Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Αποκλειστικό: Ο Χολιγουντιανός σταρ Τζόναθαν Τζάκσον στα SerraikaNea.gr - Τι λέει για τον Σερραίο συνεργάτη του

Στα  serraikanea.gr μιλά αποκλειστικα ο Χολιγουντιανός σταρ Τζοναθαν Τζακσον. Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο γυρισμένο στο υποβλητικό Άγιο όρος ο  διασημος ηθοποιος ερμηνευει προσευχές του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στέλνοντας μήνυμα προσευχής κι ελπίδας για τις δύσκολες μέρες της πανδημίας του κοροναϊού ενώ όπως θα ακούσετε εύχεται “Καλή Ανάσταση” στα Ελληνικά. 

6ea91fca-lena-lazarou-300x280

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


Στο συγκλονιστικό βίντεο που εξασφάλισταν τα serraikanea.gr και κάνει τον γύρο του διαδικτύου  o Τζόναθαν Τζάκσον ανεβαίνει στους απόκρημνους γκρεμούς του Αγίου Όρους... Με δάκρυα στα μάτια προσευχεται στον θεο και του ζητάει να του δώσει δύναμη. Ερμηνεύει ένα τραγούδι από το άλμπουμ “Μεγάλες Ώρες” που είναι αφιερωμένο, στη μνήμη του μεγάλου ασκητή του Αγίου όρους, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, το τραγούδι αυτό

συμβολίζει την ενότητα και την ανάγκη που έχουμε όλοι τώρα, μέσα σε αυτή την επώδυνη δοκιμασία για την ανθρωπότητα να προσευχηθούμε στο Θεό. Ο τηλεοπτικός αστέρας και τραγουδιστής   είναι χριστιανός ορθόδοξος, παντρεμένος με τρία παιδιά, είναι μέλος του συγκροτήματος Enation το οποίο βρίσκεται στην Αμερική κι έχει πάρει 5 βραβεία ΕΜΥ από τα οποία το ένα το έχει αφιερώσει στο Άγιο Όρος . 

Δείτε τι μας είπε από το σπίτι του στην Αμερική όπου βρίσκεται σε καραντίνα.

Ερώτηση:  Μιλήστε μας για αυτήν την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός να οπτικοποιήσετε τις προσευχές του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή


“Οι “Προσευχές του Αγίου Ιωσήφ” βασίζονται πάνω σε ένα από τα ποιήματά του και το άλμπουμ θα ονομαστεί “Οι μεγάλες ώρες” και μου ζήτησαν να συμμετέχω ερμηνεύοντας κάποια τραγούδια στο άλμπουμ κάτι που ενθουσιασε. Όταν μου έστειλαν την μουσική με ενέπνευσαν , διαπίστωσα πως υπήρχε πολύ ομορφιά και βάθος στα τραγούδια και όταν συνδυάζεται αυτού του είδους η μουσική με ποίημα από τις προσευχές του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή αυτό ήταν πολύ παρακινητικό….”

Ερώτηση: Πως επικοινωνείτε με τον κόσμο μέσω της μουσικής ; 

“Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα και μπορεί να μας ταξιδέψει με πολλούς τρόπους. Κάποιες φορές με στίχους, άλλοτε χωρίς στίχους κι εκεί υπάρχει ένα πραγματικό μυστήριο γιατί απευθύνεται απευθείας στις καρδιές μας . Έτσι με την δική μου μουσική και την ενορχήστρωση προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής . Έρχεται  από ένα μέρος της καρδιάς η μουσική είναι μυστήριο και δώρο”

Ερώτηση :Η μουσική είναι για εσάς ένα είδος προσευχής; 

“Η προσευχή είναι η ζωή και φυσικά σε καιρούς τραγωδίας , δυσκολίας όπως είναι η πανδημία που συμβαίνει τώρα η προσευχή νομίζω πως γίνεται πιο μεγάλη και έντονη , κι έρχεται στο μπροστινό  μέρος του μυαλού των ανθρώπων αλλά πιστεύω ιδανικά η προσευχή θα πρεπε να είναι μέρος της καθημερινής μας ζωης είτε τα πράγματα πηγαίνουν καλά είτε περνάμε απο δοκιμασια και νομίζω πως όσο περισσότερο προσευχόμαστε και σχετιζόμαστε με τον Θεό σε καθημερινή βάση όταν χτυπά η κρίση αυτή η γραμμή επικοινωνίας με τον Θεό και η σχέση μας  είναι ήδη ενεργοποιημένη . Κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα σοκ για να επαναφέρουμε την προσευχή στην ζωή μας αλλά νομίζω ιδανικά θα πρεπε να προσευχόμαστε συνεχώς και αυτό μου αρέσει στο Άγιο όρος ,ότι προσεύχονται αδιάκοπα για την ζωή του κόσμου και αυτό είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας να μπομε σε αυτόν τον τρόπο προσευχής” 

“Φυσικά πιστεύω πως η μουσική είναι ένα είδος προσευχής . Ο Μπομπ Ντίλαν είπε πως η προσευχή είναι η υψηλότερη μορφή τραγουδιού και συμφωνώ  με αυτό . Κάποιες φορές αν ακούσουμε τα τραγούδια, τα τραγούδια είναι τραγούδια και προσευχές κάποιες φορές είναι πολύ ειλικρινά . Πιστεύω ένας από τους πιο καθαρτικούς τρόπους προσευχής με μουσική είναι όταν η καρδιά κλαίει κι εξωτερικεύεται ο πόνος. Είναι ένας τρόπος να είμαστε ειλικρινείς με τον Θεό και κάποιες φορές αυτό δεν μπορούμε να το εκφράσουμε με λόγια αλλά μέσα από ένα τραγούδι και μία μελωδία υπάρχει ένα πιο βαθύ κλάμα της καρδιάς που μπορεί να βγει . Ακόμη και για ανθρώπους που δεν πιστεύουν θα λεγα πως συχνά υπάρχουν τραγούδια που είναι προσευχές είτε το ξέρουν είτε όχι , εγώ έτσι τα ακούω, δεν μπορώ να τα ακούσω με άλλο τρόπο ….”

Ερώτηση: Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τον Σερραίο Κώστα Καλπατσίδη. Στην ταινία για την ζωή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή σε μία σκηνή στην οποία υποδύθηκε τον δαίμονα σας ψιθύρισε στο αυτί πως αλλάζετε την ιστορία- εννοώντας πως αν η ταινία πάει καλά θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να γυριστούν κ άλλες ταινίες με θρησκευτικό περιεχόμενο…

 

“Μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύω με τον Κώστα (Καλπατσίδη) νιώθω πως έχουμε μία βαθύτερη σύνδεση όταν δουλεύουμε μαζί και θυμάμαι εκείνη την στιγμή που αναφέρετε μαζί του ήταν κάτι αναπάντεχο όμως ταυτόχρονα και βαθύ . Νομίζω αυτή είναι η προσευχή των Πατέρων που δημιούργησαν αυτήν την ταινία, το πρότζεκτ που θα άνοιγε τις πόρτες ώστε να μπορούν να γίνουν και άλλες ταινίες σαν αυτήν. Πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν πνευματική πείνα να δουν τέτοιες ιστορίες ειδικά αν έχουν γίνει σε ένα μέρος  όπου πραγματικά δίνει αξία και όχι μόνο στο μήνυμα αλλά και στην αισθητική ομορφιά και τιμιότητα της ιστορίας.

Δεν μου αρέσουν οι ταινίες που έχουν θρησκευτικό περιεχόμενο και δεν είναι όμορφες ή αληθινές. Νομίζω πως πρέπει γίνονται ως έργα τέχνης και ως ταινίες και αν προσθέσεις σε αυτό ένα όμορφο σχετικό μήνυμα για την ανθρωπότητα τότε ακόμα καλύτερα. Οπότε με την θέληση του Θεού ίσως αυτή η ταινία αποτελέσει μία νέα αρχή για να γίνουν και άλλες τέτοιες ταινίες και σίγουρα πιστεύω πως υπάρχουν ταινίες από την Ανατολική Χριστιανική  Εκκλησία που πρέπει να ειπωθούν που δεν έχουν ειπωθεί ακόμα στην Δύση Υπάρχει αισθητική , ομορφιά και προοπτική για να δει το φως της δημοσιότητας …”

Ερώτηση: Υπάρχει κοινό για τέτοιες δημιουργίες; 

“Αυτή είναι μεγάλη ερώτηση… Πραγματικά πιστεύω πως ο Χριστός και οι τέχνες έχουν φτιαχτεί ο ένας για τον άλλον …. Στην βάφτιση ο Χριστός αποκαλείται ο υπέροχος καλλιτέχνης και πιστεύω πως είναι φυσικό για τα πλάσματα της φύσης να προσπαθούν να φτάσουν το υπερβατικό  και να φτάσουν αυτό που είναι μεγαλύτερο από αυτά και να κατακτήσουν την ομορφιά και την αιωνιότητα. Αυτό φέρνει την ζωή στο επίκεντρο και εμπνέει δουλειές με νόημα αυτές είναι οι ιστορίες που διαρκούν αιώνες είτε είναι τα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι είτε οι μεγάλοι πίνακες ζωγραφικής είτε τα κτίρια της ιστοριας , οι Εκκλησίες, υπήρχε αυτή η θεοκεντρική όψη του κόσμου και πιστεύω πως στον σύγχρονο κόσμο αυτό το στοιχείο έχει βγεί από την μουσική ιδίως στην Ποπ μουσική και στις σύγχρονες ταινίες αλλά η λαχτάρα δεν έχει φύγει από τις καρδιές των ανθρώπων έτσι πιστεύω πως σιγά σιγά  πρέπει να ξεκινήσουμε να έχουμε περισσότερη μουσική και ταινίες που να χουν κέντρο τους τον Θεό. Όχι με έναν τρόπο φτηνού προσηλυτισμού αλλά με έναν τρόπο που να έχει το βάρος κάποιων έργων τέχνης που παρά το πέρασμα του χρόνου κάνουν ακόμα εκατοντάδες, χιλιάδες και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ταξιδεύουν στην Ευρωπη για να στην Ελλάδα και την Ρωσία σε διαφορετικά μέρη για να δουν αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης . Πρέπει να τα ζωντανέψουμε αυτά τα στοιχεία από τις γενιές πριν από εμάς και να προσπαθήσουμε να κάνουμε έργα τέχνης που θα διαρκέσουν πολύ αφότου εμείς φύγουμε …”

Ερώτηση: Εσείς πως αποφασίσατε να γίνετε Χριστιανός και ποια η σχέση σας με τον Θεό; 

“Μεγάλωσα σίγουρα με την αγάπη του Χριστού  από τους γονείς μου και αυτό ήταν ένα πραγματικό δώρο αλλά μετά αυτά τα πράγματα γίνονται πιο προσωπικά αλλιώς απλά πεθαίνουν όπως μεγαλώνεις και υποχωρούν όταν ασχολείσαι με την καριέρα ή  έχεις ανησυχίες για τον κόσμο...Αλλά θα έλεγα πως δεν σχετίζομαι με τον θεό από μία προοπτική της θρησκευτικής ιδέας .Για μένα το να είμαι Χριστιανός και να μαι ερωτευμένος με τον Θεό-γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα- και δεν μπορώ να εξηγήσω πως συνέβη αυτό. Θα ταν δύσκολο να εξηγήσω και πως ερωτεύτηκα με την σύζυγό μου  και γιατί είμαστε μαζί . Απλά είμαστε. Είναι ένα παρόμοιο μυστήριο που δύσκολα διατυπώνεται . Πιστεύω πως με προσέλκυσε η ομορφιά του Χριστού , η αγάπη του για τον κόσμο, η ταπείνωση και η θυσία του για τον κόσμο . Είδα κάτι σε Αυτόν που ήταν πιο όμορφο που δεν το είχα δει πουθενά και για μένα αυτή παραμένει η ουσία. Έτσι συντάσσομαι με τον Ντοστογιέφσκι όταν είπε πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Και ο Χριστός όταν υπέστη την μεγαλύτερη ταπείνωση, δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό. Και αυτό είναι που με τράβηξε σε αυτόν .”

Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση σας με το Άγιο Όρος;

“Ξεκίνησα να διαβάζω για το Άγιο όρος όταν ανακάλυπτα την αρχαία Χριστιανοσύνη και ειδικότερα την Ανατολική Χριστιανοσύνη . Ερωτεύτηκα με το Άγιο Όρος  αμέσως, μόλις ξεκίνησα να διαβάζω για αυτό και ένιωσα ότι οι προσευχές των Πατέρων στο Άγιο όρος ήταν κατά κάποιον τρόπο μαζί μας και με κάποιον ανεξήγητο τρόπο  ένιωσα ότι αυτές οι προσευχές ήταν μαζί μου . Το ένιωσα τόσο ισχυρά και βαθιά και δύο χρόνια αργότερα ευχαρίστησα τους μοναχούς του Αγίου Όρους σε μία ομιλία μου . Έναν ή δύο χρόνια μετά από αυτό κατέληξα να πάω στο Άγιο Όρος με τον γιο μου και από τότε έχω πάει 3-4-5 φορές δεν θυμάμαι αλλά ανέπτυξα πολύ στενές σχέσεις με τους Πατέρες εκεί που δεν μπορώ καν να  περιγράψω με λόγια πόσο μεγάλη ευγνωμοσύνη νιώθω για τις προσευχές τους που μου άλλαξαν την ζωή. Νομίζω ότι είναι αδύνατον να εκφράσω με λέξεις την ομορφιά του Αγίου Όρους και τώρα γυρίζοντας αυτήν την ταινία -ντοκιμαντέρ για την ζωή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή ήταν άλλη μία απίστευτη εμπειρία στο Άγιο Όρος , δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αγαπώ το Άγιο Όρος…”

Ερώτηση: Εσείς πως θα βιώσετε το φετινό Πάσχα; 

“Αυτό το Πάσχα είναι πολύ μοναδικό και είμαι στο ίδιο μέρος που είναι ο καθένας με την έννοια οτι δεν μπορούμε να πάμε με φυσική παρουσία στην Εκκλησία για την Θεία Λειτουργία   αλλά διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα σας οικογένεια , παρακολουθούμε τις Θείες Λειτουργίες σε ζωντανή σύνδεση και αν και δεν μπορούμε να είμαστε εκεί, είμαστε μέσα στην εκκλησία και συνδεόμαστε με ότι συμβαίνει . Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στο Άγιο Όρος αφότου πήγα εκεί κι επέστρεψα στο σπίτι μου - ένα κομμάτι μας είναι ακόμα εκεί στο Άγιο Όρος και υπάρχει και ένα κομμάτι της Καρδιάς μας στο οποίο είναι το Άγιο Όρος - και αυτό ανοίγει τα πάντα στο να πω δεν είμαστε περιορισμένοι . Ξέρουμε πως ο Θεός δεν είναι περιορισμένος από  τις έννοιες της απόστασης και του χρόνου και αν είμαστε μαζί του δεν είμαστε περιορισμένοι από τον χρόνο και τις αποστάσεις. Έτσι αν είμαστε μακριά από το κτίριο της Εκκλησίας μπορούμε ακόμη να είμαστε εκεί και να συμμετέχουμε στις προσευχές και να έχουμε την εμπειρία της Χάρης του . Έχω λάβει πολλά μηνύματα από ανθρώπους , όμορφα μηνύματα , το ένα από κάποιον ιερέα στην Ρουμανία ο οποίος μου είπε πως το Πάσχα είναι μία κατάσταση καρδιάς και του μυαλού. Έτσι είναι αδύνατον να πάρουν το Πάσχα μακριά από εμάς όταν είναι στην καρδιά μας. Γι`αυτό εστιάζουμε στην χαρά της Ανάστασης και να ζούμε στο μέγιστο αυτήν την εμπειρία έστω κι αν για λίγο είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον.” 

Ευχαριστούμε πολύ. Καλή Ανάσταση 

“Απλά θέλω να  πω ευχαριστώ τόσο πολύ σε όλους για την υποστήριξη και τις προσευχές και τα μηνύματα που λαμβάνω το τελευταίο διάστημα και προσεύχομαι ωστε εσεις και η οικογένειά σας να είναι ασφαλής υγιής και όσο φθάνουμε στο Πάσχα θέλω να πω Χριστός Ανέστη!”

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο: 

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 


Την διασκευή και απόδοση του ποιήματος από τους αυθεντικούς στίχους, έκανε ο ποιητής Α. Φωτεινός.

Την ερμηνεία ο Jonathan Jackson, από τις ΗΠΑ και την σύνθεση ο Ανδρέας Κατσιγιάννης από την Ελλάδα


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ερμηνεία:Jonathan Jackson

Απόδοση ποιήματος: Α. Φωτεινός

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Φωνητικά: Απόστολος Μόσιος

Απόδοση του ποιήματος στα Αγγλικά: Γιάννης Καραλάκος

Μίξη-mastering: Απόστολος Μόσιος

Σκηνοθεσία: Α. Φωτεινός


Το άλμπουμ είναι παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Ο πόθος της αγάπης σου πλήγωσε την ψυχή μου

Και κάθε άλλος έρωτας έφυγε απ’ την ζωή μου

Αγάπη της καρδιάς μου, αέρας της πνοής μου

Φώς νοητό γλυκύτατο ο έρως κι ισχύς μου


Πιστεύω η αγάπη σου αυτή θα μ’ οδηγήσει

Και την γλυκιά αγκάλη σου αυτή θα μου χαρίσει

Δεν υποφέρω δεν μπορώ στιγμή τον χωρισμό σου

Φλογίζομαι και καίγομαι από του έρωτός σου


Θέ μου , έλα. Θέ μου, έλα.


Φώτισε την ψυχή μου τον νου και την καρδιά

Δώρισε και στο σώμα μου απάθειας δροσιά

Άστραψε στον νου μου τον θείο φωτισμό σου

Την λαμπροτάτη κίνηση της θείας γνώσεώς σου


Πιστεύω η αγάπη σου αυτή θα μ’ οδηγήσει

Και την γλυκιά αγκάλη σου αυτή θα μου χαρίσει

Δεν υποφέρω δεν μπορώ στιγμή τον χωρισμό σου

Φλογίζομαι και καίγομαι από του έρωτός σου

Θέ μου , έλα. Θέ μου, έλα.Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.