Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Θανάσης Κριτσάκης: Ο ταλαντούχος Σερραίος σκηνοθέτης που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο μέσα από το θέατρο

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη αλλά οι όμορφες παιδικές του αναμνήσεις είναι από τον Νέο Σκοπό όπου μετακόμισε με την οικογένειά του όταν ήταν παιδί.

Οι καλλιτεχνικές του ευαισθησίες φάνηκαν από πολύ νωρίς όταν αντί για τα κλασσικά παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά της ηλικίας του ο ίδιος  σκηνοθετούσε θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έπαιζε με τα ξαδέρφια του. Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει  ποιον επαγγελματικό δρόμο θα ακολουθούσε επέλεξε να ακολουθήσει την καρδιά του και να κάνει αυτό που αγαπά με πάθος. Το θέατρο. Επειδή θέλει να γίνεται πάντα καλύτερος έκανε και συνεχίζει να κάνει αξιοζήλευτες σπουδές  πάνω στο θέατρο,  δούλεψε δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και υπέγραψε δουλειές που κερδίζουν θερμό χειροκρότημα και διθυραμβικές κριτικές. Αυτό που ονειρεύεται είναι να βοηθήσει ώστε η κοινωνία να γίνει καλύτερη μέσα από το θέατρο...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Από πού κατάγεσαι;

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από το Νέο Σκοπό Σερρών, μέρος στο οποίο εγκατασταθήκαμε γύρω στα 1995 – 6. Επί της ουσίας, μεγάλωσα στο χωριό. Οι πρώτες μου αναμνήσεις πηγάζουν από εκεί.

 

Και πότε έφυγες από τον Νέο Σκοπό;

Η απόσχιση μου από το χωριό ήταν σταδιακή. Στα 13 μου πήγα Γυμνάσιο – Λύκειο στο Μουσικό των Σερρών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχολείο, το οποίο μου έδωσε μια ελευθεριακή βάση σκέψης, πάνω στην οποία χαράχτηκε και η υπόλοιπη πορεία μου. Στα 18 μου πέρασα στην Σχολή Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έφυγα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

 

Φαντάζομαι οι αναμνήσεις από τις Σέρρες θα ναι πολλές…

Προφανώς οι αναμνήσεις μου από τις Σέρρες είναι πολλές και διαφορετικές. Από τους αγρούς και τις γειτονιές του Σκοπού, μέχρι τους πεζόδρομους και τις πλατείες των Σερρών. Από τα παιδικά παιχνίδια, το ποδόσφαιρο και τις βόλτες με το ποδήλατο, μέχρι τις πρώτες εφηβικές “περιπέτειες” στους πεζόδρομους των Σερρών. Προφανώς οι Σέρρες μου παρείχαν μια μεγάλη παλέτα εμπειριών, η οποία μου έδωσε την ευκαιρία του ανοίγματος προς την τέχνη του θεάτρου.

Το θέατρο πότε μπήκε στην ζωή σου;

Η ενασχόλησή μου με την τέχνη του θεάτρου και ειδικότερα με την σκηνοθεσία προέκυψε μάλλον ως τάση. Είχα βέβαια την λόξα από μικρός. Από διάφορα παιχνίδια με τα ξαδέρφια μου και τις σχολικές παραστάσεις, αλλά νομίζω πως περισσότερο ήταν πηγαία απόφαση. Θα έλεγα πως σχεδόν με πήρε απόφαση το θέατρο παρά εγώ αυτό. Αυτό που βρίσκω πολύ γοητευτικό στη σκηνοθεσία είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις μέσω του θεάτρου έναν άλλο κόσμο. Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή είναι η βασική του ιδιότητα. Όσο και αν πολλαπλασιάζονται οι συζητήσεις για το θέατρο, το πρόβλημα είναι ένα: το θέατρο ως μέσο, που μπορεί να εμφανιστεί ένα ψέμα, ένα όνειρο, μια άλλη πραγματικότητα που δεν είχε φανερωθεί μέχρι τώρα.

 

Μίλησε μας για τις δουλειές στις οποίες συμμετείχες...

Η εργασία μου στο θέατρο έχει περάσει από διάφορα στάδια. Αρχικά σκεφτόμουν πάνω στο πως μπορείς να κάνεις ένα θέαμα, που θα προσφέρει έναν ολοκληρωμένο κόσμο στο θεατή. Το απόλυτο παραμύθι. Προσπαθούσα να φτιάξω έναν άλλο πάγιο κόσμο επί σκηνής. Αυτή μου η αναζήτηση με οδήγησε στην διπλωματική μου εργασία πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη. Έπειτα, δούλεψα δίπλα στους σκηνοθέτες: Γιάννη Αναστασάκη (ΚΘΒΕ), Cezaris Grauzinis (ΚΘΒΕ), Czaba Antal (Maly Theater, Moscow, Russia), Roger Bernart (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), Volker Losch (Motzarteum University, Salzburg, Austria/ Thalia Theater, Hamburg, Germany). Επίσης, συμπλήρωσα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο του Giessen στην Γερμανία και στην Αθήνα μέσω του μεταπτυχιακού “Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας” στο ΕΚΠΑ. Η συνέχεια της ενασχόλησής μου με το θέαμα μου γέννησε μια νέα ερώτηση για το πώς μπορεί το θέαμα να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο. Ανίχνευσα το θέμα μου αυτό μέσα από τα έργα μου “Άσκηση Δημοκρατίας”, στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και τα “Συμπόσια Γειτονιάς Ι, ΙΙ, ΙΙΙ” με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του LABattoir και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και την θεωρητική διπλωματική μου εργασία πάνω στην σχέση του θεάματος με τον θεατή και τον τρόπο που μπορεί να τον επηρεάσει.

Ποιος είναι ο σκοπός σου;

Σκοπός μου, τώρα, είναι να μπορέσω να ασχοληθώ κι άλλο με την τέχνη μου και να την εξερευνήσω βαθιά μέσα από την δημιουργία παραστάσεων, αλλά και την θεωρητική έρευνα μέσω ενός διδακτορικού τίτλου σπουδών. Σκοπός μου είναι να φτιάξω μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική και επιστημονική ταυτότητα και να μπορέσω να ζήσω από αυτή. Να μπορέσω, δηλαδή, να βιοπορίζομαι χωρίς να κάνω άσχετες δουλειές ,που δεν μου επιτρέπουν να επικεντρωθώ σε αυτό που σπούδασα και επέλεξα να ασχοληθώ.

 

Υπάρχει σκηνοθέτης που θεωρείς  τον “αγαπημένο” σου;

Στο ερώτημα για τον αγαπημένο σκηνοθέτη δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι λόγοι αμέτρητοι. Όταν σου αρέσει να μελετάς ένα θέμα δεν αντιμετωπίζεις τους άλλους δημιουργούς με όρους αρέσκειας ή απέχθειας, αλλά τους αντικρίζεις ως διαφορετικές στιγμές, ως πιθανές ιστορικές στιγμές δημιουργικότητας, που υπάρχουν για κάποιο λόγο τον οποίο οφείλεις να ανακαλύψεις.

 

Τι κάνεις αυτήν την περίοδο της ζωής σου;

Αυτό που κάνω στην ζωή μου είναι να ασχολούμαι με το θέατρο και τη μουσική, είτε να κάνω παραστάσεις, είτε να μελετάω γι αυτό, είτε να δημιουργώ νέες προτάσεις, να δουλεύω για να ζήσω και να συναντώ τους ανθρώπους που αγαπώ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο, αν και ο κινηματογράφος για παράδειγμα και η γυμναστική μου λείπουν αρκετά.

 

Στις Σέρρες ανεβαίνεις συχνά;

Στις Σέρρες ανεβαίνω περίπου τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο. Θα ήθελα να μπορώ να έρχομαι περισσότερο για να βλέπω τους δικούς μου. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη δικού μου οχήματος και χρόνου.

 

Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα;

Η  απάντησή μου είναι ότι έχω λείψει περίπου μια δεκαετία τώρα. Το σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να έρθω και να δημιουργήσω κάτι ή να δείξω κάτι από αυτά που δημιούργησα. Θα ήθελα να έχω την στήριξη της κοινωνίας και του ΔΗΠΕΘΕ των Σερρών για να φτιάξω, μαζί με τους συνεργάτες μου, μια παράσταση για την τοπική και όχι μόνο κοινότητα. Πιστεύω πως είμαι απόσταγμα της σερραϊκής κοινωνίας και πως οποιαδήποτε γνώση έχω μαζέψει θα ήταν καλό να την μοιραστώ και με τον τόπο μου. Να δώσω κάποιο κομμάτι της, για να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει κι άλλα πράγματα. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως η τέχνη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον άνθρωπο και τον τρόπο που λειτουργεί, μεγαλώνει, μαθαίνει, αλλάζει. Εύχομαι να κατανοηθεί η σημασία της μέσα στον επόμενο καιρό και να δημιουργηθούν νησίδες πολιτισμού που θα δημιουργούν νέους πολίτες, τους αυριανούς ανθρώπους. Εύχομαι μια μέρα να μπορέσω να δείξω νέα πράγματα στον τόπο μου και να ανοίξει μια νέα εποικοδομητική συζήτηση στο νου των θεατών των Σερρών.

 

Ακολουθήστε τον Θανάση Κριτσάκη στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/akritsak.kirst

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.