Με τους καταναλωτές να περικόπτουν με κάθε τρόπο τα έξοδά τους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ακραίες ανατιμήσεις της ενέργειας και των βασικών αγαθών, οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες βρίσκονται σε όλο και πιο δύσκολη οικονομική θέση. Με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό να αφήνει μονίμως εκτός κάδρου και εκτός μέτρων στήριξης έναντι του πληθωρισμού τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα επαγγελματίες και επιστήμονες βρίσκονται ταυτόχρονα αντιμέτωποι με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους και με τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους αλλά και των δαπανών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Η κοινή συνέντευξη τύπου των Προέδρων: της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος είναι αποκαλυπτική για την εκρηκτική οικονομική πραγματικότητα που βιώνει συνολικά η ελληνική κοινωνία αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή ο πολλαπλασιασμός των εσόδων του κράτους από τους έμμεσους φόρους παρά τη μείωση του όγκου κατανάλωσης αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των μεγάλων ανατιμήσεων μέσα από στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους όπως έχει προτείνει πριν από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι σαφές ότι η οικονομική αυτή πραγματικότητα οδηγεί σε αδιέξοδα και σε απόγνωση όλο και περισσότερους. Είναι επίσης σαφές ότι το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούνται σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν αντιμετωπίζονται με κουπόνια, pass και τα  χαρτζηλίκια που υπόσχεται ενόψει εκλογών η αποτυχημένη κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δίνει απαντήσεις στις αγωνίες   που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι επιστήμονες προβλέποντας, πέρα από τις παρεμβάσεις για μειώσεις τιμών σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια και καύσιμα,

– Θέσπιση αφορολόγητου ορίου 10.000 € για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και εργαζόμενους με μπλοκάκι

– Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος

– Αντιμετώπιση του εκρηκτικού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Με μια ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

– Θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων και

– αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα, με έναν νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.