Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Δημήτρης Παλιάκης: Βρήκαμε στο Παγκράτι τον Σερραίο κρεοπώλη που έκανε περιζήτητο το βουβαλίσιο κρέας!

Τον Δημήτρη τον γνώρισα πριν από λίγες μέρες κάνοντας ρεπορτάζ στο Παγκράτι κοντά στην πλατεία Βαρνάβα...

Στεκόταν στην πόρτα του κρεοπωλείου του και του ζήτησα μία συνέντευξη για το θέμα που έκανα. Αρνήθηκε παρά την επιμονή μου. Το βλέμμα μου στάθηκε στην ταμπέλα του κρεοπωλείου του που διαφήμιζε τα κρέατα από την Κερκίνη. Έτσι τον ρώτησα: “Πως φέρνετε κρέατα από τις Σέρρες;” - “Είναι εξαιρετικής ποιότητας και εδώ στην Αθήνα είναι περιζήτητα” μου απάντησε. “Είμαι κι εγώ από τις Σέρρες, γι`αυτό ρωτάω” του λέω. “Κι εγώ” μου απάντησε χαμογελώντας. Τελικά συνέντευξη για τον Alpha δεν μου έδωσε αλλά για τα SerraikaNea.gr δέχτηκε με ενθουσιασμό. Καταλήξαμε να συζητάμε για τα σερραϊκά προϊόντα τρώγοντας ένα πεντανόστιμο μπιφτέκι από βουβαλίσιο κρέας συνοδεία παγωμένης μπύρας λίγα μέτρα πιο κάτω στο ψητοπωλείο του αδερφού του όπου μου διηγήθηκε όλη την ιστορία της οικογένειάς του…


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ  


Πώς σχετίζεσαι με τις Σέρρες; 

Είναι η καταγωγή μου από εκεί. Συγκεκριμένα ο πατέρας μου -Γιάννης Παλιάκης- κατάγεται από την Λιβαδιά- θα την ξέρεις...Ένα μικρό χωριό δίπλα στην Κερκίνη. Εκεί διατηρούσε μία χασαποταβέρνα το 1964. Μου χει διηγηθεί πως η ταβέρνα ήταν ξακουστεί για τα εκλεκτά φαγητά της και πως εκεί μαζεύονταν κάτοικοι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και διασκέδαζαν με ένα Τζουκ Μποξ…



Και πώς βρεθήκατε οικογενειακώς από την Λιβαδιά στην Αθήνα;

Οι δύο αδελφές του πατέρα μου ήταν στην Αθήνα. Έτσι ο πατέρας μου τις ακολούθησε όταν η μία που δούλευε στον Ευαγγελισμό του είπε για μία θέση εργασίας στο νοσοκομείο ως νοσοκόμος. Δούλεψε εκεί για 2 χρόνια αλλά επειδή ήξερε καλά την δουλειά του κρεοπώλη τα παράτησε κι άνοιξε το δικό του κρεοπωλείο εδώ στο Παγκράτι το  οποίο πλέον ανέλαβα εγώ από το 2006. 


Και η μητέρα Σερραία; 

Όχι, χα χα ! Η μητέρα μου κατάγεται από την Αρκαδία. Ο πατέρας μου την γνώρισε εδώ και έγινε ερωτικός μετανάστης αφού ήταν καθοριστικός παράγοντας για την παραμονή του στην Αθήνα...


Είσαι λοιπόν κρεοπώλης δεύτερης γενιάς …

Ναι βέβαια. Μαζί με τα 2 μου αδέλφια μεγαλώσαμε μέσα στο κρεοπωλείο...Έτσι παρόλο που ο καθένας μας έκανε διαφορετικές σπουδές καταλήξαμε και οι τρείς να δουλεύουμε εδώ. Στο κρεοπωλείο και σε αυτό το  ψητοπωλείο που ανοίξαμε και το δουλεύουμε με τα δικά μας κρέατα. Εννοείται τα περισσότερα από Σέρρες...


Εσύ τι σπουδές έκανες; 

Οικονομικά. Αλλά μετά πήγα και σε σχολή κρεοπωλών που λειτουργεί εδώ στην Αθήνα. Την είχα μάθει την δουλειά αλλά ήθελα να έχω και το πτυχίο. Όσο περισσότερες γνώσεις αποκτάς πάνω στο αντικείμενό σου τόσο το καλύτερο. 


Στις Σέρρες πηγαίνεις; Έχεις συγγενείς εκεί; 

Ναι βέβαια ανεβαίνω συχνά. Έχουμε εκεί την θεία μου - την αδελφή του πατέρα μου- έχω ξαδέρφια αγαπημένα και πολλούς φίλους. Πηγαίνω και για επαγγελματικούς λόγους αφού σου είπα πως φέρνω κρέατα από εκεί…


Από την Κερκίνη; 

Δουλεύουμε πολύ διάφορα κρέατα από την επιχείριση Χατζηπανταζή και βουβάλια είτε νωπά είτε τυποποιημένα από το εργαστήριο Μπόρα . 


Αρέσουν τα κρέατα από τις Σέρρες στους Αθηναίους; 

Όχι επειδή κατάγομαι από τις Σέρρες αλλά τα θεωρώ κορυφαίας ποιότητας. Τα αμνοερίφια είναι εξαιρετικής ποιότητας , τα μοχάρια προσεγμένα...Όσο για το βουβαλίσιο κρέας όσο περνά ο καιρός η ζήτησή του αυξάνεται καθώς ο κόσμος μαθαίνει για την θρεπτική του αξία και το προτιμά καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο και φώσφορο ενώ έχει και χαμηλά λιπαρά….


Στο ψητοπωλείο έχετε και προϊόντα βουβαλιού; 

Βέβαια. Μπιφτέκι πεντανόστιμο και σουτζούκι. Έχουν και τα δύο μεγάλη ζήτηση...


Πώς βλέπεις τα πράγματα για το μέλλον; Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με αυτό το αντικείμενο; 

Εννοείται. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Και αυτό που βλέπω ως τάση για το μέλλον είναι οτι ο κόσμος θέλει κρεατοσκευάσματα όσο το δυνατόν πιο έτοιμα για ψήσιμο. Οπότε γινόμαστε όσο πιο καλοί μπορούμε σε αυτήν την κατεύθυνση...

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.