Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Σάκης Αναστασιάδης: Ο Σερραίος που ζει στη Λάρισα και μόλις περνάει το Στρυμονικό μιλάει νταρνάκικα! (ΦΩΤΟ)

Το σπίτι του Σάκη Αναστασιάδη στο Νέο Σούλι Σερρών ήταν ακριβώς απέναντι από της γιαγιάς μου της Παναγιώτας. Έτσι όταν τον συνάντησα στην Λάρισα πριν από λίγες μέρες ζωντάνεψε στο μυαλό μου η εικόνα του γελαστού και δραστήριου παιδιού που έκανε βόλτες με το ποδήλατο στα σοκάκια του χωριού και ήταν πάντα η ψυχή της παρέας...

Τον θυμήθηκα και στα  μετέπειτα και εξίσου ωραία χρόνια της νιότης μου όταν έβγαινα με τις φίλες μου τα μαγαζιά των Σερρών που τον συναντούσα είτε να δουλεύει είτε να διασκεδάζει. Σαν δυο νταρνάκες που συναντιούνται εκτός Σερρών συναντηθήκαμε με το κλασσικό “Ει βαααα! Που σαι συ α;”, γελάσαμε και μου διηγήθηκε την ιστορία του για τα SerraikaNea.gr αφού μου είπε πριν πως ενημερώνεται για όλα τα νέα των Σερρών μέσω της ιστοσελίδας μας.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

-Ει βααααα! που σαι συ α;

-Σ Λάρισα….και νατβράντσα….

Χα χα γέλια!

 

Πώς βρέθηκες εδώ;

Όπως ξέρεις είμαι από το Νέο Σούλι, το Σουμπάσκιοϊ. Ήρθα εδώ ως φαντάρος το 1994. Το 95 απολύθηκα και το 96 γύρισα για δουλειά. Τότε δούλευα σερβιτόρος.

 

Και πώς πήρες την απόφαση να μείνεις μόνιμα;

Γνώρισα την γυναίκα μου. Ερωτεύτηκα...και μετά ξέρεις πως πάει. Θέλεις δεν θέλεις μένεις! Σώγαμπρος που λένε! χα χα!

Πόσα χρόνια ζεις εδώ λοιπόν;

25!

 

Και τι κάνεις εδώ;

Πλέον έχω εταιρεία με ανταλλακτικά αυτοκινήτων και συνεργείο στο οποίο τα διοχετεύω -εμπόριο δηλαδή.

 

Η οικογένεια;

Η σύζυγος δουλεύει στα δικαστήρια κι έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά. Ένα κορίτσι 15 ετών κι ένα αγόρι 14.

 

Η ζωή πώς είναι εδώ; Η συνύπαρξη με τους ντόπιους;

Η ζωή είναι ωραία αν εξαιρέσεις τους Λαρισαίους. Χα χα!

 

Τι εννοείς;

Ε οι άνθρωποι εδώ δεν είναι σαν εμάς στις Σέρρες!

Δεν έχουν την  μπέσα που έχουμε εμείς. Δεν είναι μπεσαλήδες. Σήμερα λένε άσπρο και αύριο μαύρο. Ο λόγος τους δεν ισχύει. Λίγοι είναι αυτοί που είναι σταθεροί σε αυτό που λένε. Η “ καλημέρα” θα ναι καλημέρα… Εμείς την λέμε και την εννοούμε -αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τους γηγενείς εδώ πέρα αλλά με τον κόσμο που ήρθε από γύρω γύρω.

Οι πιο έντονες αναμνήσεις από τις Σέρρες;

Επειδή έζησα τα χρόνια που οι Σέρρες είχαν ιδιαίτερη νύχτα  έχω πολλές αναμνήσεις. Το ούζο ήταν… ΝΥΣΤΑΖΟΣ, Το βράδι kokoo`s, Κρασοπατερα, στο μπαράκι του Βασίλη του Σαλαμπάση, για καφέ στον ΣΤΑΥΡΟ…. Δεν αφήναμε μαγαζί για μαγαζί…. ήμασταν παιδιά που περπατούσαμε πολύ. Επειδή δουλεύαμε, βγαίναμε κιόλας για να 'χουμε κι εμείς τον κόσμο μας.

 

Τώρα ανεβαίνεις καθόλου;

Τώρα πηγαίνω συχνά. Και τα παιδιά τα αφήνω κάνα δυο μήνες επάνω στους παππούδες την έχουν καταβρεί. Αρέσει και στην σύζυγο και τα παιδιά τα παιδιά τρελαίνονται.

 

Τι δηλώνουν; Σερραίοι ή Λαρισαίοι;

Αναλόγως ποιος τους ρωτάει...χα χα χα! Ο μικρός, που είναι πιο αυθόρμητος, λέει “είμαι Σερραίος”. Η μεγάλη, είναι πιο διπλωμάτισσα, το σκέφτεται….Λέει από Λάρισα.

 

Μαθαίνουν και νταρνάκικα;

Το καλοκαίρι κυρίως... Όταν έρχονται στο σπίτι λένε άκουσα αυτήν ή την άλλη λέξη…

 

Εσύ τα θυμάσαι;

Ε εννοείται!

 

Ειβα που σαι συ α;

Νταβραντσα τώρα -δεν μπορώ άλλο ….σούντσα ….! χα χα χα!  Και μου συμβαίνει κάτι αστείο. Όταν πλησιάζω στις Σέρρες αλλάζει η προφορά μου! Αφού η γυναίκα μου μου λέει “μα τι έπαθες, μέχρι τώρα μιλούσες κανονικά! “και της απαντάω “άσε με μπαίνω στο κλίμα...να πάω να πιω κανέναν καφέ και να ξέρω να μιλάω όπως πρέπει!”  .χα χα χα

Θυμάμαι εκφράσεις όπως “το γκραγκορι που κορδονουλισε στο σουναρι“ και τόσες άλλες. Τα παρακολουθω και στο facebook.

 

Τι είναι αυτό που σου λείπει πιο πολύ;

Μετά από τόσα χρόνια σου λείπει το φαγητό της μαμάς. Το σερραϊκό φαγητό πολύ καλύτερο από αυτό της Λάρισας. Για παράδειγμα εμένα η μάνα μου κάνει ρεβύθια με μελιτζάνες. Εδώ δεν υπάρχει αυτό το φαγητό. Έχουν πιο ανάλαφρη κουζίνα ενώ εμείς πιο βαριά.

Αναγκαστικά βέβαια προσαρμόζομαι στον τρόπο ζωής. Με τα παιδιά έχουμε μπει σε πρόγραμμα και οι διαδρομές είναι στάνταρ. Σπίτι, δουλειά, δραστηριότητες των παιδιών. Αν μιλούσαμε πριν το 2003, θα σου 'λεγα άλλα πράγματα. Χα χα

 

Θα επέστρεφες να μείνεις μόνιμα στις Σέρρες;

Δεν ξέρω αν θα γυρνούσα. Είναι το επαγγελματικό κομμάτι…. να ξαναστήσεις από την αρχή τη δουλειά…. δυσκολα...Έχουμε κόσμο που δουλεύουμε. Ολόκληρη επιχείρηση δεν μπορεις να τα ξεσηκώσεις όλα και να φύγεις ….Σίγουρα όμως αγαπώ τον τόπο μου πολύ και μου λείπει. Γι' αυτό και συμμετέχω ενεργά στον Σύλλογο των Σερραίων της Λάρισας….

 

Βρείτε τον Σάκη Αναστασιάδη στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/athanasios.anastasiadis.5

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.