Λευτέρης Αβραμάκης: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας δεν περιέλαβε τελικά το Μενοίκιο όρος στα Απάτητα Βουνά, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για την κατασκευή φαραωνικού φωτοβολταϊκού πάρκου μέσα σε περιοχή Natura.»

 

Την 20ή Ιανουαρίου 2022 ο Λευτέρης Αβραμάκης μαζί με το Σωκράτη Φάμελλο, βουλευτή Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος και 18 ακόμη βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προχώρησαν στην κατάθεση ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 2546/20.01.2022) στη Βουλή  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με κύριο θέμα το σχεδιαζόμενο ακόμη φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο, έκτασης 4000 στρεμμάτων, στις παρυφές του όρους Μενοικίου στα σύνορα των Δήμων Σερρών κι Εμμανουήλ Παππά. Με την ερώτησή τους ζητούσαν αρχικά να μην προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για το πάρκο αυτό, καθώς ο σχεδιασμός του προέβλεπε την εγκατάστασή του εντός περιοχής Natura, ενώ σύμφωνα με αρνητικές γνωμοδοτήσεις διαφόρων φορέων κατά τη διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου αναμένετε να είναι ιδιαίτερα βαρύ για την περιοχή με σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον και τοπική οικονομία (π.χ. κτηνοτροφία).

Εν συνεχεία ζητούσαν οι βουλευτές την ένταξη και του Μενοικίου Όρους (ακριβώς λόγω της ύπαρξης ενός τεράστιου οικοσυστήματος εκεί, ενταγμένου στο δίκτυο NATURA) στη ρύθμιση με την κωδική ονομασία «Απάτητα Βουνά» η οποία προέβλεπε την καθολική απαγόρευση κάθε δραστηριότητας με έντονη περιβαλλοντική επιδραστικότητα σε συγκεκριμένες περιοχές. Κατά την απάντησή του στην ως άνω ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεσμεύτηκε πως εάν διαπιστωνόταν πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα προχωρούσε σε ένταξη και του όρους Μενοικίου στη ρύθμιση των Απάτητων Βουνών και θα σταματούσε κάθε διαδικασία αδειοδότησης.

Τελικά πριν λίγους μήνες εκδόθηκε η σχετική ΑΕΠΟ  παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων φορέων κι υπηρεσιών – μεταξύ των αρνητικά γνωμοδοτούντων είναι τόσο ο Δήμος Σερρών και ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, όσο και η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, αλλά και ο Φορέας Προστασίας της Λίμνης Κερκίνης. Ακολούθως, στα τέλη του Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε μια έκταση συνολικά 4.000 τ.μ. μόνο, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά καθώς αποτελεί μόνο το 0,1 % της συνολικής έκτασης που καταλαμβάνει το έργο, δεν αφήνει, όμως, αμφιβολία πως η κυβέρνηση  δεν έχει  πρόθεση να αναγνωρίσει το Μενοίκιο Όρος ως «Απάτητο Βουνό».

Ο περιβαλλοντοκτόνος Νόμος Χατζηδάκη έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του αποδεικνύοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η σχετικοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με όλες του τις δυνάμεις στάθηκε ενάντια σε αυτό το νόμο, ενώ διαρκώς και σταθερά στέκεται δίπλα στους πολίτες που απαιτούν την διασφάλιση της αξίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Στάση που δεν παρατηρείται, βέβαια, στους βουλευτές της συμπολίτευσης, που και στην περίπτωση του σχεδιαζόμενου πάρκου εδώ στις Σέρρες τηρούν σιγή ιχθύος. Τί λένε σήμερα στους χιλιάδες ψηφοφόρους τους που είναι αντίθετοι στη δημιουργία του φ/β πάρκου στο Μενοίκιο; Γιατί δεν παίρνουν θέση αναφορικά με την επιλογή του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να μην εντάξει το Μενοίκιο στα «Απάτητα Βουνά» τη στιγμή που ενέταξε το όρος Χατζή που βρίσκεται στο Νομό εκλογής του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας, η Πράσινη Μετάβαση, είναι  απολύτως αναγκαία. Ιδίως τώρα, σε μία εποχή που η ενεργειακή φτώχεια μας χτυπά την πόρτα, η αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλούτου της Ελλάδας, του ήλιου, είναι μονόδρομος. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να γίνεται χωρίς όρους και κανόνες, με επιβάρυνση ή και καταστροφή του περιβάλλοντος κι επηρεάζοντας αρνητικά τις ζωές των κατοίκων.

Απαίτησή δική μας, λοιπόν, παραμένει το Μενοίκιο όρος έστω και την τελευταία στιγμή να ενταχθεί στα «Απάτητα Βουνά», όπως εντάχθηκε και το όρος Χατζή στο Νομό Τρικάλων -τόπο εκλογής του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας – ώστε να σταματήσει η πρόοδος του έργου στην περιοχή και να ανευρεθεί πιθανόν άλλος τόπος εγκατάστασής του. Καλούμε τέλος τους πολίτες και τους επηρεαζόμενους Δήμους Σερρών κι Εμμανουήλ Παππά να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση τόσο της ΑΕΠΟ, όσο και της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η πράσινη επιχειρηματικότητα οφείλει να μην είναι μια ψευδεπίγραφη έννοια μόνο, αλλά να αποτελεί ένα ουσιαστικό  και σύγχρονο διακύβευμα, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη ο τόπος μας.