Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Συνέντευξη: Βασίλης Ρόζος - Ο Σερραίος δημοσιογράφος του STAR στα SerraikaNea.gr - Oι αναμνήσεις από τις Σέρρες και τα σχέδια για το μέλλον

Τον Βασίλη Ρόζο τον ξέρω εδώ και πολλά χρόνια. Τον συνάντησα πολλές φορές στο πεζοδρόμιο του ρεπορτάζ. Τον παρακολούθησα να καλύπτει κορυφαία γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα με τρόπο που θα πρεπε να διδάσκεται στις σχολές δημοσιογραφίας.

Τον είδα να καλύπτει με εγκυρότητα καίρια Υπουργεία. Σε όλα τα πόστα που τον πέτυχα ήταν από τους πιο φιλικούς και συναδελφικούς δημοσιογράφους , πρόθυμος να βοηθήσει όποιον δεν είχε τις δικές του γνώσεις.  Έμαθα πως είναι -μισός- Σερραίος από την σύζυγό του και αγαπημένη μου φίλη -κι επίσης εξαιρετική δημοσιογράφο- Λίλιαν Τσουρλή. Σε ένα “καραούλι” όπως αποκαλούμε εμείς οι δημοσιογράφοι τα θέματα που έχουν μεγάλη αναμονή , πιάσαμε την συζήτηση για τον τόπο καταγωγής μας. “Ο Βασίλης έχει ρίζες από τις Σέρρες και τις λατρεύει. Το χωριό της μαμάς του είναι η Περιχώρα ” μου είπε. “ Και συχνά ανεβαίνουμε οικογενειακώς στην όμορφη πόλη σας”... Του ζήτησα  μία συνέντευξη και δέχτηκε με χαρά….

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ Ποια είναι η σχέση σου με τις Σέρρες ;


Η σχέση μου με τις Σέρρες ξεκινά από τα  παιδικά μου χρόνια.Η μητέρα μου κατάγεται από την Περιχώρα Σερρών.Εργάστηκε ως νοσοκόμα στις Σέρρες και εκεί γνωρίστηκε και με τον πατέρα μου,ο οποίος καταγόταν από το Αίγιο αλλά υπηρέτησε σαν αξιωματικός στις Σέρρες αρκετά χρόνια.


Έχεις παιδικές αναμνήσεις από το χωριό της μαμας;


Φυσικά.Κάθε καλοκαίρι οι γονείς μου,μας έπαιρναν με την αδελφή μου και πηγαίναμε διακοπές για 2 εβδομάδες στη Σκοπιά Σερρών,εκεί όπου ζεί η αδελφή της μητέρα μου.Αν θυμάμαι καλά μέχρι τα είκοσί μου ,κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε για διακοπές στο χωριό της μαμάςΤι θυμάσαι πιο εντονα;


Επειδή ο θείος μου στη Σκοπιά ήταν κτηνοτρόφος και είχε πολλά ζώα ελεύθερης βοσκής,θυμάμαι πολύ έντονα τις βόλτες που κάναμε στο βουνό ,σαν βόλτες τις έβλεπα εγώ,πηγαίνοντας κάθε απόγευμα να μαζέψουμε τα ζώα.Θυμάμαι το εκκλησάκι που είναι στην κορυφή του βουνού πάνω από την Σκοπιά,τον προφήτη Ηλία,που σχεδόν καθημερινά ο θείος μου περνώντας από εκεί άναβε το καντηλάκι.


Τι σου αρέσει στις Σέρρες και τι σου λείπει πιο πολύ ;

Η Σερραϊκή μπουγάτσα,μου αρέσει πάρα πολύ και μου λείπει.Πέρα από τα αστεία,μου αρέσει πολύ η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.Κάθε καλοκαίρι πριν πάμε στο χωριό,κάναμε στάση στην περιοχή και μας άρεσε πάρα πολύ.Μου λείπει όμως πολύ και ο φιλόξενος κόσμος στο χωριό της μητέρας μου.Ξέρεις; οι περισσότεροι σε αυτά τα χωριουδάκια έχουν ποντιακή καταγωγή και οι πόντιοι είναι φημισμένοι για τη φιλοξενία τους. 


Ανεβαίνετε καθόλου οικογενειακώς; Αρέσει η πόλη στην σύζυγο και τον γιο σας;

Όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες ,επισκεπτόμαστε την περιοχή.Όχι τόσο συχνά όσο θα θέλαμε αλλά κάθε 2-3 χρόνια όλο και ξεκλέβουμε κάποιες ημέρες για να επισκεφθούμε τα ξαδέλφια μας που ζουν στο χωριό.Με κάποια μάλιστα από αυτά έχουμε πάρα πολύ συχνή τηλεφωνική επαφή,καθώς και με την αδελφή της μητέρας μου.Πιστεύεις πως ο Νομος Σερρών θα μπορούσε να έχει καλύτερη προώθηση γενικώς ωστε να προσελκύει και περισσότερο κόσμο για τουρισμό; και με ποιον τρόπο;

Κοίτα,όντως ο νομός θα μπορούσε να έχει καλύτερη τουριστική παρουσία.Αν και τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κάτι πάει να κινηθεί.Με επίκεντρο τη λίμνη Κερκίνη αλλά και το χιονοδρομικό του Λαϊλιά και με τη βοήθεια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του τουρισμού, πιστεύω πως ο νομός Σερρών μπορεί να γίνει σιγά σιγά ένας από τους νομούς που θα πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμη πιο εύκολα εάν μπει και ο αγροτουρισμός στη ζωή των ντόπιων ,οι οποίο ασχολούνται με τις καλλιέργειες αλλά και με την κτηνοτροφία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει και γι αυτή την περίπτωση πολλά προγράμματα ,τα οποία όμως κάποιος από τον δήμο ή την περιφέρεια ,θα πρέπει να ασχοληθεί και να τα υποδείξει στους ανθρώπους.


Με την δημοσιογραφία πως “έμπλεξες”; Στη δημοσιογραφία «μπήκα» …κατά λάθος.Σπούδαζα τοπογράφος στην Αθήνα και έψαχνα να βρω κάποια δουλειά,οποιαδήποτε,για να βγάζω τα έξοδά μου και να ελαφρύνω οικονομικά την οικογένειά μου.Τότε μου είπε η φίλη μου Νατάσα Ράγιου,με την οποία μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά στο Αίγιο και είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της στη δημοσιογραφία,πως αν ήθελα θα μπορούσα να δουλέψω ως βοηθός σε κάποια εκπομπή στο ραδιόφωνο του Flash.Και έτσι ξεκίνησε και η επαγγελματική μου καριέρα χωρίς να το έχω καταλάβει.Το μικρόβιο βέβαια το είχα ,γιατί τα τρια προηγούμενα χρόνια στο Αίγιο,είχα ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο στον «ΑΧΑΪΑ 103,8 FM».Ακολούθησε η ΕΡΤ και όταν ξεκινούσε το STAR ,η πρόταση για να εργαστώ στο νέο-τότε-κανάλι ,την οποία και αποδέχθηκα.Η τοπογραφία πέρασε σε δεύτερη μοίρα,αν και πήρα το πτυχίο μου δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα του τοπογράφου.Μέχρι και σήμερα εργάζομαι στο STAR,έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια για την καλύτερη επαγγελματική μου κατάρτιση.Κυρίως όμως έχοντας «διανύσει» χιλιάδες χιλιόμετρα στους δρόμους για τις ανάγκες του ελεύθερου ρεπορτάζ και έχοντας καλύψει σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα καθώς και τα ρεπορτάζ αρκετών υπουργείων όπως του υπ.Εσωτερικών,του ΥΠΕΧΩΔΕ του υπουργείου Μεταφορών.Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στο γραφείο συντονισμού ρεπορτάζ προσφέροντας από αυτή τη θέση πλέον στο κανάλι που εργάζομαι και προσπαθώντας να βοηθήσω και να μεταδώσω όσο καλύτερα μπορώ τις γνώσεις μου γύρω από το επάγγελμα σε νεότερους συναδέλφους μου.Εσυ τι κανεις αυτην την περιοδο επαγγελματικα;

Τα τελευταία  χρόνια ασχολούμαι μόνο με το STAR.Μαζί με μια φίλη και τη σύζυγό μου εκδίδαμε ένα free press περιοδικό ,του οποίου όμως αναστείλαμε την έκδοση λόγω κρίσης.Ήμουν επίσης και ένας από τους διαχειριστές ενός πολύ γνωστού blog του οποίου και αυτού αναστείλαμε τη λειτουργία ,όχι όμως λόγω κρίσης αλλά λόγω έλλειψης χρόνου. Οπότε αυτό το διάστημα είμαι ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις στο STAR. 


Πως βλέπεις τα πράγματα στην ελληνικη τηλεόραση και τις ειδησεις ;

Η τηλεόραση είναι από τις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Έγιναν τεράστιες περικοπές με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας στο πρόγραμμα αλλά και χιλιάδες απολύσεις.Πάνω από το 50% των συναδέλφων μου έχουν μείνει άνεργοι. Μέσα σε όλο αυτό αλλά και σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας κάποιων να απαξιώνουν συστηματικά τη δουλειά των δημοσιογράφων προκειμένου να εξυπηρετήσουν δικούς τους λόγους, απαξιώθηκαν και οι ειδήσεις. Τα δελτία ειδήσεων σήμερα για αρκετούς αποτελούν προϊόν συνομωσίας κατά των συμφερόντων τους ,όταν λένε αυτά που δε θέλουν να ακούσουν, είναι όμως έγκυρα και τα επικαλούνται όταν λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν. Προσωπικά πιστεύω πως σήμερα τα δελτία ειδήσεων είναι  πιο έγκυρα από ποτέ. Και αυτό γιατί μέσα στην κρίση υπήρξαν ελάχιστοι που κατάφεραν να αμαυρώσουν ολόκληρο το κλάδο και τώρα όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούμε να αποδείξουμε πως δεν είμαστε «αλήτες και ρουφιάνοι» αλλά είμαστε δημοσιογράφοι. Γι αυτό και προσέχουμε ακόμη περισσότερο.Τα κανάλια βέβαια είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και θέλουν να έχουν κέρδη.Και για να έχουν κέρδη πρέπει να έχουν και τηλεθέαση.Παλαιότερα η τηλεθέαση στα δελτία ειδήσεων χτιζόταν και με κάποιες υπερβολές. Σήμερα η τηλεθέαση των δελτίων χτίζεται μόνο με αξιοπιστία. Και αυτό το έμαθαν και οι ιδιοκτήτες και γι αυτό μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας.


Διαβάζεις SerraikaNea.gr?

Καθημερινά διαβάζω πάρα πολλά sites λόγω της μορφής της δουλειάς μου. Από τα πρώτα όμως που θα ανοίξω για να ενημερωθώ για τα νέα της επαρχίας είναι  αυτά από τους τόπους καταγωγής μου. Από το Αίγιο ανοίγω το filodomos.gr και από τις Σέρρες τα serraikanea.gr.


Ποια είναι τα σχέδια σου για το μελλον;

Λένε πως ο Θεός βλέπει τους ανθρώπους να κάνουν σχέδια και γελάει.Οπότε ο μοναδικός μου στόχος είναι να πετυχαίνω το καλύτερο απότελεσμά σε ό,τι κάνω και από εκεί και πέρα όλα έρχονται.
Δείτε περισσότερα για τον Βασίλη Ρόζο εδώ: https://www.facebook.com/eleni.lazarou.184

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.