Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα πρώτα στοιχεία της Απογραφής εμφανίζοντας το Νομό Σερρών το δεύτερο σε μείωση πληθυσμού Νομό, με σχεδόν 30.000 λιγότερους καταγεγραμμένους πολίτες σε σχέση με το 2011.

  • Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε μια πρώτη προσέγγιση για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Νομό Σερρών, το οποίο μας κατατάσσει τελευταίους πανελλαδικά με 10.028 €/άτομο.
  • Κάθε μέρα οι συμπολίτες μας αποχαιρετούν κι ένα δικό τους πρόσωπο, που φεύγει για το εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας, αφού πλέον ο Νομός μας είναι πρωταθλητής και στην ανεργία.
  • Ο Νομός Σερρών είναι απών από το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 κι από τα κονδύλια που πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα δεν πρόκειται να έρθει τίποτα εδώ, παρά τις μεγάλες ανάγκες που έχει ο τόπος μας.
  • Ο Τύμβος Καστά με μία απλή βροχή πλεόν αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας, ενώ η επισκεψιμότητά του έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
  • Από την αρχή της πανδημίας το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των νέων υγειονομικών προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα ο Νομός Σερρών κατατάσσεται μεταξύ των Νομών με τους περισσότερους θανάτους από covid εντός ΜΕΘ.
  • Στα τέλη του 2019 ξεκίνησε με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τυμπανοκρουσίες ένα εγχείρημα επαναλειτουργίας από ιδιώτη του Εργοστασίου Ζάχαρης της ΕΒΖ στις Σέρρες, που τελικά αποδείχθηκε φιάσκο κι άφησε ξανά έκθετους εκατοντάδες τευτλοπαραγωγούς.
  • Πριν δύο περίπου μήνες οι Δήμοι Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης χτυπήθηκαν από ένα σαρωτικό ανεμοστρόβιλο, με ανυπολόγιστες ζημίες για την πλειοψηφία των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ακόμη μετρούν πληγές χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών στους οικιστικούς ιστούς και τις υποδομές καρκινοβατεί.
  • Πριν ενάμιση και πλέον χρόνο, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της 4 Ιανουαρίου του 2021 αποδείχθηκε η μεγάλη υστέρηση στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού. Σημειωτέον πως οι πληγέντες μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις.

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (ΔΙΠΑΕ, υποδομές, οδικά δίκτυα κλπ). Προβλήματα σοβαρά, προβλήματα που γίνονται πλέον υπαρξιακά. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν αποτέλεσε κομμάτι της ατζέντας της ολιγόωρης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τόπο μας. Τουναντίον, ο Πρωθυπουργός της χώρας επιδόθηκε σε επισκέψεις και επιθεώρηση μακετών σε γιαπιά κι εργοτάξια, που αναμένεται – εν ευθέτω χρόνω – να αποτελέσουν τα περίφημα έργα υποδομής της κυβέρνησης της ΝΔ. Λαμπερή εξαίρεση σε όλα αυτά αποτέλεσε η επίσκεψη στο νέο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο του Νέου Σουλίου του Δήμου Εμμ. Παππά, ένα έργο πνοής για την περιοχή που είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών. Προφανώς, όμως, δεν είχε ενημερωθεί σωστά καθότι το έργο αυτό έχει τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και η περίφημη γέφυρα της Μαυροθάλασσας, για την οποία πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η έναρξη κατασκευής της.

Στην ατζέντα του περιέλαβε επίσης και τοπικές επιχειρήσεις. Κατά την επίσκεψη του εκεί δεν παρέλειψε να δηλώσει: «Ο πρώτος μας σκοπός, όταν ήρθαμε στα πράγματα πριν από 3 χρόνια, ήταν να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό.» Σε έναν Νομό που η ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό που αγγίζει τα τελευταία χρόνια το 40% μια τέτοια δήλωση από τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης που θέσπισε τον αντεργατικό Νόμο Χατζηδάκη αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση στους εργαζόμενους συμπολίτες μας, στα νέα παιδιά του Νομού που ξενιτεύονται, στους συνανθρώπους μας που αναζητούν εργασία για χρόνια και δεν τα καταφέρνουν, σε όλους και όλες που ο μισθός τους δεν φτάνει πλέον να καλύψει τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας απαρέγκλιτα τον πρωθυπουργικό του βίο στη λογική της πρόταξης της επικοινωνίας έναντι της ουσίας ήρθε στις Σέρρες θεωρώντας εαυτόν κονκισταδόρ, που κομίζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Σε διαρκή διάσταση με την πραγματικότητα, με τις ανάγκες του Νομού ακόμη περισσότερο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά στα ζητήματα που καίνε σήμερα τις Σέρρες, δεν είπε κουβέντα για τη φτωχοποίηση, την υπογεννητικότητα, την ανεργία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη υποδομών, την υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των λοιπών δομών υγείας. Σε έναν κατά βάση αγροτικό Νομό δεν έκανε ούτε μία ανακοίνωση για τους αγρότες που προχθές έλαβαν την πενιχρή επιστροφή φόρου, τη στιγμή που μεγάλο μέρος αυτών λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής δεν θα μπορέσει να «μπει στο χωράφι». Ούτε μία αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν μέσα στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ήρθε στις Σέρρες, στον Νομό των 53.839 ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύοντας πως ακόμη βρισκόμαστε στο 2019. Ζώντας με την ασφάλεια του δημοσκοπικού προβαδίσματος και το «αυτοκρατορικό προνόμιο» της παρακολούθησης της ζωής πολιτικών, δημοσιογράφων πολιτών. Ήρθε, όμως, η ώρα μετά τις επισυνδέσεις να γίνει η επανασύνδεση του πρωθυπουργού με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Εκείνη που θέλει αυτόν και την κυβέρνηση του ως τους χειρότερους της μεταπολίτευσης. Ήρθε η ώρα για τον ανένδοτο αγώνα με στόχο την ανάδειξη μια νέας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης. Οι Σερραίοι πολίτες, οι κάτοικοι μιας περιοχής που βρίσκεται σε διαρκή κρίση, οφείλουν να δώσουν το δυναμικό παρόν σε αυτόν.