Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο 12,1% ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ τις προηγούμενες ημέρες για το μήνα Σεπτέμβριο με το κόστος στέγασης και τη διατροφή να εμφανίζουν αυξήσεις που φτάνουν το 35,4% και το 13,5% αντίστοιχα. Εκρηκτική είναι η αύξηση και στο κομμάτι της ενέργειας με τον υπερτριπλασιασμό σε ένα χρόνο της τιμής του φυσικού αερίου, με αύξηση στο 332%, το πετρέλαιο θέρμανσης στο 65% και το ηλεκτρικό ρεύμα στο 30%.

Αυξημένος είναι και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου σε σχέση με αυτόν του Αυγούστου 2022 με άνοδο που φτάνει στο 2,9% και τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο φυσικό αέριο, αγγίζοντας το 34,8%.

Η Ελλάδα παραμένει ακόμη πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης που δεν συνορεύουν με τη Ρωσία, διατηρώντας επίσης εξαιρετικά χαμηλή θέση αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή που οι Έλληνες πολίτες νιώθουν έντονη υπαρξιακή ανησυχία για το χειμώνα που έρχεται, η κυβέρνηση συνεχίζει την ανέμελη πορεία της σε μία νέα περίοδο, που θα κάνει τα μνημονιακά χρόνια να θυμίζουν παράδεισο. Αταλάντευτη κι αγνοώντας πλήρως τις απεγνωσμένες φωνές της αντιπολίτευσης συνολικά συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη, οδηγώντας τα λαϊκά νοικοκυριά στην απόγνωση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε από το βήμα τις ΔΕΘ μια δέσμη μέτρων, άμεσα εφαρμόσιμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ενίσχυση του εισοδήματος. Με τη μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο, την επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ και μια σειρά άλλων μέτρων είναι εφικτή η άμεση ανάσχεση της πορείας προς τη φτώχεια που χαράσσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια πορεία που, όπως φαίνεται μπορεί να διακόψει μόνο ο ελληνικός λαός και η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των προοδευτικών δυνάμεων.