Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από 8 μήνες δημιουργικής επεξεργασίας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι οι ελάχιστες στον αριθμό εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάστημα 9 μηνών (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022) κατέγραψαν υπερκέρδη μόλις 415 εκατ. ευρώ εκ των οποίων θα ανακτηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον 373,55 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, υποκριτικά όπως αποδεικνύεται, ότι θα φορολογηθεί το 90% των υπερκερδών, τα υπερκέρδη είχαν προσδιοριστεί από την ΡΑΕ στο ύψος των 927 εκατ ευρώ για έξι μήνες (Οκτώβριος 21-Μάρτιος 22) . Το πώς οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η κυβέρνηση καταφέρνουν να εμφανίσουν στο 9μηνο μειωμένα άνω του 50% τα υπερκέρδη σε σχέση με τα κέρδη του εξαμήνου, είναι κάτι που ξεπερνά κάθε λογική και αποδεικνύει ότι όταν πρόκειται για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μεθοδεύσει την εξαφάνιση εκατομμυρίων.

Για να υπάρξει τέτοια τεράστια μείωση των υπερκερδών σε τρείς μήνες (Απρίλιος 2022 – Ιούνιος 2022) οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχουν καταγράψει απίστευτες ζημιές όπως υποστήριξε άλλωστε σε τηλεοπτικό πάνελ Βουλευτής της κυβέρνησης.

Εάν συνεχιστεί αυτή η δημιουργική λογιστική σε λίγους μήνες οι εταιρίες αυτές θα χρειαστεί να διασωθούν από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς του αρμόδιου τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που στηρίζονται στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, ανέρχονται για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, στο αστρονομικό ποσό των 2,2 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση λοιπόν της ΝΔ επιμένει να χαρίζει δισεκατομμύρια στους παραγωγούς ενέργειας (1,8 δις €) την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και όλο και περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Το «καλάθι των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας» είναι τελικά πολύ πιο μεγάλο και προστατεύεται με νύχια και με δόντια από το επιτελικό κράτος, τη στιγμή που το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδεικνύεται τρύπιο και καθημερινά μικρότερο.