Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Τζένη Πετρίδου: Η Σερραία εκπαιδευτικός που ζει στο Λονδίνο περιγράφει πως είναι η ζωή την εποχή του κορονοΪού - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Τζένη Πετρίδου κατάγεται από τις Σέρρες αλλά μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.


Σπούδασε φιλολογία αλλά το επίπεδο της ζωής στην Ελλάδα δεν την ικανοποιούσε . Έτσι εν μέσω της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να αναζητήσει μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Το Λονδίνο την τραβούσε σαν μαγνήτης έτσι αποφάσισε να μεταναστεύσει εκεί. Με τα προσόντα της βρήκε εύκολα δουλειά σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο όπου διδάσκει αρχαία Ελληνικά και Λατινικά ενώ εκεί έμελλε να βρει και το άλλο της μισό και να δημιουργήσει την οικογένειά της.  Την ώρα που ο κορονοΪός μαστίζει την Μεγάλη Βρετανία και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε 24ωρο η Τζένη Πετρίδου μένει στο σπίτι της και προσπαθεί να εφαρμόζει κατά γράμμα όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Από εκεί μιλά στα serraikanea.gr για την κατάσταση στην Αγγλία, την αγωνία των ανθρώπων για την εξέλιξη της πανδημίας , για το τι εφαρμόζεται στην εκπαίδευση στην Αγγλία αλλά και για την νοσταλγία της για τις Σέρρες….


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


6ea91fca-lena-lazarou-300x280

Από που κατάγεστε και πως αποφασίσατε να μεταναστεύσετε; 


Κατάγομαι από τις Σέρρες αλλά το πατρικό μου και ο τόπος που μεγάλωσα είναι η Θεσσαλονίκη.  Αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα πριν από 5 χρόνια. Με γνώμονα την αλλαγή και την περιπέτεια μπήκα στο αεροπλάνο για μια νέα ζωή.


Πως προέκυψε η Αγγλία; 


 Η Αγγλία και συγκεκριμένα το Λονδίνο ήταν ένας τόπος που είχα επισκεφτεί στο παρελθόν και μπορώ να πω ότι αμέσως ένιωσα την ανάγκη να συνεχίσω τη ζωή μου εκεί. Φυσικά η οριστική απόφαση πάρθηκε 11 χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη στο Λονδίνο. Ας πούμε ότι είτε τότε ήμουν έτοιμη ή το ένστικτο μου με επιβεβαίωσε αργότερα.


Πως είναι η ζωή στο Λονδίνο για μία Ελληνίδα; 


Η ζωή στο Λονδίνο όπως και σε κάθε ξένη χώρα είναι σαφώς διαφορετική από την Ελλάδα. Νοοτροπίες, επαγγελματική αποκατάσταση και καθημερινότητα απέχουν παρασάγγας.  Όπως λέει και ο σοφός λαός μας όμως, όπου γης και πατρίς, οπότε είναι καθαρά στο χέρι του καθενός να χτίσει τη ζωή του οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. Ειναι πιο εύκολη η κατάσταση σαφώς για κάποιον που μεταναστεύει συνειδητά όπως εγώ.


Που εργάζεστε; 


Είμαι καθηγήτρια αρχαίων και λατινικών σε ιδιωτικό κολέγιοΠως είναι η ψυχολογία των ανθρώπων; Υπάρχει πανικός; 


 Σαφώς οι άνθρωποι έχουν πανικοβληθεί. Δεν κυκλοφορούν όπως πριν και προσπαθούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για τα απαραίτητα. Το μέλλον είναι αβέβαιο όπως παντού και όλοι νιώθουν ανασφάλειαΠοια είναι η άποψη σας για τον τρόπο που η κυβέρνηση της χώρας αντέδρασε στην εξάπλωση της πανδημίας; Θεωρείτε πως υπήρξε καθυστέρηση; 


 Η Μεγάλη Βρετανία καθυστέρησε σημαντικά να λάβει μέτρα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κύριος φοβος ήταν το πλήγμα στην οικονομία όσο σκληρό και να ακούγεται. Η παροχή υπηρεσιών είναι η βάση της αγγλικής οικονομίας και οποιαδήποτε άμεση και αυστηρή απόφαση για κλείσιμο των επιχειρήσεων θα ήταν βαρύ πλήγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα έγινε το Brexit και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την οικονομία και το μέλλον σε τέλμα. Σαφώς οι πολίτες δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά αυτή τη στιγμή εστιάζουν στο αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον καθώς πολλοί έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν γνωρίζουν πως θα επιβιώσουν στη συνέχεια.


Αντίστοιχα ποια είναι η άποψή σας για τους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης; 


Σαφώς η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έβαλε μπροστά τον ανθρώπινο παράγοντα παίρνοντας δραστικά μέτρα από την αρχή. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καθώς τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα. Φυσικά οι οικονομικές συνέπειες δε θα αργήσουν να έρθουν αλλά προς το παρόν οι άνθρωποι είναι πιο ασφαλείς
Τι μέτρα έχουν παρθεί εκεί στα σχολεία όσον αφορά την συνέχιση των μαθημάτων και τις εξετάσεις; 


Οι εθνικές εξετάσεις ακυρώθηκαν και οι οργανισμοί που καθορίζουν τα θέματα θα βασιστούν κατεξοχήν στη δουλειά των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι δάσκαλοι θα προβλέψουμε τη βαθμολογία των υποψηφίων και μέσω της αξιολόγησης μας θα μπορέσουν να εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.Πόσο διαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας από αυτό της Ελλάδας; 


 Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Αγγλία είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας. Σαφώς και υπάρχουν εθνικές εξετάσεις αλλά η ύλη είναι πολύ λιγότερη και ο χρόνος που έχουν οι υποψήφιοι στη διάθεσή τους για να την καλύψουν, διπλάσιος. Φανταστείτε ότι για 2 χρόνια οι μαθητές διδάσκονται μόνο τα μαθήματα που θα τους εξασφαλίσουν μια θέση στο πανεπιστήμιο. Ακόμα μεγάλες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία. Στα δημόσια Ο δάσκαλος καλείται να παίξει περισσότερο το ρόλο του γονιού ενώ στα δημόσια αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα αποτελέσματα.
Σας λείπουν οι Σέρρες; 


Φυσικά αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι οι άνθρωποι μου.


Θα το σκεφτόσασταν να επιστρέψετε μόνιμα; 


Μετά από 5 χρόνια παραμονής μου στην Αγγλία μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν θα επέστρεφα στην Ελλάδα. Έφτιαξα τη ζωή μου εδώ, την καριέρα μου και ξεκίνησα την οικογένεια μου. Ο σύντροφος μου δεν είναι Έλληνας οπότε φαντάζεστε ότι αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Φυσικά ποτέ μη λες ποτέ, γιατί όπως λέει και μια παροιμία όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά. Από προσωπική επιλογή πάντως θέλω να μείνω εδώ.


Ακολουθήστε την Τζένη Πετρίδου στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/jenny.petridou

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.