Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Δημήτρης Θεοδοσίου: Ο Σερραίος που αγαπάει το κρασί

Οι  παιδικές αναμνήσεις του Δημήτρη Θεοδοσίου έχουν έντονο άρωμα κρασιού. Θυμάται έντονα όλα τα στάδια της παραγωγής του...

Θυμάται τον πατέρα του κάθε μεσημέρι σαν γύριζε από την δουλειά να παίρνει το τρακτέρ και τον μικρό Δημήτρη και να πηγαίνουν μαζί στα αμπέλια τους. Εκεί να τα φροντίζουν με αγάπη , να τα κλαδεύουν , να μαζεύουν τα σταφύλια….Θυμάται τον τρύγο που γινόταν παραδοσιακά με το πάτημα των σταφυλιών και τις μυρωδιές που πλημμύριζαν το κτήμα τους. Ο πατέρας του καλλιεργούσε τα αμπέλια από χόμπι και διέθετε το κρασί στους φίλους του. 

Ο Δημήτρης θυμάται την ανυπομονησία που τον κυρίευε να πάει να δει αν τα σταφύλια μεγάλωσαν ή άλλαξαν χρώμα και τον ενθουσιασμό του όταν όλα πήγαιναν καλά. Τα χρόνια περνούσαν και το πάθος του Δημήτρη για τα κρασιά μεγάλωνε. Έτσι σπούδασε οινολογία αλλά και  φυτική παραγωγή και αποφάσισε να κάνει την αγάπη του   επάγγελμα ανοίγοντας το δικό του οινοποιείο. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με τους ειδικούς….Γράφει η Ελένη Λαζάρου 
[serraikanea.gr]

Ο Δημήτρης Θεοδοσίου γεννήθηκε το 1985 ,  μεγάλωσε στην Λάρισα και ζει στη Μαρμαρίνη Αγιά αλλά δηλώνει Σερραίος καθώς ο πατέρας του Θωμάς κατάγεται από την Πεντάπολη Σερρών. Οι δεσμοί του με τις Σέρρες ισχυροί αφού έχουν πολλούς συγγενείς στην Πεντάπολη την οποία επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία. Αυτό που θυμάται πιο έντονα από το Πάσχα στο χωριό είναι το “κάψιμο του Ιούδα” .


Πώς βρεθήκατε στην Λάρισα;

Εγώ γεννήθηκα στην Λάρισα αλλά ο πατέρας μου κατάγεται από την Πεντάπολη των Σερρών. Από την Λάρισα κατάγεται η μητέρα μου η οποία δούλευε σε παιδικό σταθμό και ο πατέρας μου την ακολούθησε. Ο ίδιος δούλευε στον ΟΤΕ στην Αθήνα και για χρόνια έκανε το δρομολόγιο Αθήνα- Λάρισα και το αντίστροφο . Τελικά από το 1984 εγκαταστάθηκε στην Λάρισα.

Πώς ξεκίνησε να ασχολείται με το κρασί;

Είχε ο παππούς μου αμπέλια στις Σέρρες και είχε κάποιες γνώσεις πάνω στην καλλιέργεια. Έτσι το ξεκίνησε και στην Λάρισα από χόμπι. Του άρεσε όμως πολύ θυμάμαι. Και ακόμα του αρέσει.  Θυμάμαι πως πάντα μόλις σχολούσε από την δουλειά του αντί να καθίσει στο σπίτι να ξεκουραστεί ,άλλαζε ρούχα και πήγαινε στο αμπέλι. Κι εγώ τον περίμενα πως και πως να πάω μαζί του.

Το αγάπησα πολύ κι εγώ . Να φανταστείς ότι πρώτα πήρα δίπλωμα για τρακτέρ και μετά για αυτοκίνητο….και σιγά σιγά  έφτασα να ανοίξω το δικό μου οινοποιείο, όπου έχω  ξεκινήσει την παραγωγή κρασιού Βιολογικής Γεωργίας!

Τι ποικιλίες κρασιών παράγετε δηλαδή;

Παράγουμε περίπου 15 τόνους. Δύο ποικιλίες κρασιών  ροδίτη ασύρικο και μοσχάτο με μαλαγουζιά, ροζε πολυποικιλιακό και τρείς ποικιλίες κόκκινου:  αλικάντε πουσκετ ημιγλυκο - ξινόμαυρο με σιραχ και σιραχ παλαιωμένο σε βαρέλι.  Παράγουμε επίσης εξαιρετικό πετιμέζι.

Πού τα διαθέτετε;

Κυρίως στην Λάρισα και την Αγιά αλλά και σε φίλους μας στις Σέρρες.

Σκέφτεστε τις εξαγωγές;

Εννοείται. Με αργά και σταθερά βήματα. Κυρίως Ιταλία και Γερμανία.

Θεωρώ πως τα ελληνικά κρασιά είναι εξαιρετικά  και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα κρασιά   απλά δεν έχουν προωθηθεί όσο θα πρεπε. 


Η επιχείρησή σας είναι μεγάλη;

Μεγαλώνει σταδιακά Προς το παρόν όλες τις δουλειές τις κάνω εγώ με την βοήθεια του πατέρα μου.

Το κτήμα σας είναι επισκέψιμο από ιδιώτες και σχολεία;

Εννοείται είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Εδώ στην Λάρισα έχουμε πολύ καλούς φίλους τα μέλη του συλλόγου των Σερραίων της Λάρισας και που και που διοργανώνουμε “σερραϊκές βραδιές” με δικά μας ποτά και σερραϊκά εδέσματα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: (Στην φωτογραφία με τα μέλη του ΔΣ Συλλόγου Σερραίων  Δημήτρη Παπαδόπουλο,  Σάκη Αναστασιάδη, Χατζηιωαννίδη Θεόδωρος)

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα κρασιά του Σερραίου Δημήτρη Θεοδοσίου εδώ: https://www.facebook.com/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%85-364574290344221/

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.