Χρήστος Φραντζανάς: Ο Σερραίος δημοσιογράφος που έγινε ποιητής και ονειρεύεται να γίνει και βουλευτής (ΦΩΤΟ)

Pin It

Όταν ήταν μικρό παιδί ο Χρήστος Φραντζανάς ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός ή δικηγόρος. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για αυτόν...

Έγινε δημοσιογράφος που επί 25 χρόνια έκανε κυρίως αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ για όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. . Δούλεψε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα Αυριανή Μακεδονίας Θράκης, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την Ωμέγα τηλεόραση, στον ΣΚΑΙ (τηλεόραση και ραδιόφωνο), τον ΑΝΤ1, τον ALPHA, το STAR, έγινε σεναριογράφος της σατυρικής εκπομπής ‘’ΑΜΑΝ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ’’, ρεπόρτερ και Διευθυντής σύνταξης της HELEXPO TODAY, και συντάκτης της Κυριακάτικης εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ". Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Ερωτικά» κι έχει αποσπάσει  πολύ καλές κριτικές. Το τελευταίο του “πνευματικό” παιδί είναι ένα site που του αφήνει να έχει ελεύθερο χρόνο  να ονειρεύεται να κάνει πολλά παιδιά αλλά και να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στις Σέρρες καθώς όπως λέει στα SerraikaNea.gr αν και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη οι Σέρρες είναι η μεγάλη του αγάπη.


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥΑπό πού είναι η καταγωγή σου;

Η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι από την επαρχία Βισαλτίας και συγκεκριμένα από το κοινοτικό διαμέρισμα της Αγίας Παρασκευής και της μητέρας μου από την Δράμα και την κοινότητα Μακρυπλαγίου. Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη αλλά λόγω επαγγέλματος του πατέρα μου ,τότε εν ενεργεία αστυνομικός, μεγάλωσα σε διάφορες περιοχές ανα την επικράτεια.Το χωριό φυσικά αλλά και την πόλη των Σερρών , αν και δεν μεγάλωσα εκεί το επισκεπτόμουν τακτικά όπως κάνω και μέχρι σήμερα.Βλέπετε όλες οι οικογένειες Φραντζανά και είναι πάρα μα πάρα πολλές έχουν κοινή  καταγωγή από την Αγία Παρασκευή . Και είμαι πολύ υπερήφανος γι αυτό.Πότε λοιπόν βρέθηκες να ζεις στις Σέρρες;

Το 1992. Τότε ο πατερας μου υπηρετούσε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.


“ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ”


Τι θυμάσαι από εκείνη την περίοδο;

Είχα γραφτεί στο 2 Γ.Ε.Λ και πολύ σύντομα έκανα και τις πρώτες φιλίες . Η πόλη εκείνη την εποχή σε επίπεδο διασκέδασης συναγωνίζονταν και ήταν ισάξια με αυτή της θεσσαλονίκης.Οπότε όλη η παρέα περνούσαμε καταπληκτικά .Υπήρχε μια μαγεία τότε που σήμερα δεν την βλέπω.Παρολαυτά στις τακτικές επισκέψεις βρισκόμαστε οι παλιοσειρές ,θυμόμαστε τα παλιά , το πως αλλάξαμε εμφανισιακά και τα πειράγματα δεν έχουν τελειωμό. Οι Σερραίοι και Σερραίες θεωρώ ό,τι είμαστε ξεχωριστοί το  λένε - αναγνωρίζουν και όλοι όσοι επισκέπτονται την πόλη .Δεν σας το είπα απλά για να παινέψω τον τόπο μου.


Τι σου λείπει πιο πολύ από την πόλη μας;

- Μου λείπει η αθώωτητα και ο τρόπος ζωής που είχαμε ως παιδιά. Παίζαμε στα χώματα, μπίλιες ,καπάκια σήμερα τα παιδιά ακόμη και σε ηλικίες 20-30 έχουν " εγκλωβιστεί" και εθιστεί στα social media και στα βιντεοπαιχνίδια .Η δε παγκόσμια οικονομική κρίση και σας το λέω με πόνο καρδιάς θα έπρεπε να μας φέρει πιο κοντά και όχι να μας αποξενώνει.Πώς προέκυψε η δημοσιογραφία στην ζωή σου;

Στη δημοσιογραφία βρέθηκα τυχαία. Για τη Νομική παράλληλα με την Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ ξεκίνησα αλλά η μοίρα να το πω είχε άλλα σχέδια για εμένα. Εκείνη την εποχή οι σπουδές δημοσιογραφίας γίνονταν σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με Βρετανικά κολλέγια.Μετέπειτα εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. Οπότε τα ΚΕΣ ήταν μονόδρομος. Από το πρώτο έτος σε ηλικία 19 ετών ξεκίνησα να δημοσιογραφώ στην Αυριανή Μακεδονίας - Θράκης. Τα θέματα μου ήταν πάντα " χτυπημένα " στο πρωτοσέλιδο .Με την ολοκλήρωση των σπουδών εκπλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία και αμέσως μόλις επέστρεψα στην θεσσαλονίκη βρήκα εργασία στο Νο 1 ρ/σ το Ράδιο Θεσσαλονίκη . Ξεκίνησα από το αστυνομικό -δικαστικό ρεπορτάζ , έκανα ελεύθερο αλλά και πολιτικό. Τα πήγαινα πάρα πολύ καλά και μέσα σε 8 μήνες δέχτηκα την πρόταση ,σε ηλικία 22 ετών ,να εργαστώ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ μετέπειτα ALPHA. Ενώ από το 2000 ως το ήμουν  σεναριογράφος στην σατυρική εκπομπή ΑΜΑΝ τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ .


“ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑ ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ”


Οι πιο έντονες στιγμές που έζησες στο ρεπορτάζ;

Αμέτρητες όταν είσαι διαρκώς στην πρώτη γραμμή του μάχιμου ρεπορτάζ και το γνωρίζετε πολύ καλά .Θα σταθώ στον τελευταίο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία .Σκληρές εικόνες με διαμελισμένα πτώματα , αλλά και ο προσφυγικός καταυλισμός που είχε στηθεί στα Σκόπια ,σκηνές που ζούμε και σήμερα και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.Δεν βρίσκονται επειδή το θέλουν στη χώρα μας κι εύχομαι σύντομα να ανοίξουν τα βόρεια σύνορά μας και οι ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν τις αναγκαίες λύσεις.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ  

Είσαι  επαγγελματίας δημοσιογράφος. Είναι πιο εύκολο για έναν άνθρωπο που γράφει να ασχοληθεί με την ποίηση;

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Πολλοί συνάδελφοι έχουν εκδώσει ποίηση. Είναι καθαρά ζήτημα επιλογής. Άλλωστε όλοι στην Ελλάδα γράφουν. Αυτό που πάντα μετράει το αποτέλεσμα δεν είναι;

Το επόμενο ποιητικό  εγχείρημα να το περιμένουμε άμεσα; Υπάρχουν στο συρτάρι σου  ποιήματα που περιμένουν το δρόμο της έκδοσης;

Ήδη γράφω το νούμερο δυο «Ερωτικά», ένα μυθιστόρημα αλλά κι ένα σατυρικό πάνω σε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, δοσμένα πάντα με σατυρική διάθεση. Πιστεύω πως σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος έχει ανάγκη και από γέλιο και από σάτιρα.


Τι κάνεις αυτήν την περίοδο της ζωής σου επαγγελματικά;

Εδώ και 2,5 σχεδόν χρόνια ίδρυσα το www.ipen.gr .Oι μετρήσεις σύμφωνα και μόνο με την Google είναι πολύ καλές .Η καθημερινή επισκεψιμότητα κυμαίνεται απο 5- 6000 επισκέψεις αλλά δεν δίνω καμία σημασία στις μετρήσεις .Ο κόσμος το αγάπησε το ίδιο και δεκάδες επιχειρηματίες όπου και διαφημίζονται οπότε δόξα τω Θεώ και μαζί με τους συνεργάτες μου συνεχίζουμε .


Μόνο δουλειά δηλαδή;

Ε, όχι.  Συχνά γράφω στίχους. Σαφέστατα συζητώ για επικείμενες συνεργασίες με γνωστά ονόματα αλλά στηρίζω υπερ του δεον τα νεα παιδιά που δυστυχώς δεν έχουν την προβολή αλλά και την υποστήριξη που θα έπρεπε.Για αυτό άλλωστε καταφεύγουν στα γνωστά ριάλιτι.  Η γυμναστική σε καθημερινή βάση, η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες είναι και αυτά στο πρόγραμμα μου όπως επίσης το μπασκετ ,το ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα μιας και όταν ήμουν νεόερος υπήρξα αθλητής.


“Ο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ”

Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Στα άμεσα η δημιουργία οικογένειας και η απόκτηση πολλών παιδιών. Έχω χορτάσει τα πάντα .Ευκαιρίες υπήρχαν πολλές αλλά η φύση του επαγγέλματος μας είναι δύσκολη . Η σύντροφος - σύζυγος θα πρέπει να υπομείνει πολλά.Τώρα με το site τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν λογοδοτώ , έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο . Τον αφιερώνω σε ταξίδια εντός κι εκτός συνόρων .Ασχολούμαι με την πολιτική ,το μικρόβιο της οποίας το έχω από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών, πάντα εκλεγόμουν πρόεδρος σε όλες τις τάξεις και στα δεκαπενταμελή συμβούλια .Εαν οι συνθήκες είναι ευνοικές θα αγωνιστώ για μια θέση στο Κοινοβούλιο ,θεωρώ πως ο νομός σερρών αξίζει τα καλύτερα και έχει αδικηθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πιστεύω ακράδαντα πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο.Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C