Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Ιωάννης Σαπλαμίδης: Ο Σερραίος πολιτικός μηχανικός που έγραψε τον απόλυτο οδηγό εύρεσης εργασίας! (ΦΩΤΟ)

Ο Ιωάννης Σαπλαμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες αλλά οι επαγγελματικές του αναζητήσεις τον έκαναν να ταξιδέψει και να ζήσει  για χρόνια στο εξωτερικό...Της Ελένης Λαζάρου

Δουλεύοντας σε υψηλόβαθμες θέσεις σε  μεγάλες εταιρίες  στην Αγγλία, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι κατάφερε να αποκτήσει τεράστια  εμπειρία στον τομέα της αναζήτησης εργασίας σε δύσκολες και αναταγωνιστικές αγορές.Παρόλο που η καριέρα του πήγαινε όλο και καλύτερα και οι αποδοχές του αυξάνονταν ο ίδιος πήρε την απόφαση να επιστρέψει στις Σέρρες και να προσπαθήσει για ένα καλύτερο αύριο από τον τόπο του. Οι γνώσεις που έχει αποκτήσει άλλωστε του επιτρέπουν να δουλεύει  από οπουδήποτε εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις με την βοήθεια της τεχνολογίας. Aυτές τις γνώσεις και την  εμπειρία του θέλησε να τις μεταδώσει  και σε άλλους ανθρώπους ως όπλα εργασιακής επιβίωσης στην φαρέτρα  όσων  αναζητούν ή θα αναζητήσουν εργασία  στην δύσκολη εποχή που  είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει  στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία.

Μέσα από τον 50σέλιδο οδηγό εργασίας που είναι διαθέσιμος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα  οι αναγνώστες  μαθαίνουν:

  • Αναλυτική στρατηγική εντοπισμού θέσεων/ αγγελιών εργασίας
  • Αναλυτική στρατηγική προσέγγισης και επικοινωνίας με τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις θέσεις/ αγγελίες εργασίας που εντόπισαν 
  • Πενήντα (50) ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους  (Soft and Hard Skills), τις οποίες θα κληθουν  να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια μιας Επαγγελματικής Συνέντευξης εργασίας, όπως αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά μέσα από τις εννέα (9) διαφορετικές κατηγορίες του ηλεκτρονικού οδηγού.

Ο Ιωάννης Σαπλαμίδης μιλά στα SerraikaNea.gr και αποκαλύπτει ποια είναι τα μυστικά για να βρει κάποιος μία καλή δουλειά μέσω διαδικτύου αποφεύγοντας τις επικίνδυνες παγίδες….

Από πού κατάγεστε;

Κατάγομαι από τη πόλη των Σερρών, όπου μεγάλωσα και έζησα έως τα 19 μου χρόνια, στιγμή στην οποία μετέβη για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος για λόγους σπουδών. Τι σπουδάσατε και πώς καταλήξατε να κάνετε το συγκεκριμένο επάγγελμα; 

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός. Την επαγγελματική μου ιδιότητα αυτή, την εξασκώ ακόμα, παράλληλα με την άλλη μου δραστηριότητα αυτή της CVProfessionals. Τη δημιουργία της CVProfessionals την επέλεξα διότι τα χαρακτηριστικά της είναι ανθρωποκεντρικά. Με ενδιαφέρει ο παράγοντας άνθρωπος σε όλα τα φάσματα της ζωής μου. Ένας λόγος ακόμα που με έκανε να θέλω να δημιουργήσω τη δραστηριότητα μου αυτή, είναι διότι αντιλήφθηκα πως υπάρχει εκμετάλλευση ακόμα και σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο της εύρεσης εργασίας. Πώς αποκτήσατε τόσο μεγάλη εμπειρία πάνω στο κομμάτι της εύρεσης εργασίας; 

Μέσα από τη πολυετή μου εμπειρία με βάση την προσωπική μου έρευνα στην αγοράς εργασίας με στόχο να βρω θέσεις εργασίας αρχικώς για μένα, θέλησα να αποφύγω να κινηθώ τυφλά στο κυνήγι της πολυπόθητης εργασίας και αποφάσισα να μελετήσω σε βάθος έγκυρες πηγές, όπως διεθνούς κύρους επαγγελματικούς ιστοτόπους εύρεσης εργασίας, και να λάβω μέρος σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις με αντικείμενο τους Ανθρώπινους Πόρους & το Ανθρώπινο Δυναμικό, με απώτερο σκοπό να καταλάβω ποιος είναι ο αρτιότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος εύρεσης εργασίας που θα μπορούσα ο ίδιος να εφαρμόσω για τον εαυτό μου.

Η έρευνά μου σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας του ενδιαφέροντος μου, με βοήθησε να εξαγάγω σημαντικά συμπεράσματα που με τη σειρά μου θέλησα με εντιμότητα να διαθέσω σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να εντοπίσουν και να κερδίσουν την επόμενη θέση εργασίας τους με επιτυχία.


Πώς αποφασίσατε να γράψετε τον “οδηγό εύρεσης εργασίας;” 

Μου είναι απόλυτα κατανοητό να αντιλαμβάνομαι πως νιώθει ο καθένας, είτε επαγγελματίας έμπειρος ή λιγότερα έμπειρος, όταν εναγωνίως αναζητεί την επόμενή του θέση εργασία διότι πολύ απλά βιωματικά έχω περάσει από το στάδιο αυτό και εγώ.

Κατανοώντας λοιπόν την κρισιμότητα της επιτυχής έκβασης Εύρεσης Εργασίας, θέλησα την τεχνογνωσία που αποκόμισα εγώ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου να τη μεταδώσω στον καθένα που ενδιαφέρεται να μάθει τα βήματα που πρέπει να κάνει, μα και τον τρόπο με τον οποίο θα βηματίσει ώστε να αυξήσει ουσιαστικά τις πιθανότητες του, όχι μόνο να εντοπίσει επιθυμητές θέσεις εργασίας για εκείνον αλλά και να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους - κλειδιά που τις διαχειρίζονται, μα και να εκπαιδεύσει τον εαυτό του άρτια ώστε να παρουσιάσει όλες τις τεχνικές ικανότητες του  και  τις προσωπικές του δεξιοτεχνίες με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρηθεί ιδανικός υποψήφιος πρόσληψης από κάθε εταιρία.


Υπάρχουν κάποια “μυστικά” για να βρει κάποιος μία καλή δουλειά μέσα από το ίντερνετ;

Εδώ μου δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να πληροφορήσω τους αξιότιμους αναγνώστες σας, πως κανένα μυστικό δεν υπάρχει και  θα πρέπει όσο μεγάλη ανάγκη  έχουν  να βιοποριστούν μέσω της εργασίας τους, ποτέ να μη πιστέψουν κάποιον που θα τους υποσχεθεί πως γνωρίζει κάποιο αντίστοιχο μυστικό. Αν έρθουν σε επαφή με κάποιον τέτοιον άνθρωπο, ας μου επιτραπεί να δηλώσω, πως θα πρόκειται για κάποιον απατεώνα. Η μοναδική συνταγή που υπάρχει για να εντοπίσει ο οποιοσδήποτε μια υποκειμενικά ''καλή δουλειά'' για τον ίδιο είναι αυτή της '' Επαγγελματικής Μεθοδικότητας΄΄ την οποία πραγματεύεται και αναλύω διεξοδικά μέσα από τον ''Οδηγό Εύρεσης Εργασίας''.

Τέλος, θα ήθελα να επιμείνω πως ποτέ δεν πληρώνουμε εκ των προτέρων κανένα είδος αμοιβής σχετικά με μια θέση εργασίας ή μια προσφορά ούτε επίσης και για μια σύμβαση εργασίας, που κάποιος θα μας υποσχεθεί. Δια ροπάλου απαγορεύεται να συνάψει κάποιος κάθε είδους χρηματική δοσοληψία με κάποιον/ α που θα του υποσχεθεί ή θα ισχυριστεί πως του βρήκε θέση εργασίας, προκαταβολικά. Το να αμειφθεί κάποιος επαγγελματίας, ο οποίος θα μας βοηθήσει να βρούμε την επόμενη θέση εργασίας μας, ή θα τη βρει εξ ‘ολοκλήρου αυτός για μας, είναι και νόμιμο  και επαγγελματικά ηθικό αν γίνει αφού και μόνο έχει υπογράψει και συνεπώς έχει εξασφαλίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τη νέα θέση εργασίας του. Ποτέ νωρίτερα. Βεβαίως όλα τα παραπάνω πάντα προτείνω για την εξασφάλιση κάθε ενδιαφερόμενου να συνοδεύονται από μια σύμβαση συνεργασίας. 


Τι παγίδες μπορεί να κρύβει μία αγγελία; Μπορεί ένας άνθρωπος που αναζητά μία εργασία να σκεφτεί όπως το αφεντικό του; 

Ένας άνθρωπός και μπορεί και πρέπει να σκεφτεί σαν τον Προϊστάμενό του. Αυτό σκοπό έχει να διδάξει σε όλους ο ''Οδηγός Εύρεσης Εργασίας'' με τρόπο αναλυτικό μέσα από παραδείγματα αληθινών τρόπων επικοινωνίας με ανθρώπους – κλειδιά οι οποίοι διαχειρίζονται τις επιθυμητές θέσεις/ αγγελίες εργασίας της επιλογής μας μα και μέσα από Πενήντα (50) ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των δεξιοτήτων και ικανοτήτων σας (Soft and Hard Skills), τις οποίες ο καθένας θα κληθεί να παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά τη διάρκεια μιας Επαγγελματικής Συνέντευξης εργασίας. Αναφορικά τώρα με τις παγίδες, δεν θα έλεγα πως υπάρχει καμία παγίδα με τη προϋπόθεση πως θα διεκδικούμε θέσεις εργασίας που μας ταιριάζουν. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να μελετάμε τη θέση/ αγγελία εργασίας, με σκοπό να δούμε αρχικώς αν μας ταιριάζει και σε δεύτερο χρόνο να συνδέσουμε τις προϋποθέσεις της με τις ικανότητες μας. Μην υποτιμάτε καθόλου την παραπάνω διαδικασία. Μην ξεχνάτε πως όσο καλύτερα κατανοήσετε, γιατί θέλετε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να παρουσιάσετε τα επιχειρήματά σας κατά τη διάρκεια της Επαγγελματικής σας Συνέντευξης. Ο ''Οδηγός Εύρεσης Εργασίας'' αναλύει σε βάθος, όλες τις πτυχές που αφορούν τα σημεία που πρέπει να μελετήσουμε σε μια θέση/ αγγελία εργασίας. Σε ποιες χώρες έχετε εργαστεί και σε τι τομείς; 

Οι χώρες που είχα την ευκαιρία να εργαστώ ήταν η Αγγλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πιο γνωστά από τα επτά στο σύνολο στο κόσμο, αυτό του Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι. Μέσα βεβαία από την επαγγελματική μου ιδιότητα βρέθηκα για επαγγελματικούς ή και εκπαιδευτικούς λόγους στο Κατάρ, στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία και στο Χονγκ Κονγκ.


Πώς ήταν η ζωή εκεί για έναν νέο Έλληνα; Τί προοπτικές εξέλιξης είχατε εκεί; 

Κοιτάξτε, παντού υπάρχουν εύκολες και δύσκολες στιγμές στη ζωή του καθενός. Επιπρόσθετα, μη ξεχνάμε πως ως επαγγελματικός μετανάστης έχεις μια επιπλέον δυσκολία να παράγεις , με σκοπό να αποδείξεις την αξία σου. Μη ξεχνάμε όσοι δουλέψαμε στο εξωτερικό, αυτό είχαμε σκοπό να κάνουμε. Μακάρι να βρισκόμασταν εκεί για τουρισμό. Στο σημείο αυτό οφείλω όμως να παραδεχτώ το ακόλουθο το οποίο πάντα δε χάνω την ευκαιρία να λέω. Η χώρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσο διαφορετική να είναι λόγω θρησκείας, ηθών και εθίμων εμένα όπως και όλους τους επαγγελματικούς της μετανάστες μας σεβάστηκε, μας πρόσφερε ασφάλεια, μας έδωσε την ευκαιρία να ασκήσουμε τη διαφορετική μας θρησκεία, μας αντάμειψε για την εργασία μας με σωστό τρόπο, και μας έδωσε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης που ο καθένας επιζητεί ως αντάλλαγμα για τις προσφερόμενες εργασιακές του υπηρεσίες.


Πώς αποφασίσατε να επιστρέψετε στις Σέρρες; 

Δεν ήταν εύκολη αυτή μου η απόφαση τηρουμένων των εργασιακών συνθηκών που επικρατούσαν όταν αποφάσισα να επιστρέψω και που ακόμα επικρατούν στην Ελλάδα. Προσωπικά ένιωσα μέσα από την εκεί πορεία μου πως δεν ήθελα να αποδείξω περισσότερο κάτι στον εαυτό μου και πως θα επιθυμούσα να επιστρέψω στη χώρα μου εφαρμόζοντας όλη αυτή τη γνώση που κατέκτησα και απέκτησα εκεί, πίσω στην Ελλάδα.   


Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το φαινόμενο brainstorming; 

Εφιαλτικά επικίνδυνο. Δεν θα ήθελα να πολιτικοποιήσω τη συζήτησή μας μα είναι εγκληματικό η κάθε ηγεσία της χώρας μας να μην έχει στην κορυφή της ατζέντας της με έργα και όχι λόγια αν όχι την εξαφάνιση μα την αισθητή μείωση του φαινομένου αυτού. Η χώρα μας χάνει μη αναπληρώσιμό έμψυχο δυναμικό, άκρως καταρτισμένο για το οποίο ξόδεψε χρήματα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ένα δυναμικό που προσφέρεται πια δωρεάν σε κάθε χώρα για να το αξιοποιήσει μη έχοντας από μεριάς της δαπανήσει το παραμικρό. 


Ποια είναι η συμβουλή σας σε έναν νέο που έχει προσόντα; 

Να μη το βάλει κάτω και να κυνηγήσει τα όνειρα που πιστεύει ο ίδιος πως του αξίζουν  και πως μπορεί να τα κατακτήσει. Να εργαστεί σκληρά προς το σκοπό αυτό, να μη σταματά να επιμορφώνεται και να δέχεται συμβουλές, μα να μην αφήνει σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίσει για εκείνον για το μέλλον του. Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω θα προσθέσω, προσπάθεια, προσπάθεια, προσπάθεια.Να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό ή να μείνει στην Ελλάδα και να το παλέψει; 

Δύσκολη ερώτηση που είναι άκρως υποκειμενική για τον καθένα μας. Αυτό που όμως με σοβαρότητα μπορώ να πώ είναι το εξής. Η Ελλάδα όχι δυστυχώς μόνο δεν δίνει ευκαιρίες αλλά και καθημερινά από το καθένα μας στερεί νέες με κάθε τρόπο. Αν ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να φύγει στο εξωτερικό να το κάνει άμεσα. Να μη φοβηθεί η διαστάσει. Να το κάνει έως να νοιώσει πλήρης και ικανός ώστε να γυρίσει πίσω και με τη σειρά του να μεταδώσει όσα έμαθε στο εξωτερικό, γνώσεις και εμπειρίες στη χώρα και στους συμπολίτες του που τόσο πολύ ανάγκη το έχουν.Πώς μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή με τη CVProfessionals ή με σας;

Αρχικά θα του πρότεινα να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.cvprofessionals.gr , τη σελίδα της CVProfessionals και τη προσωπική μου στην επαγγελματική πλατφόρμα του LinkedIn, ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους αντίστοιχα, ή να έρθει σε επαφή μαζί μου στο τηλέφωνο, +306948255513.


https://www.linkedin.com/in/cvprofessionals-gr-57722b114/ 

και

https://www.linkedin.com/in/ioannissaplamidis/

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.