Κοινωνια

Σέρρες: Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης στο αεροδρόμιο Χορτερού

Το νέο τεύχος της CITIZEN Newspaper ασχολείται με το πώς και το γιατί ξεκινά η κατασκευή αεροδρομίου στο Χορτερό...

Του Σίμου Φραγκάκη

Αποτέλεσε σημείο δημοσιογραφικής έρευνας τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, χωρίς όμως να δίνεται η δέουσα προσοχή. Το αεροδρόμιο στο Χορτερό επανέρχεται στο προσκήνιο, μία ιστορία που μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει.

Αρχικά, το ο έργο της βελτίωσης των υποδομών του αεροδρομίου Χορτερού στο δήμο Σιντικής, εντάχθηκε στο Μέτρο 41 του τοπικού προγράμματος Leader της Ομάδας Τοπικής Δράσης(ΟΤΔ) «ΑΝΕΣΕΡ ΑΕ» με τίτλο «Βελτίωση Υποδομών αεροδρομίου στο Χορτερό δήμου Σιντικής».

Όσον αφορά τις ενέργειες που θα γίνουν, αυτές χωρίζονται σε τρία στάδια: α) Τη βελτίωση του αεροδιαδρόμου. Πραγματοποιούνται εκσκαφές  σε τμήματα του αεροδιαδρόμου και επιχώσεις για την ομαλοποίηση της μηκοτομής και των επικλίσεών του, β) Περίφραξη του χώρου. Ο χώρος θα περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και θα κατασκευαστούν 2 είσοδοι προσωπικού και μία είσοδος πλάτους 10 μέτρων για οχήματα και γ) κατασκευή βάσης από σκυρόδεμα για την τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας. Επιπλέον θα γίνει προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού όπως ασύρματου VHF, μετεωρολογικού σταθμού, τροφοδοτικό, κεραία, μετεωρολογικό σταθμό και φορητό αεροπορικό.

Το πεδίο προσγείωσης του Χορτερού, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τον Ελληνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκε από το Πυροβολικό και την αεροπορία Στρατού για την προσγείωση και απογείωση ελαφρών αεροσκαφών.

Το Μάιο του 2006, αυτό το ακίνητο παραχωρήθηκε στο δήμο Σιδηροκάστρου, για αξιοποίηση και χρήση με την υπογραφή πρακτικού μεταξύ του Δήμου και της 10ης  Ταξιαρχίας(τότε) Πεζικού. Πλέον ο χώρος θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Σημαντική είναι η κομβική του θέση, αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον κάθετο άξονα της Εγνατίας και στο μέσο περίπου της απόστασης Σόφια – Θεσσαλονίκης. Το νέο μοντέλο που προβλέπει τη μετακίνηση των επιβατών από τον τόπο διαμονής τους σε μεγάλα κομβικά αεροδρόμια επιβάλλει την πρόβλεψη ίδρυσης μικρών αεροδρομίων τα οποία, όπως καθορίζει η Υπουργική Απόφαση, θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η εξέλιξη του πεδίου σε μικρό αεροδρόμιο, πέρα από τη δυνατότητα ανάπτυξης αεροταξί με ναυλωμένες πτήσεις προς νησιά και τουριστικές περιοχές, θα προσελκύσει και μεγάλο αριθμό τουριστών από χώρες της Ανατολικής και της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.