Κοινωνια

«Οι Σέρρες συνεχίζουν με έργα και ευρωπαϊκές υποδομές»

O υποψήφιος δήμαρχος Σερρών Θ. Αραμπατζής μιλά στο”Σ.Θ.”
  • Με νέα ορμή και ζωτικότητα η «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Για τις προοπτικές του Δήμου Σερρών μίλησε στο «Σ.Θ.» ο υποψήφιος δήμαρχος Σερρών Θεόδωρος Αραμπατζής. Τονίζει ότι η δημοτική αρχή θα επιδιώξει όχι μόνο συνεχιστεί η δημιουργικότητα που πνέει μέχρι τώρα στον δήμο, αλλά και να ανοιχθούν νέοι ορίζοντες που θα φέρουν νέα έργα και θα προσδώσουν τις ευρωπαϊκές διαστάσεις που μας αξίζουν.

Σε τι θα διαφοροποιηθεί η δημαρχιακή σας θητεία σε περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος, από την προηγούμενη στην οποία υπήρξατε βασικό στέλεχος;

Η Δημοτική Πρωτοβουλία είναι μια δημοτική κίνηση στην οποία είναι δεδομένες οι αρχές, οι αξίες, η φιλοσοφία και φυσικά το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που είναι η συνισταμένη θέσεων και απόψεων και δημιουργείται με μεράκι, από ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες και στηρίζεται στην συνεργατικότητα των πολλών καλών και άξιων στελεχών. Άρα δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στην πολιτική που όλοι μαζί χαράξαμε, αλλά θα ολοκληρώσουμε το έργο που προτάθηκε και ψηφίστηκε από τον σερραϊκό λαό. Όσο για τη νέα τετραετία, θα την διεκδικήσουμε με ένα νέο πρόγραμμα, που ήδη επεξεργαζόμαστε. Ένα πρόγραμμα που βασίζεται πρώτα από όλα σε όλα αυτά τα χρήματα που εξασφαλίσαμε για την τρίτη μας θητεία, με προτάσεις και θέσεις και όχι με κραυγές και υποσχέσεις. Ένα πρόγραμμα που ήδη έχει μπει σε φάση διεκδίκησης από την σημερινή δημοτική αρχή, το οποίο φιλοδοξούμε την επόμενη τετραετία να ολοκληρώσουμε. Επειδή όμως τα προβλήματα της πόλης δεν περιμένουν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο επόμενος δήμαρχος θα έχει στα χέρια του ένα δήμο απαλλαγμένο από χρέη, με ένα τεράστιο έργο παρακαταθήκη και πολλά χρήματα και μελέτες για το καλό της πόλης και των χωριών μας.

Εκτός από το κέντρο της πόλης των Σερρών για το οποίο δείξατε υπερβολικό ενδιαφέρον, τι προτίθεστε να κάνετε για την υπόλοιπη πόλη, η οποία είναι «σμπαραλιασμένη»;

Η δημοτική αρχή δεν λειτουργεί χωρίς πρόγραμμα. Δεν κάνει χάρες και δεν προσπαθεί να κάνει έργα μόνο για να «φαίνεσθαι». Η δημοτική αρχή δεν είδε μόνο το κέντρο της πόλης των Σερρών. Από την πρώτη στιγμή λειτούργησε για το καλό όλων των δημοτών. Στα χωριά μας αλλά και σε όλη την πόλη έκανε σημαντικό έργο που δυστυχώς δεν προβλήθηκε.

Θα σας αναφέρω ορισμένα:

Tις αναπλάσεις των κοινοχρήστων χώρων που έγιναν στο Χιονοχώρι προϋπολογισμού 443.000€, τις αναπλάσεις που έγιναν στην περιοχή Εργατικών κατοικιών Νίκαιας προϋπολογισμού 325.000€, την καινούργια πλατεία του Σκουτάρεως προϋπολογισμού 200.000€, την διαμόρφωση της πλατείας της Κ. Καμήλας προϋπολογισμού 200.000€, την διαμόρφωση της πλατείας Καβάφη προϋπολογισμού 170.00€, τη διαμόρφωση-αναβάθμιση των παιδικών χαρών του ΙΚΑ, του Αγ. Δημητρίου και του Τιμίου Σταυρού, την ύδρευση του Χιονοχωρίου.

Να σας μιλήσω επίσης για την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων της Ορεινής, για τα αποχετευτικά Σκουτάρεως, Μητρουσίου, Σιγής, Οινούσας, Χριστός, την ύδρευση Ιμαρέτ, την ύδρευση Μητρουσίου- Προβατά- Άνω Καμήλας, Μονοκκλησιάς, τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά, την ανακαίνιση των ξενώνων της Χρυσοπηγής, την μικρή μονάδα παραγωγής Βιοαερίου στην κοινότητα Ελαιώνα από την οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τη αποχέτευση της Κ. Καμήλας που εντάσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Δημοτική αρχή αθόρυβα αγόρασε καινούργια απορριμματοφόρα, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, 3.600 κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, τρεις υπόγειους συμπιεζόμενους κάδους, 500 κάδους ανακύκλωσης και 150 κάδους κομποστοποίησης.

Η δημοτική αρχή έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση του οδικού δικτύου και από το 2011 έως και το 2018 υλοποίησε έργα συντήρησης του οδικού δικτύου Δήμου Σερρών προϋπολογισμού πάνω από 5.500.000 ευρώ.

Φυσικά, έχουμε ήδη ένα τεράστιο πλάνο για το άμεσο μέλλον με το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ που ήδη έχουμε εξασφαλίσει, με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις σχολικών κτηρίων προς άρση επικινδυνότητας στο Δήμο Σερρών, από το πρόγραμμα “ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Αυτά και πολλά άλλα έργα τρέχουν σήμερα ύψους 7 εκ. ευρώ τα οποία όμως θα υλοποιηθούν στην επόμενη δημαρχιακή θητεία.

Και πολλά άλλα βέβαια, μιας και εμείς ήδη έχουμε εξασφαλίσει την δημιουργία του νέου σύγχρονου πάρκου μοντελισμού, την ενεργειακή αναβάθμιση όλων δημοτικών κτηρίων στο Δήμο μας, όπως και την αναβάθμιση πολλών παιδικών χαρών.

Άρα, εμείς προχωράμε εδώ και χρόνια και ήδη έχουμε αναβαθμίσει την σύνδεση στο διαδίκτυο σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου, ήδη συνδέσαμε σχεδόν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών του Δήμου, ήδη εκπονήσαμε δωρεάν εφαρμογή για κινητές συσκευές Android για την ενημέρωση των δημοτών και ήδη έχουμε οργανώσει ηλεκτρονικά το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου. Εμείς πραγματώνουμε ότι οι άλλοι υπόσχονται.

Έχετε επισημάνει πράγματα τα οποία δεν έγιναν και θα τεθούν ως προτεραιότητές σας;Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Και δική μας ευθύνη είναι η μέγιστη προσπάθεια για την αναβάθμιση και της πόλης, αλλά και όλων των χωριών του Δήμου μας. Βλέπετε, πέρασε η εποχή που ο Δήμος μας παρακαλούσε να πάρει ένα δάνειο για να πληρώσει τα χρέη του στην αγορά, γιατί αυτή η δημοτική αρχή έκανε το καθήκον της. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή που γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν πια χρήματα από την κεντρική εξουσία. Χρήματα μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο από προγράμματα και σε αυτή την προσπάθεια κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Ήδη έχουμε μελέτες για όλα τα προγράμματα που τρέχουν στο υπάρχον ΕΣΠΑ και καθημερινά έχουμε στόχο να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Όσο για το τι θα κάνουμε συγκεκριμένα, να είστε σίγουρος ότι όλα όσα εξασφαλίσαμε και όλα όσα προγραμματίζουμε για την επόμενη θητεία μας. Το καινούργιο πρόγραμμα της «Δημοτικής πρωτοβουλίας» πρόκειται να φτάσει πολύ γρήγορα στα χέρια των Σερραίων. Γιατί εμείς δεν περιμένουμε κάποιον να τον αντιγράψουμε. Έχουμε και την γνώση και την εμπειρία να διοικήσουμε.

Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την φθορά που έχετε υποστεί ως δημοτική Κίνηση, από την πολύχρονη δημαρχιακή σας θητεία;

H πολύχρονη δημαρχιακή μας θητεία μπορεί κάποιους να τους έφθειρε, αλλά κάποιους άλλους να είστε σίγουρος ότι τους γέμισε εμπειρίες και δημιουργικότητα.Άρα δεν θεωρούμε ότι έχουμε οποιαδήποτε φθορά. Δεν είμαστε αυτοκίνητο να πρέπει να κάνει το service του μετά τα 10 ή 20 χιλιάδες χιλιόμετρα. Είμαστε μια δημοτική κίνηση που δεν ήρθε απλά να κερδίσει μια εκλογή και μετά να πάει σπίτι της. Έχουμε αυτά τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει πρώτα από όλα ένα στελεχιακό δυναμικό, μοναδικό σε γνώσεις και εμπειρία. Έχουμε τα απαραίτητα στελέχη για κάθε θέση και για κάθε περίσταση. Δεν ψάχνουμε να μάθουμε τα προβλήματα των δημοτών μας στο Μητρούσι και στην Χρυσοπηγή. Τα προβλήματα τα ξέρουμε και ήδη έχουμε δρομολογήσει την επίλυσή τους. Από εκεί και πέρα η ίδια η παράταξή μας θα δώσει την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους τόσο ηλικιακά όσο και πνευματικά να προσφέρουν στην πόλη μας. Η Δημοτική Πρωτοβουλία κάθε τετραετία με την βοήθεια του σερραϊκού λαού κάνει την δική της ανανέωση. Μόνο που αυτή την επιλογή θα την κάνει ο σερραϊκός λαός και όχι ο όποιος αρχηγός. Εγώ σαν πρώτος μεταξύ ίσων είμαι υποχρεωμένος να δώσω ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα αυτός που θα αποφασίσει θα είναι ο λαός. Και πιστέψτε με τότε θα θυμηθεί τι παραλάβαμε και πόσα και ποια βήματα έχουμε κάνει. Και η θητεία μας δεν είναι απλά η εγγύηση της επιτυχημένης πορείας, αλλά ασφαλιστική δικλίδα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Σε ποιους ιδιαίτερους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας;

Δεν έχουμε μόνο ένα τομέα στον οποίο θα ρίξουμε το βάρος μας. Το νέο μας πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο και βασίζεται στην τεχνολογία, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα εθνικά σχέδια και τις δεσμεύσεις του νέου νόμου του «Κλεισθένη». Ενός νόμου με τον οποίο καλώς ή κακώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε. Αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν και πριν την δημοσιοποίηση του προγράμματος είναι ότι σχεδιάζουμε το μέλλον με όραμα, με προοπτική, αλλά και με ρεαλισμό. Θα δείτε στο πρόγραμμά μας την πόλη του αύριο.

Θα δείτε με ποιο τρόπο και που θα πρέπει να γίνει η όποια επέκταση, πως και πότε θα γίνει η ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών, ποιες θα είναι οι χρήσεις γης και ποιοι θα είναι οι όροι δόμησης. Θα δούμε τι θα γίνει με τον ορεινό όγκο, πώς θα γίνει η καλύτερη αξιοποίησή του και πώς ακριβώς θα συντελεστεί η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά είναι τα θέματα του αύριο και εκεί θα επικεντρωθεί το δικό μας πρόγραμμα. Και αυτά που λέει η «Δημοτική Πρωτοβουλία» δεν είναι υπόσχεση. Είναι πράξη.

Πότε θα γίνει η παρουσίαση του συνδυασμού σας;

Η ανακοίνωση του συνδυασμού θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο. Από τον συνδυασμό μας βέβαια κάποιοι δεν θα ξαναθέσουν υποψηφιότητα, όπως το είχαν ανακοινώσει από την αρχή της θητείας μας. Όμως όλα τα υπόλοιπα ονόματα είναι γνωστά και θα συστρατευθούν στον αγώνα. Πρόκειται για τους Στέργιο Γαλάνη, Ηλία Γκότση, Παναγιώτη Γρηγοριάδη, Χρήστο Γρηγοριάδη, Γιώργο Δούκα, Μιχάλη Θεοχάρη, Αβραάμ Λαζαρίδη, Δημήτρη Μερετούδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Δημήτρη Τσαλίκογλου, Μαργαρίτη Χατζημαργαρίτη, Παντελή Χράπα.

Πηγή: sertharros.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.

Ο Καιρός

Cloudy

3°C

Σέρρες

Cloudy

Humidity: 54%

Wind: 19.31 km/h

  • 04 Jan 2019

    Snow Showers 3°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Mostly Cloudy 2°C -4°C