Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Διαμαντής Μπεντούλης: Το success story του νταρνάκα «Μοματζή» που έγινε επιχειρηματίας στην Μελβούρνη

Τον Διαμαντή Μπεντούλη τον γνώρισα τυχαία πριν λίγες μέρες ανήμερα της γιορτής του Σταυρού στο κέντρο της Αθήνας 

Είχα ρεπό από την δουλειά μου και μαζί με φίλους είπαμε να βγούμε για φαγητό σε μία ωραία συνοικιακη ταβέρνα. Κάποια στιγμή από τα μεγάφωνα ακούστηκε ένα παραδοσιακό Νεοσουλιώτικο τραγούδι “ο Στέργιος” που στο μυαλό μου είναι συνδεδεμένο με  γλέντια καθώς ο μπαμπάς μου το έβαζε πάντα στα τραπέζια γάμων και βαφτίσεων που γίνονταν στην ταβέρνα που που είχε στην Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με έκπληξη είδα πως ένας κύριος το τραγουδούσε με πάθος και ήξερε όλα τα λόγια. Μάλιστα ζήτησε από τον υπεύθυνο της ταβέρνας να το ξαναπαίξει. Με απορία τον πλησίασα και τον ρώτησα από που κατάγεται. Η απάντηση μου φάνηκε αναμενόμενη: “Από το Νέο Σούλι, αλλά ζω στην Αυστραλία” μου είπε με την νοσταλγία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Όταν του είπα πως κι εγώ κατάγομαι από το ίδιο χωριό με αγκάλιασε, με φίλησε και όταν του είπα πως είμαι κόρη του Στέργιου Λαζάρου μου διηγήθηκε μία ιστορία πως όταν ήταν μικρός πουλούσε πατάτες με τον πατέρα του στην Ασπροβάλτα και ο πατέρας μου που ήταν μάγειρας στο ξενοδοχείο Petros Beach τους έκανε κατανάλωση και τους μαγείρευε πεντανόστιμο φαγητό. Καταλήξαμε να τρώμε και να πίνουμε μαζί ...και μου διηγήθηκε την ιστορία του για τα serraikanea.gr 


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 


O Διαμαντής  Μπεντούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νέο Σούλι από όπου έφυγε σε ηλικία 17 ετών.  Σπούδασε σε τεχνική σχολή εργοδηγών μηχανοτεχνίτης-τορναδόρος. Τα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας βρέθηκε να δουλεύει ως οδηγός μπουλντόζας στην ΜΟΜΑ . Σε μία μετάθεση πήγε στην Λήμνο όπου γνώρισε μία πανέμορφη κοπέλα που έμελλε να του αλλάξει την ζωή. Ήταν η μετέπειτα σύζυγός του Αντωνία η οποία τον έπεισε να την ακολουθήσει στην Αυστραλία.  Ο Διαμαντής ς βρέθηκε σε μία ξένη χώρα δίχως να γνωρίζει την γλώσσα αλλά ήταν αποφασισμένος να πετύχει. Έπιασε δουλειά στον Οργανισμό ύδατος. Δούλεψε σαν σκυλί. Και όταν έμαθε πως λειτουργεί ο οργανισμός άνοιξε δική του εταιρεία κι έγινε υπεργολάβος. Με συνετή οικονομική διαχείριση και πολλή δουλειά απέκτησε σπίτια αλλά κι ένα εργοστάσιο τα οποία σήμερα εκμεταλλεύεται και στα 61 του μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ελλάδα.  


“Φαντάζομαι ήταν δύσκολο να πετύχεις σε μία ξένη χώρα” του λέω , για να μου απαντήσει: “Καθόλου. Γιατί στο εξωτερικό υπάρχει αξιοκρατία. Δουλεύεις και αμοίβεσαι”....  Και κάπως έτσι ξεκίνησε να μου λέει την ιστορία του. 


Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ 


Ο νεαρός Διαμαντής  υπηρετούσε στην Λήμνο κι ένα πρωί χάλασε το όχημά του έξω από ένα περίπτερο. Εκεί είδε για πρώτη φορά την ξανθιά κοπέλα με τα χρωματιστά μάτια που έκανε την καρδιά του να χτυπά γρήγορα. Ήταν μία νεαρή δασκάλα  με καταγωγή από την Λήμνο που ζούσε στην Αυστραλία κι έκανε διακοπές στο όμορφο νησί της. Ο Διαμαντής δεν έχασε χρόνο και της πρότεινε να βγουν το ίδιο κιόλας βράδυ μέσω κοινών γνωστών. Το ένα ραντεβού έφερε το άλλο , η φλόγα της αγάπης άναψε και μέσα σε λίγους μήνες Διαμαντής και Αντωνία χόρεψαν τον χορό του Ησαϊα στην πλατεία του Νέου Σουλίου την ώρα που στην κοιλιά της μεγάλωνε το πρώτο τους παιδί. Η όμορφη Αντωνία βλέποντας πως στην Ελλάδα οι οικονομικές προοπτικές ήταν δυσοίωνες του πρότεινε να ακολουθήσει στην Αυστραλία όπου η ίδια είχε σίγουρη δουλειά ως εκπαιδευτικός και το κράτος ήταν υποστηρικτικό. Την ακολούθησε. Μπορεί ο Διαμαντής να ήταν φτωχος αλλά είδε πως είχε ψυχή διαμαντι…. Τα πρώτα χρόνια ο Διαμαντής υπέφερε καθώς είχε μάθει να βγαίνει έξω και να διασκεδάζει με τους φίλους του και στην Μελβούρβνη δεν υπήρχε καμία άλλη επιλογή  εκτός από την σκληρή δουλειά. Η δουλειά όμως δεν τον φόβιζε. Σήκωσε τα μανίκια του κι έπιασε δουλειά. Ξυπνούσε χαράματα, γυρνούσε μεσάνυχτα και όταν χτυπούσε το τηλέφωνό του έβαζε πάλι τα ρούχα της δουλειάς κι έβγαινε στον δρόμο. Έτσι περνούσαν τα χρόνια. 

Μαζί με την Αντωνία απέκτησαν δύο παιδιά που τα μεγάλωσαν και τα σπούδασαν. Η κόρη τους έγινε δικηγόρος και ο γιος τους έκανε ζηλευτές σπουδές στα οικονομικά κι είναι περιζήτητος από τραπεζικούς κολοσσούς.  Η μεγαλύτερη χαρά τους τα τρία τους εγγόνια. 


ΕΜΑΘΕ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΤΑ 57 Η επαγγελματική επιτυχία και το χρήμα δεν κατάφεραν να κάνουν τον Διαμαντή να επαναπαυτεί. Πνεύμα ανήσυχο και με αγάπη για την γνώση σε ηλικία 57 ετών έμαθε μπουζούκι και σήμερα διασκεδάζει τους Έλληνες της Αυστραλίας σε γλέντια και ταβέρνες. 

“Πως προέκυψε η  επιθυμία να μάθεις  μπουζούκι;”  τον ρώτησα. “Γιατί έχουμε έναν φίλο στην Λήμνο που συνέχεια τον παρακαλούσα να μου παίζει τα τραγούδια που μου αρέσουν και ήθελα να αφιερώνω στην γυναίκα μου. Την πριγκηπέσσα και το Όταν χαράζε στο Αιγαίο. Έτσι πήρα την απόφαση να μάθω μόνος μου. Βρήκα έναν καλό δάσκαλο, μελέτησα και έμαθα. Όταν βρίσκομαι σε παρέες και ανάβει το κέφι παίρνω το μπουζούκι μου και διασκεδάζουμε μέχρι το πρωί”. Αυτό κάνουμε και με άλλους Σερραίους που ζούνε στην Μελβούρνη. Είναι περίπου 200 άτομα ανάμεσα τους αρκετοί νταρνάκες.  Πιστεύω πως η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξή μας. Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θέλεις. Κι εμένα το τραγούδι μου άρεσε πάντα καθώς η μητέρα μου η Μαρία Μπεντούλη έχει μεγάλο ταλέντο στο τραγούδι”.  
“Στο Νέο Σούλι πηγαίνεις;” τον ρώτησα. “Εννοείται. Αφού εκεί ζει η αγαπημένη μου μητέρα.”


“Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις;” επέμεινα. “ Η Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά μου πάντα. Όμως τα παιδιά και τα εγγόνια μου είναι στην Αυστραλία. Πως θα μπορούσα να ζήσω μακριά τους;”


Η συζήτηση τράβηξε πολύ, Μου είπε για τους νέους που πηγαίνουν για δουλειά αλλά δεν αντέχουν κι επιστρέφουν. “Δίχως υπομονή και σκληρή δουλειά δεν μπορείς να αντέξεις στην ξενιτιά”  μου είπε. 


Λίγες μέρες μετά την συνάντησή μας το ζευγάρι αναχωρούσε για την Αυστραλία. Ήταν χαρούμενοι που θα βρίσκονταν πάλι κοντά στην οικογένειά τους αλλά προγραμμάτιζαν ήδη το επόμενο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην ίδια ταβέρνα…..

Βρείτε τον Διαμαντή Μπεντούλη στο facebook εδώ: https://www.facebook.com/damien.bendouli

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.