Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Lifestyle

Χαράλαμπος Κελλίδης: Ο Σερραίος γιατρός που έγινε ξενοδόχος στη Σαντορίνη - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο Λιβαδοχώρι Σερρών όποτε αναφέρεται το όνομα του Χαράλαμπου Κελλίδη οι κάτοικοι γεμίζουν περηφάνια και οι ηλικιωμένοι πίνουν νερό στο όνομά του.

“Είναι το δικό μας παιδί , που έφυγε από εδώ , έγινε κορυφαίος επιστήμονας και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον έκανε μεγαλοξενοδόχο στην Σαντορίνη. Να 'ναι καλά ο Μπάμπης μας που μας χάρισε τις πιο ονειρεμένες διακοπές της ζωής μας στην Σαντορίνη” λένε και θυμούνται τις μέρες που με πρωτοβουλία και έξοδα του Χαράλαμπου Κελλίδη όλοι οι ηλικιωμένοι του Λιβαδοχωρίου ταξίδεψαν στο πανέμορφο νησί, έμειναν σε πολυτελές ξενοδοχείο, απόλαυσαν πεντανόστιμα φαγητά δίπλα στην θάλασσα , είδαν το ηφαίστειο κι έζησαν μία εμπειρία που για τους περισσότερους θα ταν άπιαστο όνειρο…
Αυτή η αυθόρμητη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Χαράλαμπος Κελλίδης τότε είναι αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα του. Ανοιχτόκαρδος, γενναιόδωρος και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη.

Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για να τα καταφέρει. Παιδί βιοπαλαιστών από το Λιβαδοχώρι έφυγε από τον τόπο του σε ηλικία 16 μόλις ετών όταν οι γονείς του έγιναν οικονομικοί μετανάστες στην Αθήνα. Η αγάπη του για τον συνάνθρωπο και η θέλησή του για προσφορά τον ώθησαν να σπουδάσει γιατρός. Όταν βρέθηκε στην Σαντορίνη μαγεύτηκε. Παρά τις δυσκολίες που συνάντησε καθώς το νησί ήταν ακόμη σε πρωτόγονη τουριστικά κατάσταση , είδε μπροστά. Πως είναι ένας επίγειος παράδεισος που θα αναπτυχθεί. Δούλεψε για χρόνια ως γιατρός και τα τελευταία χρόνια που βγήκε στη σύνταξη , με την στήριξη της συζύγου και των παιδιών του έκανε ένα επαγγελματικό άνοιγμα στον τουρισμό. Διαθέτει τρία υπέροχα ξενοδοχεία : Το Andromeda Villas , Gold Suites Santorini και alisaxni στο Καμάρι. Στο πίσω μέρος του μυαλού του είναι και η δημιουργία ενός τέταρτου-αποκλειστικά για τους εργαζομένους του καθώς πλέον η διαμονή στο νησί είναι δύσκολη. Του ζήτησα να μας διηγηθεί την ιστορία του στα serraikanea.gr. Δέχτηκε με χαρά και μεγάλη σεμνότητα….


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ


Από που κατάγεστε από τις Σέρρες;

Από το Λιβαδοχωρι πρώην δήμου Στρυμωνικού και τώρα Ηρακλειας.


Σε ποια ηλικία φύγατε από Σέρρες και γιατί;

Οι γονείς σαν οικονομικοί μετανάστες έφυγαν από Σέρρες για Αθήνα. Ήμουν 16 ετών.


Πως βρήκατε τα πράγματα στην Σαντορίνη όταν πήγατε ως νέος γιατρός;

Στην Σαντορίνη πήγα τον Απρίλιο του 1981. Για το πως ήταν το νησί το 81 αρκεί να τονίσω ότι πήγα με αυτοκίνητο και δεν υπήρχε βενζινάδικο. Για ένα έτος παρήγγελνα βαρέλι στον Πειραιά και το είχα σε ένα αμπέλι κοντά στο λιμάνι.Ήταν δύσκολα για σας τα πράγματα τότε;
Στον Υγεινομικό σταθμό τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Είχε γίνει μια δωρεά από τον εφοπλιστή Νομικό σε επιστημονικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και οι συνθήκες ήσαν πολύ καλές σε συνδυασμό με τις 2 μαίες και 4 νοσηλεύτριες που είχα τότε. Υπήρχε η παρακαταθήκη από τον συνάδελφο κ Βλασερό τον οποία αντικατέστησα. Οι συνθήκες με δεδομένο ότι ήμουν μόνος ήσαν τραγικές όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας. Αρχικά ο υγειονομικός. Σταθμός και στη συνέχεια το Κέντρο Υγείας (από το 87 ) λειτουργούσαν προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες μιας κοινωνίας πολλών δεκάδων χιλιάδων πληθυσμού.
Το νησί που υποδέχεται τόσο μεγάλο κύμα τουρισμού έχει την ιατρική υποδομή που θα έπρεπε;
Την αναγκαιότητα ύπαρξης Νοσοκομείου στην Σαντορίνη την είχα επισημάνει με στατιστικά στοιχεία σε μια ημερίδα στο Νομίκειο παρουσία του τότε υπουργού υγείας κ Π. Αυγερινού πριν 30 χρόνια περίπου. Στην πορεία των ετών με την βοήθεια πολλών παραγόντων πολιτικών και οικονομικών αλλά κυρίως την συμβολή του Καθηγητού κ Χαράλαμπου Ρούσσου το όνειρο πολλών Σαντορινιών και εμού έγινε πραγματικότητα. Σήμερα αν την υποδομή πού έχει στον τομέα υγείας (Δημόσιο και Ιδιωτικό ) η Σαντορίνη την είχε και σε άλλους τομείς (λιμάνι οδικό δίκτυο δημόσιες υπηρεσίες κλπ) θα μιλούσαμε για παγκόσμιο φαινόμενο.ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΣ...ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ

Πως αποφασίσατε να κάνετε το δικό σας ξενοδοχείο;
Η ενασχόληση μου με τα τουριστικά προέκυψε από την επιθυμία μου να «λύσω» το βιοποριστικό μου μέσα από την επιχειρηματικότητα και όχι από την Ιατρική την οποία ουδέποτε λειτούργησα σαν ιδιώτης. Οι συνθήκες για οποιονδήποτε είχε λίγο κεφάλαιο και λίγο νου ήσαν ιδανικές στο νησί.

Τι εθνικότητας τουρίστες φιλοξενείτε κυρίως ;
Οι τουρίστες που έρχονται σήμερα στον νησί είναι απλώς από τον πλανήτη ΓΗ. Την μερίδα του λέοντος βέβαια έχουν οι κέντρο-βόρειοι Ευρωπαίοι φυσικά λόγω της δυνατότητας μετακίνησης με πτήσεις «τσάρτερ».Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Τι στοιχεία από την σερραική σας καταγωγή και κουλτούρα διατηρείτε στην επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή;
Σχετικά με την Σερραϊκή και την ποντιακή καταγωγή: Είχα και έχω πολλούς υπαλλήλους-συνεργάτες από τις Σέρρες. Θέλω πάντα να γνωρίζω όλλους τους Σερραίους που έρχονται στα ξενοδοχεία μας. Έτσι έκανα καλούς φίλους. Προμηθεύομαι αρκετά πάγια προϊόντα και όχι μόνο από Σερραίους και Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες για τα ξενοδοχεία. Έγινα η αιτία πολλοί Σερραίοι να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Σαντορίνης. Είμαστε με τον αδελφό μου Στέλιο ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης. Ο αδελφός μου ήταν πρόεδρος του συλλόγου επι σειρά ετών. Επί προεδρίας του και με ενέργειές του έγινε το μνημείο για την γενοκτονία των Ποντίων δίπλα στην κεντρική πλατεία Φηρών.

Ανεβαίνετε συχνά στις Σέρρες;
Προ πενταετίας περίπου βλέποντας πολλούς συγχωριανούς μου στα ταξίδια μου στο χωριό να ρωτάνε συχνά για την Σαντορίνη κατάλαβα ότι πολλοί από αυτούς και κυρίως οι ηλικιωμένοι ποτέ δεν θα έβλεπαν την Σαντορίνη. Έτσι με τον αδελφό μου προσφέραμε μια εκδρομή (νοικιασμένο λεωφορείο με 55 συγχωριανούς κυρίως τρίτης ηλικίας από το χωριό στο νησί και πίσω με ύπνο πρωινό μεσημεριανό και βραδινό γεύμα καθώς και ξεναγήσεις μουσεία ηφαίστειο όλα δωρεάν. Το όλο εγχείρημα έλεγαν τα media των Σερρών έγραψε ιστορία.


Θα το σκεφτόσασταν να επιστρέψετε μόνιμα;
Από τον καιρό που βγήκα στην σύνταξη ανεβαίνω συχνότατα στις Σέρρες.
6 με 8 φορές τον χρόνο. Περίπου 3 μήνες τον χρόνο συνολικά μένω Σέρρες. Δεν βλέπω τον λόγο για περισσότερο αφού η οικογένειά μου και οι επιχειρήσεις είναι στην Σαντορίνη. Σημαντικό ρόλο στην συχνή παρουσία μου στις Σέρρες παίζει η αγάπη της συζύγου μου Γεωργίας για τις Σέρρες και την ποντιακή κουλτούρα γενικά. Η Γεωργία έχει παίξει με την ανοχή της και την συμπαράσταση καταλυτικό ρόλο στην όλη παρουσία μου στην Σαντορίνη.

Τι κάνετε αυτήν την περίοδο και επαγγελματικά και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Σχετικά με τα επαγγελματικά σχέδια αυτά αφορούν τα παιδιά μου κυρίως πλέον. ο Γιώργος και η Ειρήνη που έχουν σπουδάσει τουριστικές και οικονομικές επιστήμες Μπορώ όμως να πω ότι σχεδιάζουμε την ίδρυση ενός μικρού ξενοδοχείου μόνο για το προσωπικό. Είναι τεράστιο το πρόβλημα στέγης των εργαζομένων στο νησί. Ενός ακόμη ξενοδοχείου για 12μηνη λειτουργία κοντά στα Φηρά. Και τέλος ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό ενός πεντάστερου ξενοδοχείου 30 σουιτών με πισίνες και τζακούζι σε μια μεγάλη οικοπεδική έκταση που αποκτήσαμε πρόσφατα.Δείτε περισσότερα για τον Χαράλαμπο Κελλίδη εδώ:https://www.facebook.com/haralampos.kelidis.9

Και για τα ξενοδοχεία εδώ:
https://www.facebook.com/AndromedaVillasandSpaResort/

https://www.facebook.com/goldsuites/
Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.