ τα ζώα από μικρός και η απόφασή του να γίνει κτηνίατρος του βγήκε αβίαστα όταν η αδερφή του υιοθέτησε ένα αδέσποτο σκυλάκι. Επειδή όμως είχε και άλλη μεγάλη αγάπη -την μουσική- αποφάσισε να παντρέψει την αγάπη του για την μουσική και την αγάπη του για τα ζώα. Έτσι χρησιμοποιεί την μουσικοθεραπεία για να ηρεμεί τα ζωάκια που θεραπεύει. Ο ίδιος δουλεύει σκληρά αλλά όπως έγραψε την παγκόσμια ημέρα των ζώων “ 

"Θεραπεύεις ζωντανούς  οργανισμούς προσπαθώντας να μαντέψεις από τι πάσχουν.... Μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όταν σε κοιτούν  στα μάτια σαν να λένε ευχαριστώ... Ένα βλέμμα που μόνο ο Κτηνίατρος ξέρει".


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ Από πού κατάγεστε; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη των Σερρών, αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ το 2013 και έκτοτε εργάζομαι στην πόλη μας.


Πότε και γιατί αποφασίσατε να γίνετε κτηνίατρος;

Η Κτηνιατρική μπήκε στο μυαλό μου μετά τις πανελλαδικές όταν και συμπλήρωνα το μηχανογραφικό (ήταν η πρώτη επιλογή μου) με αφορμή ένα αδέσποτο σκυλάκι που υιοθέτησε η αδερφή μου εκείνο το διάστημα. Στην πορεία λάτρεψα την Ιατρική των ζώων συντροφιάς ακόμη περισσότερο.


Υπήρξε δίλημμα μουσική ή ιατρική; 

Πάντα το δίλημμα αυτό με ταλάνιζε, έτσι αποφάσισα τις δυο μου αυτές αγάπες με κάποιο τρόπο να τις παντρέψω.

 

Αγαπούσατε από παιδί τα ζώα; 

Από μικρός θυμάμαι να έχω επαφή με τα γατάκια της γιαγιάς στο χωριό μου αλλά ποτέ δεν είχαμε στην οικογένεια κάποιο κατοικίδιο. Πλέον έχουμε 8! 

Πώς αποφασίσατε να κάνετε μουσικοθεραπεία στα ζωάκια; Τι ρόλο παίζει η μουσική στη θεραπεία των ζώων; 

Πριν 2 περίπου χρόνια έκανα το πρώτο βίντεο με αφορμή έναν κακοποιημένο αδέσποτο σκύλο που χειρουργήσαμε στο ιατρείο μας και με σκοπό να του βρούμε οικογένεια. Έκτοτε, όποτε έχω χρόνο, παίρνω την κιθάρα που βρίσκεται στο ιατρείο και αργά το βράδυ, όταν ξεμένω για τις διάφορες νοσηλείες, τους παίζω κάποιο τραγούδι για να χαλαρώσω και γω και αυτά. Φαίνεται ότι τα ηρεμεί, ιδιαίτερα όταν νοσηλεύονται πολλές μέρες στο στρεσογόνο περιβάλλον του ιατρείου.

 

Αντίστοιχα η επαφή με τα ζώα βοηθά στην θεραπεία των ανθρώπων;

Ισχύει το ίδιο για όλα τα ζώα; Γιατί για παράδειγμα έχουμε διαβάσει για τα σκυλιά αλλά τελευταία γίνεται της μόδας η αγκαλιά με τις αγελάδες…

Όσον αφορά τη θετική επίδραση των ζώων στη θεραπεία των ανθρώπων θα έπρεπε να μιλάμε για ώρες. Ωστόσο θα αναφέρω πρωτίστως τη χρήση πολλών ζώων ως θεραπευτές σε παιδια με ειδικές ανάγκες και δεξιότητες (αυτισμός, κινητικά προβλήματα), με προβήματα κοινωνικοποίησης καθώς επίσης και σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, κοινωνική απομόνωση κλπ). Τα ζώα μας μαθαίνουν το πιο σημαντικό κατ' εμέ, την ενσυναίσθηση που δυστυχώς οι περισσότεροι την αγνοούμε.

Φαίνεται ότι όλα τα ζώα νιώθουν, πονάνε και έχουν συναισθήματα, οπότε ναι.

Δένεστε με τα ζωάκια που θεραπεύετε; 

Φυσικά, όταν έχεις ζώα που παλεύεις μέρες για να τα θεραπεύσεις και να τα σώσεις, στερώντας πολλές φορές πολύτιμο χρόνο από την προσωπική σου ζωή, δεν είναι δυνατόν να μη δεθείς συναισθηματικά.

 

Το κακοποιημένο σκυλάκι, στο οποίο προσπαθήσατε να βρείτε οικογένεια με το πρώτο σας βίντεο, βρήκε τελικά οικογένεια; 

Ναι, βρήκε την οικογένειά του στη Γερμανία ευτυχώς.


Τι ανταπόκριση έχετε στα social media και τι μηνύματα δέχεστε;

Η αγάπη που δεχόμαστε από μηνύματα στα σόσιαλ από ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρη και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

 

Βλέπουμε παέρνετε μέρος και σε εθελοντικές δράσεις...

Συμμετέχω αρκετά χρόνια σε εθελοντικές δράσεις του ΠΚΣ (Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου) και της Ε.Δ.Κ.Ε (Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος), όπου πηγαίνουμε σε διάφορα απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και στειρώνουμε, εμβολιάζουμε και καταγράφουμε αδέσποτα ζώα. Επίσης πηγαίνω συχνά με τα δικά μου σκυλάκια σε νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου μιλάω στα παιδιά και προσπαθώ να αναπτύξω και να καλλιεργήσω σε αυτά το ζωοφιλικό αίσθημα.

Τελευταία, έχουμε αρκετά περιστατικά κακοποίησησ ζώων, όπως αυτό με το μαχαίρωμα του σκύλου στη Νίκαια, ή τον ευνουχισμό του σκύλου στα Χανιά. Πώς τα βλέπετε αυτά τα περιστατικά; 

Δυστυχώς, οι κακοποιήσεις στην Ελλάδα γίνονταν πάντα, απλώς τα τελευταία χρόνια γίνονται γνωστές εξαιτίας της δύναμης του Ίντερνετ. Ο καθένας μας πρέπει ατομικά να συλλογιστεί αν είναι συνένοχος σε τέτοια εγκληματικά περιστατικά καθημερινά. Όσο δε μιλάμε και δεν καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά, τόσο θα διαιωνίζονται τέτοιες μεσαιωνικές συμπεριφορές.


Δείτε κάποιες από τις συνεντεύξεις του:

 

ΣΚΑΪ στην εκπομπή LOVE IT:

 

ANT1 στο δελτίο ειδήσεων:

 

ΒOVARY.GR

https://www.bovary.gr/faces/oramatistes/thanos-dermintzakis-o-ktiniatros-poy-tragoydaei?fbclid=IwAR3ZHSWfSBcgAYNVhl2JsFPYy6Vvh5mylS-AN1Iebd5MxHeUTWwa3E0HHMM

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.