Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Νίκος Τσέφλιος: Ο Σερραίος δημοσιογράφος που έγραψε το συγκλονιστικό «Ημερολόγιο του αστυνομικού ρεπορτάζ» (ΦΩΤΟ)

(Στη φωτογραφία: ο Νίκος Τσέφλιος κάνει ρεπορτάζ για το Mega μετά από χτύπημα της 17 Νοέμβρη σε αυτοκινητοβιομηχανία στο Μαρούσι)...

Όταν είχα κατέβει από τις Σέρρες στην Αθήνα και είχα πιάσει δουλειά στο MEGA θυμάμαι μια μέρα είχε χτυπήσει το τηλέφωνο στο desk κι επειδή καθόμουν δίπλα το είχα σηκώσει. “Ποια είσαι εσύ;” μου λέει μία αντρική φωνή στην  άλλη άκρη της γραμμής. Είπα το όνομά μου. Με ρώτησε από που είμαι. Όταν είπα Σέρρες αναφώνησε: “Α ρε πατρίδα!”. Τότε έμαθα πως μιλούσα με τον Νίκο Τσέφλιο που όπως μου είπε κατάγεται από την Μαυροθάλασσα. Η προσφώνηση “πατρίδα” έμεινε και από τότε όποτε μιλάμε αποκαλούμε ο ένας τον άλλον έτσι. Όπως έμεινε και η οικειότητα των ανθρώπων που κατάγονται από το ίδιο μέρος και βρίσκονται σε μία μεγαλούπολη. Έτσι σε επόμενα τηλεφωνήματα μιλήσαμε για κοινούς γνωστούς στην Μαυροθάλασσα,  ανταλλάξαμε αναμνήσεις από τις διακοπές στην Ασπροβάλτα και την Τούζλα, μου μιλούσε νοσταλγικά για τα καλοκαίρια στο χωριό.

Ο Νίκος Τσέφλιος δούλεψε σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας , μεγκα, ΑΝΤ1, Alpha , ΣΚΑΙ  όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.  Έχοντας καλύψει όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και διαθέτοντας ένα πλούσιο αρχείο αποφάσισε να γράψει το “ημερολόγιο του αστυνομικού ρεπορτάζ” παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες για γεγονότα που έγιναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και πρώτα θέματα στα δελτία ειδήσεων...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Τι αναμνήσεις έχεις από τις Σέρρες;

Οι παιδικές μνήμες μου από το χωριό στις Σέρρες είναι κυρίως καλοκαιρινές. Τα σπίτια των θείων στη Μαυροθάλασσα, τα μπάνια στο "Ματσίκι", στην Ασπροβάλτα και την Τούζλα, οι ντομάτες που μαζεύαμε για έξι δραχμές το τελάρο, το πότισμα στα χωράφια, η καρυδόπιτα στου Ιορδάνη, τα πρώτα μπαράκια στα μέσα της δεκαετίας του '80. Είναι και μνήμες εκλογικές, μέχρι που οι γονείς μου μετέφεραν τα δικαιώματά τους στην Αθήνα. Δυστυχώς έχω αρκετά χρόνια να ανεβώ για διακοπές, τον τελευταίο καιρό μόνο για δυσάρεστα έχω βρεθεί στο χωριό με ταξίδια - εξπρές. Όμως τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, απ' όπου κατάγεται η μητέρα μου, είναι μέρη που έχω στην καρδιά μου. Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνω αραιά και πού για τον αγαπημένο μου ΠΑΟΚ! Στην τηλεόραση του Σκάι όπου δουλεύω, ως υπεύθυνος του ελεύθερου ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων, έχουμε φτιάξει... "σφηκοφωλιά", όπως λένε οι οπαδοί των άλλων ομάδων! Είμαστε καμιά δεκαριά ΠΑΟΚτσήδες στο κανάλι του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού!

(Στη φωτογραφία: ο Νίκος Τσέφλιος σε καλοκαιρινές διακοπές στην πλατεία της Μαυροθάλασσας)

Ποια είναι η πορεία σου στα πανελλαδικά ΜΜΕ;

Η πορεία μου στη δημοσιογραφία ξεκίνησε από το πειραϊκό - ναυτιλιακό ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ελεύθερος", που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1986. Μόλις απολύθηκα από το Ναυτικό επέστρεψα στην ίδια εφημερίδα στο ελεύθερο ρεπορτάζ και πολύ γρήγορα στο αστυνομικό. Το 1991 έμπλεξα με την τηλεόραση! Στο νυχτερινό αστυνομικό του Mega Channel έως το 2005 που αποχώρησα. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον ΑΝΤ1 και τον ALPHA ως συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών, βρέθηκα στον Σκάι το 2007. Για τρεις μήνες στο αστυνομικό και στη συνέχεια στον συντονισμό του ελεύθερου ρεπορτάζ. Παράλληλα έχω δουλέψει και εφημερίδα "Βραδυνή" του Γιώργου Τράγκα, στην Real News του Νίκου Χατζηνικολάου, στην Press Time, έχω συνεργαστεί με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος" των "Νέων", "Εικόνες" του "Εθνους", "Νέμεσις" της Λιάνας Κανέλλη και "Downtown" του Πέτρου Κωστόπουλου. Για ένα χρονικό διάστημα έφτιαχνα και τα newsletter του Ομίλου Φουρλή.

(Στη φωτογραφία: ο Νίκος Τσέφλιος στα γραφεία του ΣΚΑΙ-από την περίοδο που μαζί με την Άννα Μπουσδούκου ετοίμαζε το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων).

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο; 

Πριν από μερικά χρόνια είχα πάει σε μια παρουσίαση βιβλίου αστυνομικού περιεχομένου. Και εκεί ένας συνάδελφος μου είπε: "Είδες βρε κορόιδο τι το κάνουν το αρχείο; Βιβλίο!". Η αλήθεια είναι ότι το αρχείο μου είναι πλούσιο και, εκτός από τις προσωπικές εμπειρίες στα εκατοντάδες ρεπορτάζ που έχω καλύψει από τις αρχές του '90, πάντα φρόντιζα να ενημερώνομαι και για τις παλαιότερες υποθέσεις. "Δημοσιογράφος χωρίς αρχείο είναι πολυκατοικία χωρίς θεμέλια", έλεγα και πάντα κρατούσα αποκόμματα ή πήγαινα στα δημοσιογραφικά αρχεία για πληροφορίες. Όταν ένας συνάδελφος μού ζήτησε -όπως και από καμιά δεκαριά άλλους- να του γράψω δύο οποιαδήποτε ρεπορτάζ που είχα καλύψει με άγνωστες λεπτομέρειες, ώστε να τα κάνει βιβλίο, εκεί το πήρα απόφαση. Θα έγραφα το δικό μου βιβλίο! Έπρεπε να διαφοροποιηθώ, όμως, καθώς βιβλία αστυνομικού περιεχομένου έχουν γράψει αρκετοί συνάδελφοι με μεγάλη επιτυχία. Σόμπολος, Νικολούλη, Βασιλόπουλος και άλλοι. Κι έτσι μου κατέβηκε η ιδέα για το "ημερολόγιο" του αστυνομικού ρεπορτάζ. Μιλάμε για τα άπαντα, με όλες τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και έχουν γίνει πρωτοσέλιδα.


Ποιες ιστορίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο σου;

Ενδεικτικά:

Οι ιστορίες δέκα θανατοποινιτών και οι τέσσερις γυναίκες που στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, οι 25 απαγωγές για λύτρα στην Ελλάδα, το βαπόρι απ’ την Περσία και τα φορτία κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, με «εγκέφαλους» Έλληνες πλοιοκτήτες, ο Βενάρδος, ο «γοητευτικός» ληστής, ο «Ρομπέν των τραπεζών», «Ο ψηλός και ο κοντός», οι ιστορίες του Παλαιοκώστα και του Σαμαρά, η αλληλοεξόντωση των «νονών» της νύχτας, η εγκληματική δράση της «Εταιρείας Δολοφόνων» και του «συνδικάτου του εγκλήματος» που κρυβόταν πίσω από συμβόλαια θανάτου και αιματηρές ληστείες ανά την Ελλάδα, η ιστορία της 17Ν και του ΕΛΑ μέσα από τα σημαντικότερα χτυπήματά τους, τα δεκάδες εγκλήματα ερωτικού πάθους, ο Αρίστος Παγκρατίδης, ο Κυριάκος Παπαχρόνης, ο Σπύρος Μπέσκος και όλοι οι «δράκοι» που έδρασαν στη χώρα μας,  οι τέσσερις λεωφορειοπειρατείες. Ανάμεσα στις ιστορίες υπάρχουν ακόμη ο «ταξιτζής του τρόμου» Δημήτρης Βάκρινος, ο ρατσιστής δολοφόνος Παντελής Καζάκος, ο Νίκος Κοεμτζής, ο μπάτλερ της Εκάλης και οι σατανιστές της Παλλήνης, που ανατρίχιασαν το πανελλήνιο, η τραγωδία της Θύρας 7, το πέταλο του Μαλιακού, οι έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στα Τέμπη και οι σχολικές εκδρομές που βάφτηκαν με αίμα, όλα τα θύματα της «τυφλής» οπαδικής βίας, οι φυλακές των Βούρλων, τα τούνελ στην Κέρκυρα, τα ελικόπτερα στον Κορυδαλλό και όλες οι μεγάλες αποδράσεις από τις φυλακές της χώρας, ο Παντελής Σφηνιάς, η Ρουμπίνη Σταθέα και άλλες τραγικές ιστορίες που κατέληξαν στο απονενοημένο διάβημα, ο Άκης Πάνου, ο συγγραφέας του «Τρίτου Στεφανιού» Κώστας Ταχτσής, ο κατά παραγγελία δολοφόνος Μάνθος Μονσελάς και τα τηγανόψωμα της εκδίκησης.  Τέλος, αστυνομικοί που έπεσαν στο καθήκον, αλλά και ιστορίες όπου «μίλησαν» τα υπηρεσιακά περίστροφα.

 

Πόσο καιρό σου πήρε να το γράψεις και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες;

Μάζεψα όλες τις ιστορίες, μία για κάθε ημέρα του χρόνου, ανεξαρτήτως έτους, τις έγραψα όπως θα τις διάβαζε κάποιος σε  μια σελίδα εφημερίδας -κάποιες σε δύο, πώς να χωρέσεις τον Πάσσαρη και τον Ματέι σε 800 λέξεις;- έψαξα και την δικαστική εξέλιξη για να μην αδικήσω κάποιον και απευθύνθηκα στο φίλο μου δημοσιογράφο και εκδότη Χρήστο Ζαμπούνη (ΠΑΟΚτσής κι αυτός!). Ωστόσο, είναι μεγάλο το ρίσκο, γιατί είναι τεράστιο το βιβλίο. Ίσως εκδοθεί σε 2-4 τόμους για να διανεμηθεί μαζί με κάποια κυριακάτικη εφημερίδα. Ίδωμεν. Από την 1η Ιουλίου η ιδέα μου βρήκε το χώρο της στο ενημερωτικό σάιτ www.astinomiko.gr,  όπου κάθε ημέρα υπάρχει και η αντίστοιχη ιστορία.

 

Τι κάνεις αυτήν την περίοδο και τι σχεδιάζεις για το μέλλον;

Προς το παρόν βρίσκομαι στον Όμιλο Σκάι. Παρά τις περικοπές στους μισθούς, μπορούμε να λέμε ότι πληρωνόμαστε ικανοποιητικά -τηρουμένων των αναλογιών και των δύσκολων καιρών που περνάμε- και μάλιστα στην ώρα μας. Σχέδια δεν κάνω, είμαι της άποψης ότι "Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει". Την υγεία μου θέλω να έχω και όλα τα άλλα γίνονται. Τον γιο μου, που είναι 26 χρόνων, κατάφερα να τον... αποτρέψω από την δημοσιογραφία και δόξα τω Θεώ έχει μια αξιοπρεπή δουλειά, που δεν χρειάζεται να δουλεύει Κυριακές και αργίες. Με την κόρη μου δεν ξέρω τι θα κάνω, που σπουδάζει στο Πάντειο -κατά διαβολική σύμπτωση στην ίδια σχολή που τελείωσε ο γιος μου- και καθημερινά μου υπενθυμίζει ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος!   

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.