Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Λίτσα Σαλτζή: Η Σερραία που πήγε μόνη της στη Σουηδία με 3 παιδιά και τα κατάφερε! (ΦΩΤΟ)

Η Λίτσα Σαλτζή είναι νοσοκόμα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Καμήλα Σερρών...

Κόρη βιοπαλαιστών βγήκε από μικρή στον αγώνα  μεροκάματο βοηθώντας τους δικούς της ενώ σε πολύ νεαρή ηλικία παντρεύτηκε κι έγινε μητέρα τριών παιδιών. Όταν τα πράγματα στη ζωή της δεν πήγαν όπως ονειρεύτηκε πάλεψε για αυτά, αλλά στην ελληνική επαρχία τα πράγματα ήταν δύσκολα. Δίχως καμία βοήθεια, χωρίς γνωστούς και κομπόδεμα, μη γνωρίζοντας την γλώσσα, πήρε τα τρία της παιδιά και πήγε στην Σουηδία. Εκεί δεν την περίμεναν με στρωμένο κόκκινο χαλί. Ο δρόμος της ήταν στρωμένος με αγκάθια. Συνάντησε δυσκολίες και εκμετάλλευση. Οπλισμένη με δύναμη, υπομονή, επιμονή κι έχοντας κάψει τις γέφυρες επιστροφής προς την Ελλάδα κατάφερε να μείνει, να βρει μια καλή δουλειά ως νοσοκόμα και να ξεκινήσει τις σπουδές της ως ψυχίατρος. Από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας με τη θαλασσινή αύρα και τη μακραίωνη παράδοση στη ναυτιλία- το  Γκέτεμποργκ- διηγείται την ιστορία της στα SerraikaNea.gr

THΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Από πού κατάγεσαι;

Από την Άνω Καμήλα Σερρών

 

Πώς βρέθηκες από την Άνω Καμήλα στο  Γκέτεμποργκ ;

Έφυγα πριν από 5 χρόνια. Είχα μία ανιψιά εδώ που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα. Επέλεξα την Σουηδία γιατί ήθελα ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μου. Η Σουηδία είναι μακράν η καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του. Από την στιγμή που γεννιούνται μέχρι να γίνουν 21 χρονών το κράτος τους παρέχει τα πάντα. Και μετέπειτα στις σπουδές τους οι γονείς δεν επιβαρύνονται καθόλου όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Οπότε φαντάζομαι πως θα εντυπωσιάστηκες με τις διαφορές των δύο κρατών ε;

Έπαθα πολιτισμικό σοκ. Πραγματικά. Πρώτα από όλα τα παιδιά κάθε λίγους μήνες πηγαίνουν στον οδοντίατρο και ο γονιός δεν πληρώνει όπως γίνεται στην Ελλάδα. Βάζουν σιδεράκια, κάνουν καθαρισμούς και ό,τι άλλο χρειάζονται…

Ένα άλλο που μου έκανε φοβερή εντύπωση: Εγώ εδώ εργάζομαι σκληρά. Όπως όλες οι μαμάδες και ιδίως οι Ελληνίδες είχα μεγάλη έγνοια τι θα κάνω με το φαγητό των παιδιών μου. Είσαι μητέρα και καταλαβαίνεις πόσο μεγάλη ευθύνη είναι να αγοράζεις τόσα τρόφιμα και να τα μαγειρεύεις. Εδώ μόλις σχολάω από την δουλειά τα παιδιά μου είναι ταϊσμένα. Έχουν φάει πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό. Επίσης όλα τα παιδιά κάνουν κολύμβηση στο σχολείο δυο φορές την εβδομάδα. Εδώ η έννοια του φροντιστηρίου είναι άγνωστη. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Όλες οι γνώσεις παρέχονται στα παιδιά εντελώς δωρεάν. Θα σου πω και κάτι που το λέω και ανατριχιάζω. Οι Σουηδοί σέβονται τους μετανάστες. Φροντίζουν ώστε να διδάσκονται στο σχολείο και τη μητρική τους γλώσσα. Στο σχολείο των παιδιών μου δεν υπήρχαν άλλα ελληνόπουλα. Όταν ήρθαμε προσέλαβαν Έλληνα δάσκαλο και τους κάνει ιδιαίτερα μαθήματα για να μην ξεχάσουν τα ελληνικά. Αν αυτό δεν είναι πολιτισμός τι είναι; Συγκλονίστηκα. Επίσης η μικρή μου κόρη είναι 9 χρονών και ξεκινά να μαθαίνει τέταρτη ξένη γλώσσα. Στο σχολείο. Δωρεάν.

Μια και ανέφερες το φαγητό. Πώς είναι το φαγητό εκεί;

Εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία. Μπορείς να φας τα πάντα. Ελληνικό, τουρκικό, ασιατικό….Όλοι τρώνε έξω. Δεν μαγειρεύουν. Κάνουν ένα διάλειμμα από τις δουλειές τους και τρώνε σε εστιατόρια. Η κουζίνα της Σουηδίας μοιάζει πολύ με αυτήν της Γερμανίας. Σπεσιαλιτέ της είναι το λουκάνικο. Οι Σουηδοί τρελλαίνονται για τα ελληνικά φαγητά και συμπαθούν τους Έλληνες. Δεν ένιωσα ποτέ ρατσισμό ενώ αντίθετα τον ένιωσα από μουσουλμάνους.

 

Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες εκεί;

Ναι. 3500. Και αρκετοί Σερραίοι οι οποίοι είναι επιτυχημένοι. Από τον Αη-Γιάννη, τα Ίβηρα, την Πρώτη Σερρών….Τελευταία έρχονται και πολλοί νέοι από τις Σέρρες για σπουδές.

 

Με τον καιρό και την παρατεταμένη μέρα και νύχτα πώς τα πας;

Τα 'χω συνηθίσει όλα. Εμένα κατάθλιψη μου προκαλεί μόνο το να μην βρίσκω δουλειά και να μην έχω να ταϊσω τα παιδιά μου. Όλα τα άλλα συνηθίζονται.


Για σένα εργασιακά πώς ήταν τα πράγματα;

Τώρα πολύ καλά. Δεν ήταν βέβαια έτσι από την αρχή. Δυστυχώς τα πρώτα χρόνια συνάντησα δυσκολίες . Και αυτό που με πίκρανε περισσότερο ήταν ότι εδώ στην ξενιτιά γνώρισα την εκμετάλλευση από Έλληνες που περίμενα πως θα με βοηθούσαν.

 

Τι είδους εκμετάλλευση;

Δεν μου έκαναν συμβόλαιο ώστε να 'μαι νόμιμη. Εδώ οι νόμοι είναι αυστηροί. Αν σε πιάσουν να δουλεύεις “μαύρα” η Πρόνοια σου παίρνει τα παιδιά. Έκανα υπομονή, έψαξα και βρήκα άλλη δουλειά και τα κατάφερα. Εδώ το κράτος είναι υποστηρικτικό. Σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις την γλώσσα. Δεν είναι μόνο δωρεάν. Σε πληρώνει για να πας. Και σε βοηθάει να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

 

Τώρα τι δουλειά κάνεις;

Εδώ έκανα πολλές δουλειές. Από καθαριότητα μέχρι σε φορτηγά… Τώρα κάνω επιτέλους αυτό που σπούδασα. Είναι νοσηλεύτρια όπως στην Ελλάδα. Κια έγινα μόνιμη δημοτική υπάλληλος σε ένα γηροκομείο. Μόνο που εδώ ο μισθός μου είναι εξαπλάσιος από ό,τι στην Ελλάδα. Και δεν θα μείνω στάσιμη. Στα 39 μου αποφάσισα να γίνω αυτό που πάντα ήθελα. Ψυχίατρος. Ξεκινάω τις σπουδές μου το Σεπτέμβριο. Μου δίνουν την δυνατότητα να κρατήσω τη δουλειά μου και με υποστηρίζουν οικονομικά για να καλύψω το κόστος των σπουδών μου.

Το κράτος πρόνοιας είναι καταπληκτικό. Εμένα που είμαι μονογονεϊκή οικογένεια με υποστηρίζει για τα παιδιά μου.

 

Γιατί ψυχίατρος;

Το ήθελα και στην Ελλάδα αλλά εκεί δεν μου δόθηκε η δυνατότητα όταν το αποφάσισα. Το θέλω μάλλον επειδή είχα προσωπικά προβλήματα που με πήγαν πίσω και δεν ήξερα πώς να τα αντιμετωπίσω. Θέλω να βοηθήσω κόσμο. Κυρίως γυναίκες.

 

Τι θα έλεγες σε γυναίκες που νιώθουν ότι είναι εγκλωβισμένες και δεν βλέπουν φως στο μέλλον τους;

Αφού τα κατάφερα εγώ που ήρθα σε μια ξένη χώρα μόνη μου με 3 παιδιά δίχως να ξέρω την γλώσσα ή να έχω γνωστούς μπορεί να το κάνει η καθεμία. Η συμβουλή μου όμως είναι να το οργανώσουν καλύτερα. Να κάνουν έρευνα πριν ξεκινήσουν. Θα γλιτώσουν μεγάλη ταλαιπωρία και θα σταθούν στα πόδια τους πιο γρήγορα.

 

Σου λείπουν οι Σέρρες;

Πολύ. Και οι συγγενείς μου. Τους παίρνω 10 φορές τη μέρα τηλέφωνο. Και οι φίλες μου. Και οι βόλτες μας.  Έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ αλλά δεν σκέφτομαι να επιστρέψω. Θα μείνω εδώ για να έχουν τα παιδιά μου ένα καλύτερο αύριο.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.