Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Γεωργία Τσακιροπούλου: Ανακαλύψαμε την Πόντια των Σερρών στις Κουκουβάουνες! (vids + pics)

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα τυχαία για ένα ρεπορτάζ στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Ήταν μεσημέρι και μαζί με τον εικονολήπτη Ανέστη Μουτάφη είμασταν στην πλατεία της περιοχής και παίρναμε συνεντεύξεις  όταν ξαφνικά η μύτη μας κόντεψε να σπάσει από τη μυρωδιά πεντανόστιμου φαγητού που μαγειρευόταν εκείνη την ώρα.



ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ακολουθήσαμε την μυρωδιά και βρεθήκαμε σε ένα καφενείο που είναι και ταβέρνα. Όταν είδα πως λέγεται δεν πίστευα στα μάτια μου: Η Πόντια των Σερρών… Εκεί γνώρισα την Γεωργία Τσακιροπούλου που μαγείρευε Ιμάμ Μπαϊλντί με μελιτζάνες από το χωριό της  . Πίνοντας ένα ποτηράκι κρασί  μας  μίλησε για την ζωή της, μας ξενάγησε στην κουζίνα της και μας ταξίδεψε γευστικά και νοερά στις Σέρρες…

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Η Γεωργία Τσακιροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τριάδα Σερρών. Οι γονείς της ήταν οικονομικοί μετανάστες στην Γερμανία και η ίδια μαζί με τα αδέρφια της μεγάλωσαν με την γιαγιά τους. Η γιαγιά της πρόσφυγας από την Αμάσεια του Πόντου και είχε φέρει μαζί της παραδοσιακές συνταγές και μυστικά που απογειώνουν την γεύση των φαγητών και συνδυασμούς μπαχαρικών που μετατρέπουν ένα απλό πιάτο σε ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία.  Τις ώρες που η μικρή Γεωργία ήταν στο σπίτι παρακολουθούσε την γιαγιά της να μαγειρεύει και ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις κινήσεις και τις συνήθειές της. Λάτρευε την μαγειρική από τότε ακόμη που δεν ήξερε πως έμελλε να γίνει το επάγγελμά της….

Η ΠΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΟΥΝΕΣ

Η Γεωργία Τσακιροπούλου μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων στην Τριάδα. Όταν οι γονείς της επέστρεψαν από την Γερμανία μετακόμισαν οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη. Η Γεωργία που ήταν εργατική αναζητούσε από μικρή την οικονομική της ανεξαρτησία. Έτσι έπιασε δουλειά σε βιομηχανία εσωρούχων. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον άντρα της ζωής της βρέθηκε στην Κρήτη όπου έζησε 8 χρόνια εργαζόμενη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στον τομέα της εστίασης. Κι από την Κρήτη βρέθηκε στην Αθήνα όπου άνοιξε το μαγαζί της. Η πόντια των Σερρών….


Στο μαγαζί της μαγειρεύει η ίδια και κάνει όσα έμαθε από την γιαγιά και την μητέρα της. Γεύσεις μαμαδίσιες που λείπουν τόσο πολύ από την απρόσωπη μεγαλούπολη….

Η σπεσιαλιτέ της είναι ο πατσάς και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Η κουζίνα  πλούσια με γίδα βραστή , γιουβαρλόσουπα, γαύρο, σαρδέλα ψητή , γαρίδες σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, όσπρια , λαδερά, μακαρονάδες μερακλίδικες, παστίτσιο, μουσακά , χειροποίητες πίτες, άφθονες καταπράσινες και πολύχρωμες σαλάτες  και Ιμάμ μπαϊλντί. Σε περίοπτη θέση το μπούκοβο και οι καυτερές πιπεριές. “Εμείς στην Βόρεια Ελλάδα μαγειρεύουμε διαφορετικά. Οι δικοί μου κάνουν πολλά προΪόντα με τα λαχανικά από το μπαξεδάκι μας. Ετοιμάζουμε σάλτσα την οποία βάζουμε σε βάζα...Βράζουμε το λάχανο για τους λαχανοντολμάδες. Έχουμε έτοιμες μελιτζάνες στην κατάψυξη για το Ιμάμ μπαϊλντί. Δεν βάζουμε  σε όλα τα φαγητά μόνο αλάτι , πιπέρι , ρίγανη αλλά και μπαχαρικά όπως κουρκουμά και κόλιανδρο που αλλάζουν την γεύση.”

Οι πελάτες συχνά της ζητούν τις συνταγές από τα φαγητά για να τα κάνουν στο σπίτι τους και η ίδια τις δίνει με χαρά.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΑ SERRAIKANEA.GR 



Όπως η ίδια  έμαθε τα μυστικά της κουζίνας από την γιαγιά της , τώρα προσπαθεί να τα μάθει στην κόρη της Ραφαέλα η οποία θα αναλάβει το καφενείο όταν η Γεωργία βγει στην σύνταξη.

Αν βρεθείτε στην Αθήνα και ο δρόμος σας βγάλει προς την Μεταμόρφωση μην παραλείψετε να περάσετε από την Πόντια των Σερρών. Η Γεωργία θα ναι εκεί με εκλεκτούς σπιτικούς μεζέδες, έτοιμη να διοργανώσει ανά πάσα στιγμή ένα ποντιακό μουχαμπέτι….

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.