Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Σέρρες: Παναγιώτης Καλαθάς: Ο νταρνάκας ερασιτέχνης ασυρματιστής που μιλάει με αστροναύτες στο διάστημα και επιστήμονες στην Ανταρκτική! (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ο Παναγιώτης Καλαθάς γεννήθηκε το 1974 στην Γερμανία. Οι γονείς του οικονομικοί μετανάστες -  Σερραίοι από το Νέο Σούλι...

Όταν πλημμύρισε το σπίτι στο οποίο ζούσαν ο μικρός Παναγιώτης σε ηλικία ενός έτους επέστρεψε στο χωριό να τον φροντίσουν η γιαγιά και ο παππούς του. Εκεί μεγάλωσε και αυτός είναι ο τόπος που αγάπησε. Ο ραδιοερασιτεχνισμός μπήκε στην ζωή του σε πολύ μικρή ηλικία και όσο πήγαινε σχολείο. Η καλύτερη ώρα για αυτόν ήταν πάντα αυτή που κάθεται μπροστά στον ασύρματο και μιλά με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ανταλλάσσει απόψεις με συναδέλφους του αλλά και επιστήμονες που κάνουν έρευνες. Μέχρι σήμερα έχει επικοινωνήσει με περισσότερες από τις μισές χώρες του πλανήτη και ονειρεύεται να μιλήσει με όλες. Μίλησα μαζί του ένα πρωινό Κυριακής την ώρα που απολάμβανε τον ζεστο καφέ του χαζεύοντας την θέα του Μενοίκιου Όρους που έχει από το πατρικό του σπίτι στο Σουμπάσκιοϊ και μιλήσαμε για τον ραδιορασιτεχνισμό, την αγάπη του για τις μηχανές και την ζωή στην Θεσσαλονίκη όπου κατοικεί κι εργάζεται. “Πιο πολύ από τις Σέρρες μου λείπει η εγκαρδιότητα των ανθρώπων και το σερραϊκό ΒΕ” λέει στα SerraikaNea.gr

THΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Από πού είσαι Παναγιώτη και πού ζεις;

Είμαι από το Νέο Σούλι - το αγαπημένο μου Σουμπάσκιοϊ αλλά  από το 2001 ζω στην Θεσσαλονίκη όπου και εργάζομαι ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Και οι δύο γονείς από εκεί;

Ναι. Οι γονείς μου ήταν αγρότες. Ο πατέρας μου κατασκέυαζε και σκεπές. Εκείνα τα χρόνια όπως και πολλοί άλλοι Σερραίοι πήγαν μετανάστες στην Γερμανία. Ο πατέρας μου βρήκε δουλειά αρχικά σε τσιμεντένιους σωλήνες και μετά στο εργοστάσιο της Μercedes. Και η μητέρα μου ήταν καθαρίστρια σε νοσοκομεία. Δούλεψαν σκληρά για να μεγαλώσουν τρία παιδιά. Με πολλές δυσκολίες. Δίχως να ξέρουν τι θα πει  άνεση, αυτοκίνητο , διασκέδαση και πολλά άλλα. Μόνο δουλειά.

 

Και πότε επιστρέψατε;

Μέναμε σε ένα σπίτι που ανήκε στο εργοστάσιο όπου δούλευε ο πατέρας μου. Κάποια στιγμή  όταν ήμουν ενός έτους αυτό πλημμύρισε. Οι συνθηκες δεν ήταν καλές για να ζει εκεί ένα μωρό. Έτσι με στείλαν στην γιαγιά και τον παππού. Μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε και η μαμά μου επειδή αρρώστησε η γιαγιά μου κι έπρεπε να την φροντίσει. Μετά επέστρεψε και ο πατέρας μου παρόλο που είχε βρει καλή δουλειά.

 

Τα παιδικά χρόνια στο Νέο Σούλι λοιπόν….

Ναι και ήταν τέλεια. Υπέροχες αναμνήσεις με ατέλειωτο παιχνίδι. Και μνήμες από τα καπνοχώραφα και το παστάλιασμα.

Μέχρι πότε έζησες στο Νέο Σούλι;

Εκεί ήμουν συνέχεια ως το 2001.        Μετά το σχολείο πήγα φοιτητής στην Καβάλα. Και μετά φαντάρος. Έκανα 6 μήνες στην Σαμοθράκη. Εκεί είχα μία εμπειρία που δεν μπορώ να περιγράψω. Έμαθα τι θα πει 12 μποφόρ! Είμασταν δεμένοι με σκοινί μεταξύ μας  για να μην μας σηκώσει ο αέρας και δεν κάναμε τίποτα-και πηγαίναμε μόνο για φαι.  Αν δεν το ζήσεις δεν περιγράφεται….Μετά πήγα και 2 μήνες στην Αθήνα όπου πέρασα όμορφα. Η αθήνα είναι ωραία αν δεν έχεις υποχρεώσεις και τον χρόνο να σε πιέζει.

Και μετά Θεσσαλονίκη….

 

Πώς προέκυψε η Θεσσαλονίκη;

Λόγω δουλειάς φυσικά, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Η απόφαση να αφήσω το χωριό και την πόλη δεν ήταν εύκολη υπόθεση αλλά έψαχνα σταθερή δουλειά. Όταν την βρήκα πήρα την απόφαση να μετακομίζω….

 

Παντρεμένος;

Ναι με Σερραία. Η σύζυγος μου είναι νοσηλεύτρια και κατάγεται  από την Άνω Βροντού Σερρών οπότε πηγαίνουμε κάθε σαββατοκύριακο στις Σέρρες. Κυρίως στο Νέο Σούλι όπου έχω σπίτι και είναι πιο κοντά στην πόλη συγκριτικά με την Βροντού. Πηγαίνουμε βέβαια κι εκεί αλλά πιο σπάνια.

Το αγαπάς το χωριό;

Βέβαια! Μου αρέσει πολύ. Και απολαμβάνω το γεγονός πως έχει εξελιχθεί  σε καλό προάστιο των Σερρών. Κάτι σαν  το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης ή την Εκάλη της Αθήνας . Δηλαδή επειδή πολλοί Σερραίοι έχτισαν βίλες εδώ…. Μου αρέσει να έρχομαι εδώ. Έχω συγγενείς φίλους….Και πηγαίνουμε με την σύζυγο 2-3 φορές τη μέρα στις Σέρρες για βόλτα, ψώνια, καφε…. Βγαίνουμε κι εδώ βέβαια στον “Τόλη” για φαγητό. Ενώ περνάμε πολλές ώρες και στο σπίτι καθώς έχουμε αυλή, κήπο, γκαζόν… Και οι Σέρρες έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Παλιά ήταν μόνο η Εθνικής Αντίστασης και το κολυμβητήριο, τώρα οι πιάτσες μεταφέρθηκαν αλλού, στους πεζόδρομους. Και αυτό μου αρέσει.

 

Τι σας λείπει περισσότερο;

Αυτό που μας λείπει από τις Σέρρες είναι ότι όταν κυκλοφορείς στην πόλη κυκλοφορείς ανάμεσα σε γνωστούς, φίλους καί συγγενείς.... ένα μεγάλο χωριό δηλαδή.  Μπορεί να γελάσεις αλλά αυτό που μου λείπει πιο πολύ είναι το Σερραϊκό ΒΕ! Μπορεί να μας κοροϊδεύουν για αυτό αλλά εμένα μου αρέσει. Μου δημιουργεί μία περίεργη αίσθηση οικειότητας.  Υπάρχουν πολλοί Σερραίοι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν και σύλλογοι . Δεν έχω πάει ποτέ σε κάποιον σύλλογο. Για μένα είναι πιο εύκολο να βρισκόμαστε στις Σέρρες.

Η ζωή στην Θεσσαλονίκη δεν είναι και τόσο εύκολη. Να φανταστείς κατεβαίνω στο κέντρο της πόλης μία φορά στα δύο χρόνια. Το κυκλοφοριακό είναι ανυπόφορο και δεν μου αρέσει να νιώθω ξένος ανάμεσα σε ξένους. Άλλωστε θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία πόλη αλλά 3. Η ανατολική που είναι πέρα από την παραλία, η Δυτική πχ Νεάπολη όπου μένω και ο χώρος γύρω από τον Σιδηροδρομικό σταθμό που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε “γκέτο”. Και ο σταθμός είναι σε κακά χάλια  χωρίς φως και με ηλεκτρικές σκάλες που δεν δουλεύουν...Η Θεσσαλονίκη είναι ωραία για τους Παοκτσήδες να πηγαίνουν στο γήπεδο ή για τους φοιτητές καθώς έχει υπέροχη νυχτερινή ζωή.

Το καλύτερο σημείο στη Θεσσαλονίκη είναι ο δρόμος για Σέρρες!!

Μοιάζουν οι Σερραίοι με τους Θσσαλονικείς;

Πιστεύω πως εμείς είμαστε πιο φιλόξενοι. Και αυτό το λένε όσοι σπούδασαν στις Σέρρες. Οι  ιδιοκτήτες των σπιτιών γνωρίζονταν με τους γονείς των φοιτητών και έλεγαν στα παιδιά “ότι θέλεις να μου χτυπάς την πόρτα” . Και να τα φαγητά και να τα γλυκα. Αλλού δεν το συναντάς αυτό...Στην Θεσσαλονίκη είναι πιο απρόσωπα.

Μίλησε μας λίγο για το χόμπι σου

Είμαι ραδιοερασιτέχνης. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ραδιόφωνο, όπως πολλοί  εσφαλμένα ίσως νομίζουν. Ο πιο σωστός όρος είναι  ερασιτέχνης ασυρματιστής. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενασχόληση με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε τεχνικά ζητήματα αλλά και την κοινωνική προσφορά.

Και τι κάνεις δηλαδή;

Στην ουσία κάνω επικοινωνίες που έχει με άλλους ραδιοερασιτέχνες σχετίζονται με ζητήματα που με  ενδιαφέρουν κυρίως τεχνικά. Όταν αργά το βράδυ καθόμαστε  και ανοίγουμε τους ασυρμάτους μας  ανταλλάσουμε απόψεις γύρω από διάφορα μηχανήματα και τις επιδόσεις τους, το πώς θα διορθώσουμε βλάβες ή συσκευές  και προσπαθούμε να λύνουμε ο ένας τις απορίες του άλλου.

Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις που συνεργαζόμαστε με τον Ερυθρό Σταυρό ενώ και η Πολιτική Προστασία, σε έκτακτες περιπτώσεις, αναζητά τη συνδρομή μας.

Με πόσες  χώρες του πλανήτη έχεις επικοινωνήσει;

Με 230. Αλλά σε βάθος χρόνου. Θα ήθελα να επικοινωνήσω με όλες. Δεν μιλάμε πολύ. Στην ουσία επιβεβαιώνουμε πως η επικοινωνία επετεύχθη. Κάποιες φορές βέβαια μπαίνουμε στον πειρασμό και κάνουμε ερωτήσεις. όπως όταν επικοινώνησα με επιστήμονες που κάνουν έρευνες στην Ανταρκτική. Κάνουμε επικοινωνίες ακόμη και με αστροναύτες που βρίσκονται στο διάστημα. Αυτό γίνεται κατόπιν ραντεβού μέσω σχολείων. Οι μαθητές έχουν έτοιμες τις ερωτήσεις και τις θέτουν στους αστροναύτες.

Είναι πολύ ενδιαφέρον χόμπι.

Έχεις κι άλλο χόμπι;

Ναι τις μηχανές. Μου αρέσουν κυρίως οι γουρούνες και οι βόλτες στα ορεινά μαγευτικά μονοπάτια των Σερρών. Παλιά πήγαινα πολύ στην Βροντού. Που να ξερα πως θα πάρω γυναίκα από εκεί. Χα χα χα . Τώρα η παρέα μου χάθηκε και δεν ακολουθεί αλλά μου έμεινε η γουρούνα…Την γουρούνα την πήρα πριν τον γάμο και την μηχανή για το γκαζόν μετά… Πως αλλάζουν τα πράγματα. Χα χα χα!

 

Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα στις Σέρρες;

Εννοείται ότι θα ήθελα να επιστρέψω στα πάτρια εδάφη!!!

 

Δείτε μέρος της συνέντευξης εδώ:

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Καλαθά στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/panagiotis.kalathas.SV7CUD

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.