Κοινωνια

Σαν σήμερα στις 14 Ιουνίου το 1997 πέθανε ο Σερραίος πολιτικός Ισαάκ Λαυρεντίδης!

Με καταγωγή από τον Πόντο...

Σαν σήμερα 14 Ιουνίου του 1997 πέθανε ο Έλληνας πολιτικός, με καταγωγή από τον Πόντο, Ισαάκ Λαυρεντίδης.

Γεννήθηκε στο Ορτάκιοϊ του Καρς το 1911, όπου είχε μεταναστεύσει ο παππούς του Αβραάμ το 1878, όπως και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που είχαν εποικίσει 20 χωριά της περιοχής. Μετά την ανταλλαγη των πληθυσμών, εγκαταστάθηκε ως πρόσφυγας το 1923 στον Λευκώνα Σερρών μαζί με τον αδελφό του Ηλία.

Πάλεψε για να μάθει γράμματα, καθότι ήταν φτωχός. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Σερρών και στη συνέχεια εργάσθηκε για να αποκτήσει χρήματα για τις περαιτέρω σπουδές του. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρησε στις Σέρρες. Πολέμησε κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) ως έφεδρος αξιωματικός και αποδεδειγμένα ανδραγάθησε. Λόγω της σκληρής βουλγαρικής κατοχής που επιβλήθηκε, μετά την κατάρρευση του μετώπου, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατέφυγε στην Αθήνα . Απέκτησε τρία παιδιά: την Ευγενία, την Ειρήνη και τον Νικόλαο.

Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1946 με το Λαϊκό Κόμμα και από τότε εκλεγόταν αδιάλειπτα βουλευτής Σερρών με τον Εθνικό Συναγερμό του Αλέξανδρου Παπάγου, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση και τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1990 (εκτός βεβαίως από την περίοδο της επταετούς δικτατορίας,καθώς και βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα της Νέας Δη­μοκρατίας) [1]. Αναδείχθηκε κοσμήτωρ, Β' και Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας και με το παράσημο της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44 από το Ελληνικό Κράτος . Πέθανε στις 14 Ιουνίου 1997 στη Ν. Σμύρνη και τάφηκε στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Σουμελά στο Βέρμιο.

Πηγή: Athensmagazine.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.