Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Στέλιος Κουγιουμτζής: Ο Σερραίος που αγαπά τα κλασικά ποδήλατα (ΦΩΤΟ)

Δουλεύει στην πολεμική αεροπορία, έχει πέντε παιδιά και η μεγάλη του αγάπη είναι τα κλασσικά ποδήλατα...

Είναι ο Σερραίος Στέλιος Κουγιουμτζής -η ψυχή της ομάδας “κλασσικοί ποδηλάτες” που με πολύ κόπο και μεράκι  συντηρούν και κυκλοφορούν παλιά κλασσικά ποδήλατα καθένα από τα οποία έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία. Ποδήλατα που αντιπροσωπεύουν μέρος της ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων του, αλλά και που μας θυμίζουν μια νοσταλγική εποχή, που δεν είναι και τόσο μακρινή. Οι κλασικές ορθοπεταλιές γίνονται για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι λέει στα SerraikaNea.gr 


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


Από πού κατάγεσαι;

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Σέρρας. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ με έδρα την Θεσσαλονίκη όπου διαμένω  τα τελευταία 14 χρόνια, λόγω του επαγγέλματος μου.


Πώς γεννήθηκαν οι κλασσικοί ποδηλάτες; 

Από μικρό παιδί ξεκίνησε η αγάπη μου για το ποδήλατο  με τον αδελφό μου κ την παρέα μας με τους οποίους έγραφα ανέμελα κ ακούραστα χλμ  στη πόλη κ στους επαρχιακούς δρόμους των Σερρών με ποδήλατα της δεκαετίας 80’s και 90’s, ΒΜΧ και κουρσάκια της τότε εποχής.

Η μεγάλη μου αγάπη ήταν ένα διπλοσκέλετο  ποδήλατο, του πατέρα ενός φίλου μου,τ’ οποίο μου βγάζε κάτι χωρίς να ξέρω τι? Ήταν μαύρο κ γυαλιστερό, μάρκας HUMBER,στιβαρό πολύ  όλα πάνω του ήταν σιδερένια, μ έναν πολύ ωραίο ήχο στο κουδούνι κ ένα τεράστιο φανάρι σαν λιμουζίνα. Ήταν το ποδήλατο της κυριακάτικης βόλτας στην πλατεία για μπουγάτσα, του κυρ Γιώργου κ της κ Σοφίας, η οποία καθόταν στη σχάρα πλαγίως, αυτοκίνητο δεν είχαν, μόνο ένα μηχανάκι ZUNDAPP για να πηγαίνει στην δουλειά του.

Τις Κυριακές ο κ. Γιώργος, τις καθημερινές εμείς στα κρυφά για βόλτα στον ΟΒΑ, μάλιστα  βάζαμε σημάδι που ακουμπούσε η ρόδα για να μην μας καταλάβει.


Και πώς εξελίχθηκε αυτή η “παιδική αταξία” σε λατρεία για το κλασσικό ποδήλατο;

Τα χρόνια  πέρασαν ο κυρ Γιώργος μεγάλωσε κ δεν καβαλούσε πλέον το ποδήλατο του κ έτσι το ποδήλατο του ήρθε στην κατοχή μου. Οι παιδικές αναμνήσεις ξύπνησαν κ κατάλαβα πλέον την αγάπη γι αυτά τα βαριά κ όμορφα ποδήλατα. Τα οποία τα πιο πολλά τα έσωσα από την πρέσα βάζοντας έτσι το πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία   της ομάδας ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ  

Η ομάδα κλασικοί ποδηλάτες  είχε δημιουργηθεί αρχικά ως Φίλοι του Κλασικού Ποδηλάτου το 2011 .Η σύσταση της ομάδας  είχε γίνει μέσα από ένα ποδηλατικό φόρουμ, μέσα από το οποίο τα μέλη μπορούσαν να ανταλλάσσουν ιδέες και γνώμες. Την ομάδα αποτελούσαν μέλη από όλη την Ελλάδα αλλά λόγω των αποστάσεων και των δύσκολων καιρών που ζούμε δεν κατάφερε να διατηρηθεί. 


Πόσα μέλη έχει σήμερα η ομάδα;

Τα μέλη από την Θεσσαλονίκη είχαν γίνει ήδη μια παρέα και με την προσθήκη νέων μελών  απο την Θεσ/νίκη αλλά και από την Θεσσαλία αποφασίστηκε να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή το 2014  σαν κλασικοί ποδηλάτες. Η ομάδα αποτελείται από 10 μέλη. 

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας είναι σε μια ηλικία που προλάβανε τα παλιά ποδήλατα είτε από τους παππούδες τους είτε από τους πατεράδες τους .

Μας χαρακτηρίζει ένας ρομαντισμός και μια νοσταλγία για οτιδήποτε παλιό , στα παλιά  ποδήλατα βρήκαμε το μέσον που θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν.

Θέλουμε να μην ξεχαστεί η  ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα, που μεταπολεμικά και μέχρι να διαδοθεί το αυτοκίνητο στα μέσα της δεκαετίας του 70 αποτελούσε το κύριο μεταφορικό μέσο του.

Ήταν το ποδήλατο του μπαρμπέρη , του γαλατά του αγρότη  του χασάπη του μανάβη και τις Κυριακές κουβαλούσε όλη την οικογένεια στην βόλτα της


Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος της ομάδας είναι να διασώσει το παλιό ποδήλατο , με πολύ κόπο και έξοδα αλλα κυρίως με μεράκι αναζητεί,  αναπαλαιώνει και συντηρεί ποδήλατα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους κατάσταση.

Η συλλογή αποτελείται από ποδήλατα εργασίας ( διπλοσκέλετα) , στρατιωτικά , παιδικά , τρίκυκλα, γυναικεία ,κούρσες από τις αρχές του περασμένου αιώνα και μέχρι το 1980.  


Τι δράσεις κάνετε;

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε, να βρίσκουμε χώρους για να εκθέτουμε με ασφάλεια τα ποδήλατα μας, έχουμε καταφέρει να μας φιλοξενήσουν το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS”, το εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS και ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρώντας μας ένα γυάλινο περίπτερο στην νέα παραλία.  


Υπάρχει ενδιαφέρον για το κλασσικό ποδήλατο;

Στόχος των εκθέσεων είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την ιστορία του ποδηλάτου, να την θυμίσει στους παλιούς και να την μάθει στους νεότερους

ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μπορέσουμε να βρούμε την συμπαράσταση των τοπικών αρχών καθώς και χορηγών για να δημιουργηθεί μια ποδηλατική εκδήλωση αντίστοιχη  μ αυτές που γίνονται στο εξωτερικό (tweed run, velo anjou και eroica) 


Πού γίνονται οι εκθέσεις σας; 

Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκδηλώσεις με αρκετές βραβεύσεις.

Εχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Αθήνα και Σέρρες  και τα τελευταία 3 χρόνια δίνει το παρόν στην διεθνή εκδήλωση Tweed Run που πραγματοποιείται στο νησί των Σπετσών με πρωτιές σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης έχει συμμετάσχει και σε έκθεση φωτογραφίας στον Μεθοριακό Σταθμό Βυρώνειας.


Τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε στους άλλους με τις δράσεις σας;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση ο κόσμος να γυρίζει πίσω σε πράγματα που άφησαν το στίγμα τους τις περασμένες δεκαετίες, βλέπουμε μουσικά συγκροτήματα να βασίζονται σε παλιούς ήχους και ρυθμούς (swing), χορευτικές ομάδες με ρετρό διάθεση, πολλές εκδηλώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την ιστορία των παλιών κτιρίων της πόλης μας και μάλιστα με τεράστια συμμετοχή.

Έτσι και οι κλασικοί ποδηλάτες αποτελούν ένα μικρό λιθαράκι σ αυτήν την τάση. Μέσα από τις εκθέσεις μας έχουμε διαπιστώσει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται, οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν και οι νεότεροι να μάθουν.  


Πού σας βρίσκουμε;

Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία στην διάθεσή σας

διαδικτυακοί ιστότοποι που μπορείτε να δείτε την συλλογή μας και τις εκδηλώσεις μας facebook , youtube, instagram : klasikoi

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.