Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Βίκυ Κριτσάκη - Πασχάλης Μπουγιούκος: Το ζευγάρι από τις Σέρρες που έγραψε ένα υπέροχο παραμύθι εμπνευσμένο από τα παιδιά του!

Η Βίκυ Κριτσάκη κατάγεται από τον Νέο Σκοπό Σερρών και ο σύζυγός της Πασχάλης Μπουγιούκος από το Μελενικίτσι. Γνωρίστηκαν στις Σέρρες, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, μετακόμισαν στην Αττική και απέκτησαν δύο πανέμορφα και έξυπνα παιδιά. Την Ζωή που είναι έξι  ετών και τον Σπύρο που είναι τεσσάρων...

Η τρυφερή και συνάμα ευεργετική συνήθεια της ανάγνωσης παραμυθιών στα παιδιά γέννησε στο μυαλό της μητέρας την ιδέα να γράψει ένα δικό της παραμύθι που θα το άφηνε ως πνευματική κληρονομιά στα παιδιά της. Ζήτησε την βοήθεια του συζύγου της  ο οποίος έχει ταλέντο στην ζωγραφική και κάπως έτσι ξεκίνησαν “τα ταξίδια της Αστερόπης”. Στην πορεία η Ζωή και ο Σπύρος συμμετείχαν πολύ ενεργά στην συγγραφή και την εικονογράφηση του παραμυθιού. Και ενώ η Σερραία μητέρα το ξεκίνησε αποκλειστικά για τα παιδιά της το παραμύθι εκδόθηκε, παρουσιάζεται ήδη σε σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σύντομα θα παρουσιαστεί στην γενέτειρά της -τον Νέο Σκοπό Σερρών - σε μία όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

Της ζήτησα να μοιραστεί με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας SerraikaNea.gr την εμπειρία της συγγραφής του παραμυθιού μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά τους αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει σε όλα τα παιδιά….

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Ποια είναι η Αστερόπη και που ταξιδεύει;

“Τα ταξίδια της αστερόπης”  είναι ένα παραμύθι το οποίο απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας  και παιδιά μέχρι δευτέρα δημοτικού. Η αστερόπη είναι ένα αστέρι το οποίο κάθεται σε μία γωνιά του Γαλαξία μας -του δικού μας ηλιακού συστήματος- και κοιτάζει πολύ καιρό όλους τους πλανήτες και τα Ουράνια σώματα και αποφασίζει κάποια στιγμή να κάνει ένα ταξίδι να γνωρίσει όλα αυτά τα πράγματα που βλέπει….  Έτσι λοιπόν  ταξιδεύει στο σύμπαν γνωρίζεται με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο...Μέσα από τα ταξίδια της μαθαίνουμε πολλές αντικειμενικές πληροφορίες για τα Ουράνια σώματα

Τι άλλο μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τα ταξίδια της Αστερόπης;

Οι περιπέτειες της αστερόπης μέσα από τη φιλία αναδεικνύουν την ευγένεια, τη συνεργασία,  την ευρηματικότητα καθώς επίσης και τη σημαντικότητα της επιμονής στα όνειρα και τους στόχους μας . Η αστερόπη διδάσκεται όπως κάθε ουράνιο  σώμα - το καθένα με τη δική του ιδιότητα- βοηθάει να διατηρείται η εύθραυστη αρμονία του σύμπαντος .

Αυτό το παραμύθι μέσα από τις εικόνες του μπορεί να το ξεφυλλίσει  ένα παιδάκι χωρίς ακόμη να ξέρει να διαβάζει αλλά μπορεί και να παιδάκι που έχει ήδη πάει στο δημοτικό και ξέρει  να διαβάζει  να μάθει πράγματα για τους πλανήτες τα οποία είναι αληθινά.

 

Όπως;

Ένα παράδειγμα είναι ότι η αστερόπη πηγαίνει στον πλανήτη Άρη ο οποίος έχει το πιο ψηλό βουνό του ηλιακού μας συστήματος το οποίο λέγεται όρος Όλυμπος… Γνωρίζοντας τον πλανήτη Δία μαθαίνει ότι ο Δίας γύρω του έχει 67 Φεγγάρια.

 

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος σου όταν ξεκίνησες αυτό το …”οικογενειακό” ταξίδι;

Η αστερόπη ταξιδεύει, κάνει φίλους ...Ο  στόχος μου όταν έγραψα αυτό το παραμύθι ήταν να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν ότι το να ταξιδεύεις και να ανοίγει τους ορίζοντές σου είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που  μπορεί να σου συμβεί ότι όλα τα όνειρα πρέπει να τα κάνουμε αληθινά  εφόσον είναι τα όνειρά μας και ότι και να μπει ως εμπόδιο σε αυτά πρέπει να το παλέψουμε Χαίρομαι που αυτό τελικά θα έγινε παραμύθι και θα μπορέσουν να το διαβάσουν και άλλα παιδιά.

 

Η ιδέα πως γεννήθηκε;

Η ιδέα γεννήθηεκ στο μυαλό μου. Ήθελα να γράψω κάτι για τα παιδιά μου και όχι για να το εκδώσω.  Ήταν κάτι για μένα προσωπικό που ήθελα να μείνει στα παιδιά  δώρο από τη μαμά τους Διαβάζοντας το ο σύζυγός μου και ο αδερφός μου που είναι σκηνοθέτης με προέτρεψαν να το εκδώσουμε.  Αρχικά ο αδερφός μου είπε για έναν διαγωνισμό που γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού κάθε χρόνο για νέους θεατρικούς συγγραφείς. Ένα κομμάτι αυτού του διαγωνισμού είναι για νέους θεατρικούς συγγραφείς για παιδικά έργα. Έτσι το παραμύθι πολύ ακόμη πριν το εκδώσουμε το στήσαμε ως παιδικό θεατρικό και το στείλαμε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό αυτό. Φυσικά όλη τη δουλειά ως προς το πώς θα στηθεί ως θεατρικό την έκανε ο αδερφός μου ο οποίος λέγεται Θανάσης Κριτσάκης  και εγώ έκανα τους διαλόγους. Αφού  το στείλαμε  εγώ συνέχιζα να γράφω τα ταξίδια και Αστερόπης . Τα παιδιά μου όλο αυτό το βλέπανε , το αγαπήσανε  και καθημερινά μου λέγανε και τις δικές τους ιδέες τις οποίες φυσικά και κράτησα.   Όταν έφτασα στο τελευταίο κομμάτι του παραμυθιού που είναι το ταξίδι της αστερόπης στον ήλιο και δεν ήξερα τι να γράψω ήταν η αλήθεια ότι κόλλησα και τότε φυσικά ρώτησα τα παιδιά μου η κόρη μου είπε μία πάρα πολύ ωραία ιδέα.  Έτσι λοιπόν το τελευταίο παραμύθι ανήκει σε εκείνη. Επίσης το καλλιτεχνικό σωματείο Έλευσις και Υδράνη ήταν δίπλα μας σε κάθε μας βήμα.

 

Τα παιδιά βοήθησαν μόνο στο κομμάτι της συγγραφής; ή και της εικονογράφησης;

Βοήθησαν πολύ και στον τομέα της εικονογράφησης καθώς έβλεπαν τον μπαμπά τους να ζωγραφίζει την αστερόπη και τους πλανήτες καθόταν και αυτά δίπλα και έκαναν παιδικές ζωγραφιές και πρότειναν ιδέες. Ήταν πολύ δημιουργικό όλο αυτό μέσα στο σπίτι μία φοβερή συνεργασία και ήταν πολύ ωραίο γιατί έβλεπαν τους γονείς τους να δημιουργούν κάτι παρέα...Πιστεύω ότι αυτό σε ένα ζευγάρι και σε μία οικογένεια λειτουργεί πολύ όμορφα.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον σύζυγο;

Η  συνεργασία με τον Πασχάλη ήταν πολύ πολύ ωραία . Δεν μας είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο...Πολλές φορές μπορεί να έβλεπα  κάποιο σχέδιο του και να ενθουσιαζόμουν ή κάποιο άλλο να μην με ενέπνεε και τόσο. Πολύ γρήγορα βρήκαμε ποιο ήταν αυτό που ενέπνεε εμένα αλλά και εκείνο,

Εμπνεύστηκε μέσα από το  παραμύθι εμπνεύστηκα και  εγώ πολύ μέσα από τις ζωγραφιές του και για το επόμενό μου βήμα την επομένη μου  δουλειά . Πολλές φορές έβλεπα τα σχέδια του και κυρίως όταν φτάσαμε στο κομμάτι να τυπωθεί  είχα ενθουσιαστεί . Δεν πίστευα ότι η αστερόπη  ζωντάνεψε έτσι με αυτό τον τρόπο…

Επίσης  θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ ωραίο ένα ζευγάρι να δημιουργεί κάτι παρέα...Αυτό το πράγμα ενδυναμώνει τη σχέση ,την αγάπη ,τη συνύπαρξη και είναι πάρα πολύ ωραίο στα μάτια των παιδιών το να βλέπουν τους γονείς τους να συνεργάζονται αρμονικά και να έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα μας είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα ταξίδια της αστερόπης. Ελπίζουμε να το αγαπήσουν τα παιδάκια, οι γονείς, ελπίζουμε οι άνθρωποι να ταξιδέψουν με την Αστερόπη μαζί με όλα τα παιδιά του κόσμου.

 

Τώρα σε τι φάση βρίσκεται το παραμύθι;

Κάτι  που μας έκανε πολύ χαρούμενος ήταν όταν παρουσιάσαμε το παραμύθι στον τέταρτο παιδικό της Ελευσίνας αλλά και στο 6ο Νηπιαγωγείο της Ελευσίνας στα πλαίσια προγραμμάτων “μαθαίνω τους πλανήτες” και τα παιδάκια  με πάρα πολλή χαρά και  αγάπη μας άκουσαν ,φωτογραφίσαμε παρέα, φτιάξαμε πολύ όμορφα πράγματα … Οι δασκάλες κάνουν διαδραστικά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά μαθαίνοντας μέσα από το παραμύθι, παιχνίδια  και γρίφους με  τους πλανήτες.

 

Όπως μου είπες πλέον ζείτε στην Ελευσίνα. Εκεί εργάζεστε;

Ο Πασχάλης είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία πετρελαιοειδών και εγώ μέχρι και πριν γεννήσω το πρώτο μου παιδί το 2013 δούλευα  ως δασκλα χορού  στο δημο Μάνδρας Ειδυλλίας.  Έκτοτε δεν Έχω δουλέψει κάπου και νιώθω ευλογημένη που μπορώ να είμαι στο σπίτι και να μεγαλώνω τα παιδιά μας παράλληλα με τη συγγραφή που πλέον το θεωρώ επάγγελμα μου και μάλιστα από τα δημιουργικότερα.

 

Στις Σέρρες ανεβαίνετε συχνά;

Αρκετά συχνά. Παλαιότερα πηγαίναμε πιο συχνά. Τώρα πλέον λόγω των παιδιών και των δραστηριοτήτων και των σχολείων φροντίζουμε 4-5 φορές το χρόνο να πηγαίνουμε. Είναι εκεί η οικογένειά μου -όπως και στη Θεσσαλονίκη- είναι εκεί και η γιαγιά του συζύγου μου, η αδερφή του, οπότε έχουμε και οι δύο ρίζες εκεί. Εγώ στο Νέο σκοπό εκείνος στο Μελενικίτσι. Έχουμε φίλους πολύ καλούς  και πολλές αναμνήσεις. Εμένα όλοι οι δικοί μου και εφηβική ζωή  μου ήταν εκεί... Δεν πρόκειται ποτέ να τις αφήσω είναι οι ρίζες μου εκεί και οι άνθρωποι που αγαπάω και νοσταλγώ. Και πολλές φορές με πιάνει το παράπονο που δεν τους βλέπω τόσο συχνά  αλλά και μόνο που μεγάλωσα μαζί τους είμαι  περήφανη  που είμαι από τις Σέρρες.

 

Σκέφτεστε να επιστρέψετε μόνιμα και να ζήσετε εκεί;

Όχι. Δεν σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε γιατί η  δουλειά του συζύγου μου  δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο . Άλλωστε την Ελευσίνα αν και άργησα να προσαρμοστώ την έχω αγαπήσει , είναι πολύ ωραίος τόπος. Μπορεί οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη να ναι οι μεγάλες μου αγάπες αλλά πλέον η Ελευσίνα είναι η βάση μου και η βάση των παιδιών μου.

 

Οπότε το επόμενο ταξίδι θα το συνδυάσετε με την παρουσίαση του παραμυθιού;

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Νέο σκοπό Σερρών σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Ορφέα. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή χάρηκε πάρα πολύ για αυτή την παρουσίασή μας δίνει λοιπόν την αίθουσα του ώστε να παρουσιάσουμε εκεί . Θα διαθέσουμε και το βιβλίο οποιος θέλει να το αγοράσει. Επίσης ο εικονογράφος του βιβλίου -ο σύζυγός μου- θα κάνει Face painting στα πρόσωπα των παιδιών ζωγραφιές από το βιβλίο τους πλανήτες την αστερόπη και  φεγγάρια . Οπότε προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να διασκεδάζουμε να βάψουμε το πρόσωπό μας να φάμε μπισκότα σε σχήμα αστεριού που θα φτιάξει μία εξαιρετική χρυσοχέρα από τον Νέο Σκοπό και σας προσκαλούμε όλους εκεί.

Ευχόμαστε καλή ανάγνωση σε όλους μικρούς και μεγάλους και όμορφα ταξίδια με την Αστερόπη!

Δείτε περισσότερα για τα ταξίδια της Αστερόπης εδώ: https://www.facebook.com/%CE%A4%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82-2834286783311031/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBZR-E3zgquDYEE4dmc-VCHuzQv92qC9f6jiWQ3uRwSr_xnq6cWh7yNqMlUePcA1Psl5koZqqH5ROeN

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.