Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Aναστασία Ζάγκα: Η όμορφη Σερραία που βρέθηκε από το Βαλτοτόπι στην Αμερική και από κει στο τιμόνι του μάρκετινγκ ελληνικών εταιρειών κολοσσών! (ΦΩΤΟ)

Η Αναστασία Ζάγκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βαλτοτόπι Σερρών. Σε νεαρή ηλικία ακολουθώντας την ελληνοαμερικανίδα μητέρα της  βρέθηκε στην χώρα των ευκαιριών- την Αμερική- όπου σπούδασε και ανοίχτηκαν μπροστά της ευοίωνες επαγγελματικές ευκαιρίες...

Αποφάσισε όμως να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις σπουδές της. Με την σωστή καθοδήγηση των καθηγητών της ακολούθησε τον τομέα του μάρκεκτινγκ όπου είχε κλίση. Έχοντας ως πρότυπο τους γονείς της που ο καθένας είναι επιτυχημένος στον τομέα του δούλεψε με πάθος και κατάφερε στην δύσκολη ελληνικη αγορά εργασίας να ακολουθήσει μία επιτυχημένη πορεία σε μεγάλες εταιρίες όπως είναι ο καφές Λουμίδη αλλά και ο Γρηγόρης μικρογεύματα. Μιλώντας στα SerraikaNea.gr  διηγείται την ιστορία της και αποκαλύπτει ποια είναι τα μυστικά που πρέπει να ακολουθήσει μία εταιρία για να αυξήσει τις πωλήσεις της και να εδραιώσει το brand name της


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Από πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη πόλη των Σερρών. Συγκεκριμένα, οι γονείς μου κατάγονται από το Βαλτοτόπι, ένα μικρό χωριού του νομού Σερρών.


Πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έφυγες από τις Σέρρες;

Έφυγα από την Σέρρες όταν ήμουν 16 χρόνων αφότου τελείωσα τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών. Η μητέρα μου είναι Ελληνοαμερικανίδα, μεγαλωμένη δηλαδή στην Αμερική - στη Pennsylvania για να 'μαι ακριβής - και επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει οικογένεια. Ωστόσο, όταν ο γάμος έληξε, η μητέρα μου αποφάσισε να γυρίσει στην Αμερική. Ήταν προσωπική μου απόφαση να φύγω κι εγώ μαζί της καθώς από μικρό παιδί το είχα όνειρο να ζήσω εκεί. Ήθελα να βιώσω όλη την εμπειρία του εξωτερικού κι αυτά που είχε να προσφέρει η Αμερική, με άλλα λόγια, τις μεγάλες πόλεις, τη διαφορετική κουλτούρα και το διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Πώς ήταν η ζωή στην Αμερική; Τι σπουδές έκανες εκεί;

Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, η μετάβαση ήταν δύσκολη και χρειαζόταν ένα μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Από την προσαρμογή στην γλώσσα μέχρι και στις καθημερινές συνήθειες των Αμερικάνων, οι διαφορές ήταν πολλές. Παρόλα αυτά, η ζωή ήταν ήρεμη και ο κόσμος που γνώρισα πολύ ευγενικός και ανοιχτός στο γεγονός ότι ήμουν μια μετανάστρια στη χώρα τους. Εντύπωση μου έκανε ότι κάποιοι είτε δεν ήξεραν την Ελλάδα είτε την ήξεραν σαν ένα εξωτικό μέρος. Στην Αμερική, λοιπόν, τελείωσα το Λύκειο, έκανα δηλαδή 3 χρόνια σε κανονικό αμερικάνικο σχολείο. Είμαι ευχαριστημένη από την εμπειρία μου στο Lebanon Senior High School, στο οποίο, μάλιστα, είχε φοιτήσει και η μητέρα μου. Ήταν ένα εξαιρετικό δημόσιο σχολείο που μου δίδαξε αρκετά πράγματα πέρα από τις βασικές γνώσεις που σου προσφέρει το κάθε σχολείο. Για παράδειγμα, οι φιλίες μου ήταν με ανθρώπους από χώρες όπως το Μεξικό, την Ινδία και το Πουέρτο Ρίκο και αυτή η πολυπολιτισμικότητα ήταν στα σημαντικά plus για μένα.


Πολλοί χαρακτηρίζουν την Αμερική ως χώρα της ευκαιρίας- Πώς και δεν έμεινες; Τι προοπτικές είχες εκεί;

Πράγματι είναι η χώρα της ευκαιρίας. Από το σχολείο ακόμα σε προετοιμάζουν για να βγεις στη κοινωνία ως ένα ολοκληρωμένο μέλος της, δίνοντας έμφαση σε εξωσχολικές δραστηριότητες που καλλιεργούν τα ταλέντα των μαθητών καθώς και πολλές ευκαιρίες για δωρεάν μετεκπαίδευση, για όσους φυσικά το επιθυμούν. Οι προοπτικές που είχα εκεί ήταν αυτές κάθε νέου ανθρώπου που τελειώνει ένα αμερικανικό σχολείο. Θα μπορούσα να είχα πιάσει μια δουλειά κατευθείαν, να σπουδάσω ενώ παράλληλα να δουλεύω σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή σε δημόσιο. Λόγω ορισμένων οικογενειακών δυσκολιών, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και να κάνω το προπτυχιακό μου με την προοπτική να ξαναγυρίσω κάποια στιγμή στην Αμερική για περαιτέρω σπουδές.

 

Πώς βρήκες τα πράγματα όταν επέστρεψες; Πως σου φάνηκε η ελληνική αγορά εργασίας συγκριτικά με της Αμερικής;

Όταν γύρισα βρήκα τα πράγματα παρόμοια με το πως τα άφησα, απλά εγώ ήμουν πλέον διαφορετική - πιο αποφασισμένη και συγκεντρωμένη στο γεγονός ότι θα αξιοποιήσω όλη την εμπειρία της Αμερικής προς όφελός μου. Επειδή δεν πρόλαβα να ανακαλύψω την αγορά εργασίας της Αμερικής, μπορώ να μιλήσω για την αγορά εργασίας της χώρας μας. Αυτό στο οποίο μπορώ να σταθώ για την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι ναι μεν οι καταστάσεις ήταν δύσκολες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όμως με επιμονή και υπομονή προέκυπταν ευκαιρίες για εκπαίδευση και δουλειά. Για αυτό και πριν μπω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φρόντισα να ασχοληθώ με διαφορετικά πράγματα για να ανακαλύψω τί μου ταιριάζει και με τί ήθελα να ασχοληθώ. Έτσι, έμεινα 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου και απέκτησα πτυχίο πάνω στο fashion styling απο την Pansik ενώ έκανα παράλληλα και την πρακτική μου σε τοπικό περιοδικό μόδας. Παράλληλα, παρακολούθησα μαθήματα business administration στο Anatolia College που βρίσκεται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.


Τώρα με τι ασχολείσαι;

Η περίοδος φοίτησής μου στην Pansik υπήρξε η πιο δημιουργική της ζωής μου και με οδήγησε στο να επιλέξω το πανεπιστήμιο που σπούδασα στη πορεία. Αφορμή υπήρξε μία συζήτηση με μία πολύ αγαπημένη και ταλαντούχα καθηγήτρια, την Χρύσα Μυλωνά, κι επέλεξα τελικά να σπουδάσω στην Αθήνα και και το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα εξαιρετικό τμήμα, με φοιτητές και καθηγητές που πραγματικά αγαπούσαν αυτό που έκαναν και μας το μετέφεραν με πολλή ενέργεια και ζωηρό ενθουσιασμό. Μόλις ολοκλήρωσα το πτυχίο μου, ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στο αντικείμενό μου δηλαδή το μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα, δούλεψα στην οικογενειακή αλυσίδα καφεκοπτείων, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη. Πρόκειται για τα καταστήματα λιανικής της γνωστής οικογένειας. Εκεί, λοιπόν, έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο του μάρκετινγκ μαζί με αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου. Τώρα έχω προχωρήσει και εργάζομαι στην εταιρεία εστίασης Γρηγόρης ΑΕ., μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καφεστίασης στην Ελλάδα με 350 καταστήματα. Συγκεκριμένα, εργάζομαι στο χώρο του μάρκετινγκ σε ένα πολύ δυναμικό και νεανικό τμήμα πάνω στο κομμάτι του product marketing. Η καθημερινότητά μου αποτελείται από day to day διαχείριση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας καθώς και την εισαγωγή νέων προϊόντων στο δίκτυο, πάντα με γνώμονα τους βασικούς πυλώνες του μάρκετινγκ.


Υπάρχουν μυστικά για μια επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια;

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το μάρκετινγκ δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η διαφήμιση. Το μάρκετινγκ σαν επιστήμη αφορά πολλά πράγματα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια μιας επιχείρησης καθώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κερδοφορία της. Ένα από τα εργαλεία του μάρκετινγκ, που χρησιμοποιούμε και εμείς φυσικά στην δουλειά μας, είναι η διαφήμιση. Για να επιστρέψω στην ερώτησή σας, τα μυστικά για μια επιτυχημένη καμπάνια είναι πολλά. Το πιο σημαντικό βέβαια θα έλεγα πως είναι να έχει προηγηθεί προσεκτική έρευνα προτού ξεκινήσεις οποιαδήποτε ενέργεια. Οι ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες είναι το Α και το Ω. Όλα πηγάζουν από τις βασικές γνώσεις γύρω από την αγορά σου, τους καταναλωτές σου, και πάνω από όλα το δικό σου brand. Επομένως, αν καταφέρεις όλη αυτή την γνώση να την καταγράψεις και να την αξιοποιήσεις σωστά είναι πολύ πιθανό να έχεις μία αρκετά επιτυχημένη καμπάνια. Επιπλέον, στις επιχειρήσεις το timing και η τύχη παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οπότε θα προσθέσω και αυτούς σαν σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι έρχονται να συμπληρώσουν την όλη προεργασία που γίνεται πριν την έναρξη της εκάστοτε καμπάνιας.


Σου λείπουν οι Σέρρες; τι σου λείπει περισσότερο; Θα το σκεφτόσουν να ζήσεις εκεί;

Η πόλη μου λείπει, ναι, παρόλο που προσπαθώ να ανεβαίνω όταν βρίσκω ευκαιρία όπως σε γιορτές κι αργίες. Το θετικό με την καραντίνα ήταν ότι κατάφερα και πέρασα αρκετό ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου, που σε άλλη περίπτωση δε θα μπορούσα. Περισσότερο μου λείπει η ευκολία του να περπατήσεις στη πόλη και να απολαύσεις τη βόλτα σου χωρίς να χρειαστεί να κάνεις μεγάλες αποστάσεις. Μου λείπει δηλαδή η αίσθηση της γειτονιάς. Κυρίως, μου λείπουν οι φίλοι που μένουν πλέον εκεί γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δυσκολεύει την συχνή επαφή η μεγάλη απόσταση. Ευτυχώς νιώθω πως τα έχουμε καταφέρει και όταν επιστρέφω είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Δε θα απέκλεια το να ζήσω εκεί μετά από χρόνια. Θα ήθελα πρώτα να έχω καταφέρει να ταξιδέψω και να βιώσω κάποιες εμπειρίες στο εξωτερικό και - γιατί όχι; - να επιστρέψω Σέρρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αξίζει να πω πως η οικογένεια μου αποτελείται από σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, τους οποίους και έχω σαν πρότυπα για το work ethic τους, το οποίο θεωρώ πως μου έχουν μεταφέρει. Συγκεκριμένα, ο πατέρας μου και ο αδερφός μου είναι αυτοδημιούργητοι, έχοντας καταφέρει να διαπρέψουν στο αντικείμενό τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο πατέρας μου (Παναγιώτης Ζάγκας) είναι executive chef σε μεγάλο 5αστερο ξενοδοχείο των Σερρών και διακεκριμένος καθηγητής στο ΙΕΚ Σερρών. Ο αδερφός μου (Γιώργος Ζάγκας) είναι ιδρυτής και μάνατζερ δύο πολύ πετυχημένων καταστημάτων εστίασης στην Αμερική - Aura Espresso Room & Alexander Coffee Bae. Τέλος, η μητέρα μου αποτελεί πρότυπο ανεξάρτητης γυναίκας καθώς από μικρή ηλικία κατάφερε να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και να μεγαλώσει από τα 18 της δύο παιδιά σε μία ξένη χώρα. Είναι ο άνθρωπος που μου έχει μεταφέρει τις αξίες του να δουλεύεις και να συντηρείς τον εαυτό σου μόνη σου χωρίς να εξαρτάσαι από κάποιον άλλον. Η μητέρα μου (Φωτεινή Λαμπάκη) είναι συνιδιοκτήτρια ενός εκ των μαγαζιών του αδερφού μου και δουλεύει ως μάνατζερ του καταστήματος.

Προβλέπεται, λοιπόν, ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, στο αντικείμενό μου φυσικά που αγαπώ τόσο πολύ με σκοπό να αναπτύξω ακόμα περισσότερο τις δεξιότητές μου. Παράλληλα, σκοπεύω να συνεχίσω να διευρύνω τους ορίζοντες μου, προσθέτοντας νέες εμπειρίες και ταξίδια στο επαγγελματικό βιογραφικό μου και το άλλο, το άτυπο, που έχει ο καθένας για τη ζωή του.

 

Ακολουθήστε την Αναστασία Ζάγκα εδώ: https://www.facebook.com/anastasia.zaga

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.